Ga op pad met onze City Walks!

Rosita Steenbeek vs Robert Webster – kleurrijke confrontatie

Rosita-Steenbeek-Robert-Webster-Museum-Flehite-Amersfoort (1)

De in Amersfoort opgegroeide auteur Rosita Steenbeek en haar zwager, beeldend kunstenaar Robert Webster, delen al lange tijd dezelfde verwondering over leven en dood, schoonheid en vergankelijkheid, liefde en waanzin. In de tentoonstelling ‘Rosita Steenbeek vs Robert Webster’, die tot en met 28 september 2014 te zien is in Museum Flehite in Amersfoort, wordt zichtbaar hoe schrijfster en schilder deze onderwerpen vanuit hun eigen discipline benaderen en hoe zij door de ander zijn geïnspireerd.

Rosita-Steenbeek-Robert-Webster-Museum-Flehite-Amersfoort (2)Robert Webster, Rosita Steenbeek voor Romeins reliëf, De slag bij Actium 31 v. Chr.
olieverf op linnen,  2014, 80 x 60 cm,  collectie kunstenaar

Het idee: verhalend schilder vs beeldend schrijver
Wat moet een schrijfster in een museum? ‘Dat heb ik mezelf in eerste instantie ook afgevraagd,’ bekent Rosita Steenbeek. ‘Maar directeur Onno Maurer was zo enthousiast over het samenbrengen van de beeldende kunst van Robert Webster met mijn literatuur, dat ik me heb laten overtuigen. Hij zei: ‘Robert is een verhalend schilder en jij bent een beeldend schrijver’. Ik ben zeer verrast door deze dubbeltentoonstelling in Museum Flehite.’

Het is dan ook een fascinerende, kleurrijke confrontatie geworden. De ene keer zijn boekfragmenten groot afgebeeld naast het beeldende werk. Dan weer kun je luisteren naar door de auteur uitgesproken audioteksten, die een extra dimensie toevoegen aan de schilderijen van Webster.

robert 003Robert Webster,  La danse, un peu macabre, un peu carnavalesque 1
olieverf op doek, 1988, 140 x 110 cm, collectie SNS Reaal N.V.

Venetië als decor
Een sprekend voorbeeld van verwantschap die schilder en schrijfster ervaren, is te zien bij de in de expositie samengebrachte fragmenten uit de roman Ballets Russes (die zich afspeelt in Venetië) en de schilderijenserie La Danse, un peu Macabre, un peu Carnavalesque.

In de roman Ballets Russes (2002) toont Steenbeek een caleidoscopisch beeld van de langzaam wegzinkende stad Venetië. Zoals in veel van haar boeken wordt ook in deze roman de verwevenheid van liefde en dood in vele nuances geschetst. De sfeer en het decor van deze roman hebben duidelijk overeenkomsten met de sfeer en thematiek van de kleurrijke, intense schilderijen uit de serie La Danse, un peu Macabre, un peu Carnavalesque van Webster.

In de huid van de schilder
Maar de verwantschap gaat verder. Rosita Steenbeek: ‘Robert is mijn zwager en een aantal jaren geleden ging ik bij hem  op schilderles als onderdeel van mijn voorbereiding op mijn roman Ander licht. Ik wilde het schilderen aan den lijve ervaren, zodat ik optimaal in de huid kon kruipen van de hoofdpersonen Matthias en Alida Withoos en de later in Italië beroemd geworden schilder Caspar van Wittel. Het is fantastisch dat in deze tentoonstelling ook werken van vader en dochter Withoos zijn opgenomen en twee bijzondere etsen van Van Wittel.’

Dankzij de bijzondere verwantschap kunnen wij nu genieten van een kleurrijke en afwisselende expositie waarin door middel van literaire teksten, schilderijen, aquarellen, grafiek, foto’s en geluidsfragmenten zichtbaar wordt hoe schrijfster en schilder elkaar ontmoeten, confronteren en inspireren op tal van universele thema’s en levensvragen. Echt een aanrader voor de zomer!

Rosita-Steenbeek-Robert-Webster-Museum-Flehite-Amersfoort (3)Robert Webster, De begrafenis van Strawinsky
olieverf op linnen, 2013-1014, 125 x 105 cm, collectie kunstenaar

Een zomer vol activiteiten
De tentoonstelling ‘Rosita Steenbeek vs Robert Webster’ zal zich niet beperken tot een ontmoeting tussen literatuur en beeldende kunst alleen. Museum Flehite biedt, in samenwerking met de betrokken kunstenaars, gedurende de hele zomer een gevarieerd programma met lezingen, Italiaanse wijnproefmiddagen, rondleidingen, stadswandelingen en andere activiteiten waarin literatuur, beeldende kunst, film, poëzie en muziek elkaar ontmoeten en inspireren. Meer informatie vind je op de website van Museum Flehite.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie waarin alle gemeenschappelijke thema’s (liefde en waanzin, leven en dood, Italië, geschiedenis, klassieke kunst, erotiek etc.) in vogelvlucht voorbij komen. De publicatie, met teksten van Rosita Steenbeek en Onno Maurer, is verkrijgbaar bij Museum Flehite en kost € 9,90.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *