Download gratis de Ciao tutti app

Ontdek Romeins Nederland vanuit je eigen huiskamer!

Tijdens de eerste online editie van de Nationale Romeinenweek ontdek je de Romeinse tijd in Nederland vanuit je eigen huiskamer. Van 25 april t/m 3 mei 2020 worden er verschillenden online activiteiten georganiseerd voor jong en oud, van een online speurtocht tot een pubquiz. In deze blog vertellen we je wat er allemaal te zien, doen en ontdekken valt!

Ontdek alle archeologische schatten van Nederlandse bodem
Het thema van de Online Romeinenweek is archeologie. Onder onze voeten liggen namelijk de resten van een wereldrijk. Wapens, tempels, aardewerk en zelfs hele schepen: de Nederlands bodem is een schatkamer. Al die voorwerpen vertellen het verhaal van de Lage Landen in de Romeinse tijd.

Door recente onderzoeken naar restanten uit de Romeinse tijd, door nieuwe vondsten en door de aandacht die de Romeinse limes, de grens van het Romeinse Rijk, krijgt in het kader van de gewenste nominatie als Unesco Werelderfgoed, leren we steeds meer over Nederland in de Romeinse tijd.

Via deze link kun je alle archeologische topstukken – van een kleurrijk frescofragment tot een sarcofaag, van een bronzen wijnservies tot een Jupiterbeeldje – virtueel bewonderen en meer te weten komen over de details van deze topstukken.

Van Romeinse recepten tot een interview met een Romeinse soldaat
Er valt van alles te doen tijdens de Online Romeinenweek. Het complete programma vind je op de website van de Romeinenweek, maar we lichten al een klein tipje van de sluier op.

Zo zijn er online tentoonstellingen en Romeinse recepten om zelf uit te proberen. Je kunt aan de slag met knutseltutorials en via Skype vragen stellen aan een Romeinse soldaat. Of zoek je liever mee naar een verdwenen Romeinse stad?

Je kunt meer te weten komen over het lopende onderzoek naar de Romeinse Villa Voerendaal, nieuwe informatie over spectaculaire vondsten ontdekken of een kijkje achter de schermen nemen bij een museum.

Zoek de Romeinse galei
Tijdens de gehele Romeinenweek kun je meedoen aan de Online Speurtocht: zoek de Romeinse galei. Elke dag wordt er op de website een nieuwe hint onthuld. Weet jij aan het einde van de week het juiste antwoord? Dan maak je kans op een exclusieve Romeinse goodiebag!

Online pubquiz over de Romeinse tijd in Nederland
Daarnaast zal er op vrijdag 1 mei een online pubquiz worden georganiseerd over de Romeinse tijd in Nederland, met thema’s als ‘archeologie’ en ‘Romeinen in de populaire cultuur’.

Nog meer inspiratie voor een beetje Rome in huis
*bouw het Colosseum van Lego (naar dit voorbeeld)
*duik in deze prachtige boeken over Rome
*maak dit Romeinse recept of duik in dit Romeinse kookboekje

foto’s met Lego: Levent Konuk & Salvador Maniquiz 

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *