Home » Italië dichtbij » Stucco Storico – het verhaal achter een ambacht
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Stucco Storico – het verhaal achter een ambacht

Als de zeventiende eeuw bijna ten einde loopt, komen de eerste Italiaanse sierstucwerkers aan in Nederland. Ze treden in de voetsporen van de Venetiaanse glasblazers, die eerder al naar het noorden waren getrokken om daar aan de slag te gaan.

Hoewel het stucco, het sierstucwerk, tot dan toe eigenlijk zo goed als onbekend is in Nederland, valt het meteen in de smaak. Werden de muren van de huizen van rijke families eerder voorzien van bijzonder behang, kostbare stoffen en schilderijen van Hollandse meesters, nu worden ook plafonds versierd.

De meeste stuccatori woonden oorspronkelijk rondom het Comomeer en het Meer van Lugano. Zo ook Tomaso Vasalli, Joseph Moretti en Petrus Nicolaas Gagini, drie meesterlijke sierstucwerkers die centraal staan tijdens de tentoonstelling Stucco Storico – het verhaal achter een ambacht.

verguld stucwerk van Thomas Vasalli (1736), Stadhuis Maastricht

Deze expositie is vanaf vandaag tot en met 24 maart 2019 te zie bij Bureau Europa, platform voor architectuur en design in Maastricht.

Stucco Storico toont het bijzondere werk van drie sierstucwerkers, stuk voor stuk geboren en getogen rondom het Meer van Lugano. Ze emigreerden in de achttiende eeuw naar wat we tegenwoordig de Euregio noemen. Ze verrijkten vele interieurs met het destijds bijzonder populaire sierstucwerk. Hun werk is goed bewaard gebleven, niet alleen in Maastricht, maar ook in Aken, Luik en Eupen.

rococobibliotheek van Joseph Moretti (1753), Abdij Rolduc te Kerkrade

Stucco Storico toont enkele van hun meest toonaangevende interieurs en onderzoekt hoe deze tot stand zijn gekomen. Welke technieken en gereedschappen gebruikt een meesterstukadoor? Hoe heeft stucwerk zich ontwikkeld vanaf de Romeinse tijd? In welke tijd, maatschappij, cultuur en met welke invloeden en voorbeelden werkten de Italiaanse stukadoors in de Euregio? Hoe is het interieur door stucwerk veranderd? Welke innovaties kent het ambacht?

De kwaliteiten en fijnzinnigheden van het achttiende-eeuwse design spelen vandaag de dag een nieuwe rol: waar rococo mag gelden als de laatste echt individualistische en ambachtelijke stijlperiode voor de industrialisatie, massaproductie en uniformiteit van kunst en ontwerp, laten moderne kunstenaars zich opnieuw inspireren door het achttiende-eeuwse ambacht. Computertechnologieën bieden hierbij een helpende hand, waardoor het stucco, dat zich altijd al flexibel aan de mal der tijd aanpassen kon, ook nog steeds van deze tijd bewijst te zijn.

Petrus Nicolaas Gagini (1786), Huis Eyll te Maastricht

Stucco Storico – het verhaal achter een ambacht is tot en met 24 maart 2019 te zien bij Bureau Europa, in de Timmerfabriek (Boschstraat 9) in Maastricht. Naast de tentoonstelling wordt er een bijzonder publieksprogramma georganiseerd. Houd de website van Bureau Europa in de gaten voor meer informatie.

Bureau Europa is geopend van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang bedraagt € 5,- (gratis met Museumjaarkaart). Studenten en scholieren betalen € 3,-.

met dank aan curator Remco Beckers voor een aantal foto’s

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *