Home » Italië dichtbij » Shot on Location in Napels
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Shot on Location in Napels

Vanaf vandaag start de VPRO met het zesdelige Shot on Location, een filmprogramma over recente meesterwerken, gepresenteerd door dEUS-voorman en filmliefhebber Tom Barman.

Barman gaat op zoek naar de verhalen achter een eigentijdse filmklassieker op de locatie, waar deze zich afspeelt en werd opgenomen. Met uiteenlopende betrokkenen uit verschillende disciplines haalt Barman ter plekke de herinneringen boven over de tijd, stad en cultuur waarin de film tot stand kwam.

Met grote kennis van en liefde voor cinema leidt Barman in Shot on location de kijker door de wereld van spraakmakende films, die op moment van uitkomen meteen geschiedenis schreven: Gomorra(Napels, 2008), Das Leben der Anderen (Berlijn, 2006), Van God los (Venlo, 2003),  Bloody Sunday (Londonderry, 2002), Trainspotting (Edinburgh, 1996) en Leaving Las Vegas (Las Vegas, 1995).

Het Napels van ‘Gomorra’
Tom Barman reist in de eerste aflevering van vanavond naar Napels. Daar werd in 2008 de harde, realistische misdaadfilm Gomorra opgenomen. Barman spreekt met acteur Salvatore Cantalupo, kleermaker in Gomorra en in het echte leven afkomstig uit een kleermakersfamilie. Met Gennaro Aquino, de locatiemanager van de film, loopt hij door de gevaarlijke Camorra-wijk Scampia. Barman praat ook met Matteo Garrone, de regisseur/scenarioschrijver die het geruchtmakende boek van Roberto Savione vertaalde naar film.

Vanavond dus kijken, om 18.50 uur op Nederland 2 (en anders vanaf morgen online kijken)!

Bloedstollend boek
Gomorra, geschreven door de toen 27-jarige onderzoeksjournalist Roberto Saviano, is het gedocumenteerde en opwindende verslag over de neergang van de stad Napels onder de heerschappij van de camorra: een holding company met wereldwijde investeringen en connecties. Dit boek traceert de werkwijze van de camorra en hoe men iedereen omkoopt, rekruteert of omlegt.

Rijdend op zijn Vespa trekt de auteur rond, mensen interviewend met de geur van bloed in zijn neus. Voor zijn onderzoek infiltreert hij in de camorra: hij werkt voor een Chinese textielverkoper, als ober tijdens een camorrabruiloft en als arbeider op een bouwplaats.

Je wordt meegezogen in een verhaal waarin je de angst ruikt en ondergedompeld wordt in de arrogantie en het gekonkel van de camorra, die veel flexibeler blijkt te zijn dan de Siciliaanse maffia. Dit criminele portret, deze reis naar de donkerste kant van de menselijke ziel, dit accurate verslag van de bezigheden, organisatie en werkwijze van de camorra wordt verteld op de enige manier die bij dit onderwerp past: keihard, nietsontziend en vol razernij.

Gomorra
Roberto Saviano
ISBN 9789048808595
€ 10,00
uitgeverij Lebowski

Bestel Gomorra via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *