Home » Italië dichtbij » Sprezzatura – Italiaanse schoonheid in het Drents Museum
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Sprezzatura – Italiaanse schoonheid in het Drents Museum

Vanaf 2 juni 2019 staat het Drents Museum in Assen in het teken van de ongekende schoonheid van de negentiende-eeuwse Italiaanse schilderkunst. Tijdens de tentoonstelling Sprezzatura – Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) bewonder je werken van kunstenaars als Antonio Mancini, Federico Zandomeneghi, Giovanni Segantini en Giacomo Favretto.

De schilderijen zijn voornamelijk afkomstig uit prominente Italiaanse museale collecties. Een groot deel is nog niet eerder in Nederland te zien geweest.

In bed (1878) | Federico Zandomeneghi
Galleria d’Arte Moderna di Palazzo Pitti, Florence

Schilderkunst con sprezzatura
Bij Italiaanse kunst denk je wellicht vooral aan de kunst uit het verre Italiaanse verleden. Het Drents Museum vindt het de hoogste tijd om de Italiaanse kunstschatten van de tweede helft van de negentiende eeuw aan het Nederlandse publiek te tonen.

De tentoonstelling Sprezzatura – Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) biedt je de kans werken te zien van meer dan veertig schilders uit heel Italië, waarbij de belangrijke kunstacademies, stromingen en genres vertegenwoordigd zijn.

Het Italiaanse woord sprezzatura heeft vele betekenissen, waaronder ‘virtuositeit’ en ‘schijn van moeiteloosheid’. Iets doen met sprezzaturra betekent dat je iets met zoveel zwier en speels gemak doet, dat de overtuigingskracht er vanaf spat.

Meisje op een rots bij Sorrento (1871) | Filippo Palizzi
Collezione Balzan, Badia Polesine
foto: Mauro Ranzani, Milaan

Schilderijen uit bekende Italiaanse musea
Voor de tentoonstelling werkt het Drents Museum samen met belangrijke Italiaanse musea, zoals de Galleria degli Uffizi in Florence, de Galleria d’Arte Moderna van Palazzo Pitti in Florence, de Galleria Nazionale d’Arte Moderna in Rome, de Galleria d’Arte Moderna in Turijn, de Galleria d’Arte Moderna di Ca’Pesaro in Venetië, de Collezione Balzan in Badia Polesine en de Galleria d’Arte Moderna in Genua.

Een ontmoeting (1880) | Giacomo Favretto
Collezione Balzan, Badia Polesine
foto: Mauro Ranzani, Milaan

Praktische info
Sprezzatura – Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) is te zien van 2 juni tot en met 3 november 2019 in het Drents Museum (Brink 1, Assen). Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *