Home » Italië dichtbij » Scianel uit Gomorra bij Festival Oude Muziek in Utrecht
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Scianel uit Gomorra bij Festival Oude Muziek in Utrecht

Cristina Donadio, clanhoofd Scianel uit de Italiaanse serie Gomorra, is van 23 augustus tot en met 1 september 2019 in Utrecht, ter ere van het Festival Oude Muziek Utrecht, dat dit jaar in het teken staat van de stad Napels.

De lekkerste keuken van Italië, de mooiste baai van Europa, chaos in het verkeer, vuilnisoorlogen en georganiseerde misdaad – Napels is een intrigerende plek. Het Festival Oude Muziek Utrecht besteedt deze zomer uitgebreid aandacht aan Napels, met meer dan tweehonderd concerten, en met lezingen en debatten over het heden en verleden van de stad.

Passeggiata napoletana in hartje Utrecht
Tijdens de openingsavond ontvouwt het muzikale panorama van Napels zich voor onze ogen. In TivoliVredenburg flaneren we van zaal naar zaal en van het ene festijn naar het volgende. Maria Marone zingt Napolitaanse liederen.

Weser-Renaissance Bremen brengt zestiende-eeuwse madrigalen. Erik Bosgraaf speelt Alessandro Scarlatti. En natuurlijk laat ook Pulcinella, de sympathieke schurk van de Napolitaanse commedia dell’arte, van zich horen.

De avond wordt bekroond door Antonio Florio, de man die al dertig jaar lang Napolitaans repertoire boven water haalt. Met zijn Cappella Neapolitana brengt hij een ode aan San Gennaro, de populaire heilige die de stad moet beschermen tegen uitbarstingen van de Vesuvius.

Storie napoletane met Cristina Donadio
Vanwege die Napolitaanse context zal Cristina Donadio, alias Scianel, een zichtbare rol spelen tijdens het Festival Oude Muziek. Ze werkt mee aan de vijfdelige talkshow Storie napoletane. De gesprekken gaan over uiteenlopende onderwerpen, zoals de camorra, de kracht van la famiglia, theater als manier van leven en de eeuwenoude femminielli-gemeenschap in Napels. De reeks Storie napoletane is gratis toegankelijk.

Cristina Donadio werkt ook mee aan een concert rond powervrouwen uit het zeventiende-eeuwse Napels. Het volledige programma met Cristina Donadio tijdens het Festival Oude Muziek is te vinden via deze link.

 

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *