Home » Italië dichtbij » Rafaëls eerste engel komt naar Enschede
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Rafaëls eerste engel komt naar Enschede

Rafaël, Bellini, Lotto, Tintoretto… Niet eerder waren in Nederland zoveel Italiaanse meesters te zien als in het Rijksmuseum Twenthe, waar van 11 februari tot en met 18 juni 2017 de tentoonstelling ‘In het hart van de renaissance’ neerstrijkt. De expositie wordt nóg bijzonderder dan eerder al naar buiten was gebracht, met nog meer unieke meesterwerken die vanuit Italië naar Enschede komen. We lichten vandaag alvast een tipje van de sluier op!

Cinquecento-tentoonstelling-renaissance-Rijksmuseum-TwenteMadonna in het rood (ca. 1505) | Giovanni Bellini | Fondazione Sorlini | Pinacoteca Tosio Martinengo, Brescia

Een tentoonstelling om van te dromen
‘Van een tentoonstelling als deze kun je als museum alleen maar dromen’, aldus Arnoud Odding, directeur van het Rijksmuseum Twenthe. Deze tentoonstelling is dan ook een primeur voor Nederland. Nog niet eerder waren er in ons land zoveel werken van grote meesters uit de gloriejaren van de Italiaanse schilderkunst te zien.

Het grootste deel van de werken die in Enschede getoond zullen worden, is afkomstig uit de Pinacoteca Tosio Martinengo in Brescia. Dit museum, dat over een ongekend omvangrijke collectie kunstenaars uit de Noord-Italiaanse renaissance beschikt, is in verband met een verbouwing gesloten. Een unieke kans dus om de meesterwerken elders tentoon te stellen.

Zo krijgt dit prachtige werk van Rafaël een tijdelijk thuis in Twente:

Cinquecento-tentoonstelling-renaissance-Rijksmuseum-Twente-2Christus de Verlosser zegent ons (ca. 1505-1506) | Rafaello Sanzio| Pinacoteca Tosio Martinengo, Brescia

Rafaëls eerste engel
Maar niet alleen Rafaëls Zegenende Christus zal te bewonderen zijn. Ook een ander topstuk van de schilder uit Urbino, een prachtig engelenhoofd uit 1501, komt naar Enschede. Dit is Rafaëls vroegste werk, dat hij op achttienjarige leeftijd maakte.

rijkmuseum-twenthe-renaissance-rafael-engelBusto di Angelo (1500-1501) | Rafaello Sanzio| Pinacoteca Tosio Martinengo, Brescia

Het paneel is een onderdeel geweest van het Baronci-altaar van de Sant’Agostino in Città di Castello, een stadje niet ver van Urbino. Door een aardbeving in 1789 werd het altaarstuk zwaar beschadigd en gingen grote delen verloren.

Nog drie extra schilderijen
Aan de selectie van schilderijen die al was gemaakt, worden naast de engel van Rafaël nog drie werken toegevoegd, zo vertelt Arnoud Odding, directeur van Rijksmuseum Twenthe. Uit de Gallerie dell’Accademia in Venetië komen twee werken van Tintoretto en Savoldo en de Collectie Palma Camozzi Vertova geeft een prachtig doek van Lorenzo Lotto in bruikleen. Het totaal aantal schilderijen van de tentoonstelling komt hiermee op maar liefst vijfenveertig. Daarnaast zijn er ook enkele cultuurhistorische objecten te zien, zoals zestiende-eeuwse harnassen, een zwaard en Romeinse antiquiteiten.

annunciatie-herders-lorenzo-lotto-renaissance-rijksmuseum-twentheAanbidding der herders (ca. 1530) | Lorenzo Lotto | Pinacoteca Tosio Martinengo, Brescia

Lorenzo Lotto
Lorenzo Lotto is nu met twee werken vertegenwoordigd, met naast de magistrale Aanbidding van de herders uit 1530 ook Maria met Kind, Johannes de Doper en Catharina van Alexandrië uit 1522. Lotto staat bekend om zijn bijzondere coloriet, gedurfde en geraffineerde kleurcombinaties. In het werk uit 1522 is ook een rol weggelegd voor een eekhoorn. De exacte betekenis daarvan is onduidelijk, wellicht een toonbeeld van ijver en vooruitziendheid. In de Aanbidding van de herders heeft het lam een bijzondere rol, het knuffelt het kindje Jezus.

madonna-lorenzo-lotto-renaissance-rijksmuseum-twentheMaria met Kind, Johannes de Doper en Catharina van Alexandrië (1522) | Lorenzo Lotto | Costa di Mezzate, Collectie Palma Camozzi Vertova

Savoldo & Tintoretto
Uit de Venetiaanse Gallerie dell’Accademia komen twee werken naar Enschede: de Annunciatie van Giovanni Gerolamo Savoldo uit 1538 en een portret van procurator Jacopo Soranzo, dat door Tintoretto werd gemaakt in 1550.

annunciatie-savoldo-renaissance-rijksmuseum-twentheAnnunciatie (1538) | Giovanni Gerolamo Savoldo | Gallerie dell’Accademia, Venetië

Savoldo wordt ook wel Girolamo da Brescia genoemd. Naast een zeldzaam portret van een fluitspelende jongeling hangt in het Rijksmuseum Twenthe ook een Bijbelse voorstelling van zijn hand. Er zijn nog slechts veertig werken bekend van Savoldo waaronder zes portretten. Opmerkelijk is zijn sobere realisme en gebruik van chiaroscuro, de clair-obscur techniek die goed te zien is in de annunciatie.

Praktische informatie
De tentoonstelling ‘In het hart van de Renaissance’ is te zien van 11 februari tot en met 18 juni 2017 in Rijksmuseum Twenthe (Lasondersingel 129-131 in Enschede). Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Het museum is ook op Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Paasdag en Eerste en Tweede Pinksterdag geopend.

Een kaartje voor deze tentoonstelling kost € 15,-. Voor kinderen tot en met 17 jaar is de entree gratis. Museumkaarthouders betalen tijdens deze expositie € 4,- voor een ticket; studenten, CJP-houders en groepen vanaf 10 personen betalen € 11,- voor een kaartje. Kaartjes kun je al reserveren in de ticketshop van het Rijksmuseum Twenthe.

Cinquecento-tentoonstelling-renaissance-Rijksmuseum-Twente-4

Lezingen en rondleidingen
Tijdens de duur van de tentoonstelling vindt elke zaterdag de lezing ‘Religieuze voorstellingen in de renaissance kunst’ plaats in het museum. Elke dinsdag kun je deelnemen aan de lezing ‘De kunst van de Italiaanse renaissance’  en iedere donderdag kun je de lezing ‘Renaissance portretkunst’ bijwonen. Elke woensdag-, vrijdag- en zondagmiddag is er een gratis rondleiding langs de werken van de tentoonstelling ‘In het hart van de renaissance’. Voor deelname aan de rondleiding en/of lezing kun je reserveren in de ticketshop van het Rijksmuseum Twenthe.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *