Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Sterven in schoonheid – topstukken uit Pompeï en Herculaneum in het Drents Museum

Tot en met 26 maart 2023 reis je in het Drents Museum in Assen terug in de tijd, naar de gloriedagen van Pompeï en Herculaneum.

Tijdens de tentoonstelling Sterven in schoonheid – de wereld van Pompeï en Herculaneum maak je kennis met deze Romeinse steden, die in 79 na Christus bedolven werden door een uitbarsting van de Vesuvius.

bakker Terentius Neo en zijn vrouw
foto: Museo Archeologico Nazionale in Napels

Topstukken uit Pompeï en Herculaneum

In deze tentoonstelling staat het rijke leven van de inwoners van Pompeï en Herculaneum vóór de allesverwoestende uitbarsting centraal. Je bewondert met name de schitterende kunstwerken waarmee ze zich omringden.

Er zijn meer dan honderd archeologische kunstschatten uit het Museo Archeologico Nazionale in Napels en het Parco Archeologico Ercolano in Herculaneum te zien, waaronder veelkleurige fresco’s en mozaïeken, marmeren en terracotta beelden, prachtige bronzen bustes, fonteinen en gouden sieraden.

Leven in schoonheid

Schoonheid en kunst waren belangrijk voor de Romeinen en dat zie je terug in de tentoonstelling, dankzij persoonlijke voorwerpen zoals servies en sieraden, maar ook beelden, fresco’s, mozaïeken en fonteinen waarmee men huis en tuin decoreerde.

De Romeinen bewonderden de cultuur van het oude Griekenland en plaatsten beelden, die eerder in Griekse tempels stonden, in hun tuinen. Zo kregen ze een nieuwe context en werden als kunst beleefd. Ook besteedt de expositie aandacht aan de rol van kunst in de openbare ruimte.

Bijzondere fresco’s

Schoonheid speelde bij de Romeinen ook een grote rol in de identiteitsvorming. Ze lieten zich in een geïdealiseerde vorm afbeelden op fresco’s, met modieuze kleding aan, in een chique omgeving.

Een mooi voorbeeld is de muurschildering uit de eerste eeuw voor Christus, van bakker Terentius Neo en zijn vrouw, een van de topstukken van de tentoonstelling, waarvan je boven aan dit artikel een afbeelding kunt zien.

foto’s: Sake Elzinga

Bezoek de tentoonstelling Sterven in schoonheid

De tentoonstelling is tot en met 26 maart 2023 te zien in het Drents Museum (Brink 1, Assen). Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Tickets kun je bestellen via deze link.

Er is een speciale route voor families, een activiteitenprogramma, een bijpassend aanbod in de museumwinkel (inclusief een mooie catalogus van Waanders Uitgevers) en rondleidingen voor het primair en voortgezet onderwijs.

Win kaartjes voor de tentoonstelling!

Namens het Drents Museum mogen we trakteren op twee kaartjes voor deze tentoonstelling. Kans maken? Vul dan voor 20 december 2022 onderstaand mail&winformulier in o.v.v. Sterven in schoonheid (bij Wat wil je winnen?). De winnaar krijgt na afloop van de actie persoonlijk bericht.

  Je voornaam (verplicht)

  Je achternaam (verplicht)

  Je email (verplicht)

  Wat wil je winnen?

  Je bericht

  Wil je de Ciao tutti nieuwsbrief ontvangen?

  We ontvangen erg veel spam en daarom vragen we je deze karakters in te vullen (exact, dus hoofdlettergevoelig)
  captcha

  Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.