Home » Italië dichtbij » Stunning Staircases – Amsterdamse trappen voor een Italiaanse lens
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Stunning Staircases – Amsterdamse trappen voor een Italiaanse lens

Toe aan een wentelend Italiaans avontuur dat met je beide voeten op de grond begint, maar eindigt met je hoofd in de wolken? Bezoek dan in Het Grachtenhuis in Amsterdam de tentoonstelling Stunning Staircases, met prachtig werk van de Italiaanse fotograaf Silvio Zangarini.

Stunning-Staircases-Amsterdam

In een serie van negen fotografische kunstwerken opent Zangarini deuren naar verborgen interieurs van Amsterdam. Door klassieke en moderne fotografische technieken te combineren, verlegt Zangarini de traditionele grenzen van de camera als medium. Het resultaat is een scala aan fascinerende nieuwe perspectieven op de rijke architectonische cultuur van de stad, waarin het trappenhuis centraal staat.

De trappenhuizen van Amsterdam staan niet bepaald bekend om hun grandeur; integendeel. Ook wij mopperen regelmatig op de vier steile, smalle trappen die naar ons kantoor leiden. Eenmaal boven is het uitzicht prachtig, maar als je die trappen moet beklimmen met een zware koffer of een lading post is het vaak nét even te steil.

Overigens is dat niet alleen bij ons zo. Zelfs in de meest riante panden aan de belangrijkste grachten hebben trappenhuizen soms slechts een praktische functie en valt er geen eer aan te behalen.

Dat was ooit wel anders. In de Gouden Eeuw ontwikkelden sommige trappenhuizen zich tot ware kunstwerken, zowel in decoratie als in ontwerp. De trappen die de inspiratie vormden voor de tentoonstelling Stunning Staircases zijn hier mooie voorbeelden van: zeldzaam in hun pracht en praal; een echte verborgen schat van de Nederlandse interieurkunst, prachtig vereeuwigd door Silvio Zangarini.

Stunning-Staircases-Amsterdam-1 Stunning-Staircases-Amsterdam-2 Stunning-Staircases-Amsterdam-3

Silvio Zangarini: ‘The series was originally meant to be simply a practical and visual exercise to make distortions of the reality. But while I was exploring the medium, I was captured into a dialogue with the architectures my camera could portray, and I intended to multiply these with my artistic work. Without being aware of that, I became a contemporary Escher , and got fascinated by the infinite directions of these staircases. Perhaps, I got even lost like Alice in the Wonderland wondering where these visual perspectives could lead.’

Met zijn camera als gids neemt Zangarini ons mee op een ontdekkingstocht langs de vele architectonische stijlen die Amsterdam de afgelopen vier eeuwen heeft gekend. Van het laatbarokke Witte Huis tot de modernistische ‘Burcht van Berlage’. Overal brengt Zangarini de rijkdom van detail en versiering in de trappenhuizen tot leven.

Het verschil tussen boven en beneden, echt en onecht, afbeelding en werkelijkheid; in de wonderlijke wereld van Zangarini maken deze contrasten plaats voor iets totaal anders. Waar voeren zijn Stunning Staircases ons heen? Eén ding is zeker: alledaags is het zeker niet. Stap zijn wereld binnen en zie hoe trappenhuizen de vorm aannemen van zeepaardjes en tulpen, hoe blinde muren toegang geven tot een weids en open landschap…

De tentoonstelling Stunning Staircases is nog tot en met 19 juli te zien in museum Het Grachtenhuis (Herengracht 386 in Amsterdam). Meer van Zangarini’s werk, met onder andere Italiaanse trappen, bewonder je op zijn website SilvioZangarini.com.

Stunning-Staircases Stunning-Staircases-Vaticaanfoto’s: Silvio Zangarini

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Marijcke Haccou

    Prachtig. Ga ik zeker heen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *