Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Serie Olanda – Nederlandse voetballers in de Italiaanse voetbalcompetitie

Dit weekend begint in Italië het nieuwe voetbalseizoen van de Serie A. Jos Tigelaar van @BalcioNL volgt (ex)Nederlandse voetballers in Italië, van de Serie A tot de Serie D. Jos is dan ook reuze enthousiast dat er dit seizoen een recordaantal Nederlandse voetballers in Italië actief zijn, met maar liefst veertien spelers! Hij heeft een korte voorbeschouwing gemaakt voor dit nieuwe seizoen.

Jos: ‘Het is de speler over wie het meeste is gesproken deze zomer: Matthijs de Ligt (20). Hij kon naar Barcelona, Manchester City en was volgens de media zelfs al rond met Paris Saint German, maar de Golden Boy’ koos uiteindelijk voor de ‘Oude Dame’. Hij tekende tot medio 2024 bij Juventus (Turijn).

Een logische keuze als je het mij vraagt, want waar kun je nu het meeste leren qua verdedigen? Juist, in Italië. Met Giorgio Chiellini (35) en Leonardo Bonucci (32) in de selectie heeft De Ligt goede leermeesters.

Wat vast ook heeft meegespeeld in zijn beslissing, is dat Cristiano Ronaldo bij Juve speelt. Het schijnt dat de Portugees een voorbeeld is voor De Ligt, qua levensstijl en hoe hij bijvoorbeeld met zijn lichaam omgaat. De Ligt gaat kampioen worden, doel voor Juventus is het winnen van de Champions League. Volgens de Gazzetta dello Sport zou De Ligt dit weekend in de basis starten.

Tijdens de Uefa Champions League 2019 stonden de twee voetballers met hun beider teams nog tegenover elkaar:

foto: Cristiano Barni

Stefan de Vrij, de speler met de meeste Serie A-ervaring van deze veertien Nederlanders, speelt zijn tweede seizoen bij Inter Milan (daarvoor speelde hij vier seizoenen voor Lazio). Inter heeft een nieuwe trainer, Antonio Conte, en heeft zich aardig versterkt. De Nerazzurri gaan lang meedoen om de Scudetto, zeker omdat Conte clubs kampioen kan maken. Een tweede plaats is zeker haalbaar.

foto: Marco Canoniero

Voor Marten de Roon en Hans Hateboer, die beiden vorig jaar debuteerden voor Oranje, was afgelopen seizoen een sprookje. Ze werden met Atalanta derde in de competitie en haalden Champions League-voetbal. Ook speelde Atalanta leuk en attractief voetbal. In de finale van de Coppa verloren ze van Lazio en dus grepen de Nederlanders net naast het zilverwerk.

Nog zo’n seizoen zou geweldig zijn, zeker als je van leuk voetbal houdt. Een plek bij de eerste vijf in combinatie met Europees voetbal zou daarom fantastisch zijn.

Het stadion van Atalanta staat momenteel in de steigers want er moet aankomend seizoen natuurlijk wel Champions League-voetbal in gespeeld worden. Wanneer de verbouwing precies klaar is, is onduidelijk. Daarom speelt Atalanta voorlopig de groepswedstrijden in het San Siro-stadion in Milaan.

foto: Gennaro di Rosa

In Udine is het aan Bram Nuytinck en Hidde ter Avest om er een beter seizoen van te maken dan het vorige. Vorig seizoen werd Udinese twaalfde, maar ging het moeizaam. Een plek bij de eerste tien hoort bij een club als Udinese. Nuytinck is al twee jaar vaste waarde bij Udinese, voor Ter Avest wordt het het tweede seizoen, na een uitstekend debuutseizoen.

foto: Anton Ivanov

Hoofdstad Rome kent twee clubs: AS Roma en Lazio. Bij AS Roma staat Justin Kluivert onder contract. Hij deed vorig seizoen negenentwintig wedstrijden mee, scoorde één keer en had de nodige assists. Dit jaar zou hij belangrijker moeten worden voor de ploeg, maar dat hangt allemaal van de nieuwe trainer af. Paulo Fonseca is alweer de derde trainer van Kluivert in één jaar tijd. Een plek bij de eerste vier moet haalbaar zijn voor de Giallorossi.

foto: Marco Iacobucci

Bij Lazio start Bobby Adekanye, voor velen een onbekende. De twintigjarige Nederlander komt van Liverpool, waar hij in de jeugd speelde. Of hij veel gaat spelen, is nog maar de vraag. In de voorbereiding heeft hij wel de nodige minuten gemaakt.

Wie er ook nog onder contract staan bij Lazio, zijn Ricardo Kishna en Djavan Anderson. Voor beide spelers lijkt er geen toekomst in Rome. Kishna is herstellende van een kruisbandblessure, terwijl Anderson nog altijd zijn debuut moet maken na een verhuurperiode. Het zal moeilijk worden voor Lazio om bij de eerste vijf te eindigen.

foto: Aerial-motion

In Bologna hebben ze de smaak te pakken. Na het aantrekken van Mitchell Dijks vorig seizoen heeft de ploeg zich dit seizoen versterkt met nog twee Nederlanders: Stefano Denswil en Jerdy Schouten.

Dijks, die de bijnaam de tractor’ kreeg, deed het vorig seizoen verrassend goed en groeide uit tot publiekslieveling. De vleugelverdediger kreeg het volste vertrouwen van Mihajlovic, de trainer die noodgedwongen een stap terug doet aangezien hij kampt met acute leukemie.

Denswil lijkt voor de basis gehaald te zijn, Schouten moet zijn plek in het elftal nog vinden. Ik hoop natuurlijk dat hij veel gaat spelen, maar misschien is dit eerste jaar buitenland ook wel even aanpassen voor de jonge middenvelder. Europees voetbal zou fantastisch zijn voor deze leuke ploeg, met een hopelijk herstellende Mihajlovic.

foto: Fabrizio Andrea Bertani

De zuidelijkste club in de Serie A is nieuwkomer Lecce. Daar speelt Thom Haye. De middenvelder gaat zijn tweede seizoen in daar. Vorig seizoen promoveerde Haye met Lecce vanuit de Serie B, dit seizoen maakt hij dus zijn debuut in de Serie A. De meeste voorspellers denken dat Lecce er gelijk weer uitvliegt, aan Haye de taak om het ongelijk te bewijzen…’

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom deze Nederlanders in het Italiaanse voetbal? Volg @BalcioNL dan op Twitter, zodat je niks mist dit seizoen!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *