Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Nederland-Italië in de Amsterdam ArenA

Op dinsdagavond 28 maart kleurt de ArenA blauw en oranje, als de Azzurri het op Amsterdamse bodem opnemen tegen het Nederlands elftal. Namens de KNVB kunnen we voor deze (oefen)interland kaartjes met korting aanbieden (voor groepen vanaf acht personen).

Italië zal een eigen vak krijgen in de ArenA, maar je mag als Italiëliefhebber op 28 maart natuurlijk ook ons Oranje-elftal aanmoedigen. Via deze link kun je precies zien welke prijzen gelden voor welke delen van het stadion. Met kortingscode ‘team’ krijg je 20% korting bij een bestelling vanaf acht tickets.

Ook delen we vijf oranje/blauwe voetbalweetjes, zodat je voorbereid aan de aftrap staat eind deze maand.

Italië op winst
Oranje speelde al negentien keer eerder tegen Italië. Acht keer ging de winst naar de Italianen, terwijl Nederland maar drie keer aan het langste eind wist te trekken. Acht keer werd er gelijkgespeeld. De laatste keer dat Nederland tegenover Italië op de grasmat stond, was in 2014. Italië won toen met 2-0, door doelpunten van Ciro Immobile en Daniele De Rossi.

De Italianen staan op de vijftiende plek in de FIFA-ranking, terwijl Nederland het moet doen met plaats 21…

foto: Yian Kourt

Europees kampioenen & topscorers
Het EK van 2016 was het eerste Europees Kampioenschap sinds 1984 dat Oranje miste. Nederland won het EK in 1988. Italië won het EK in 1968 (op eigen bodem). Keeper Gianluigi Buffon, een van onze grootste voetbalhelden, staat als enige Italiaan in het lijstje voetballers die de meeste EK-wedstrijden aller tijden speelden, met maar liefst zeventien duels achter zijn naam.

In het lijstje topscores aller tijden van het EK vinden we geen Italianen, maar wél twee Nederlanders: Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooij (met beiden zes doelpunten).

foto: Oleh Dubyna

Wereldbekers
Italië won het Wereldkampioenschap vier keer: in 1934, in 1938, in 1982 en in 2006. Nederland won nog niet eerder een WK Voetbal, al stond Oranje wel drie keer in de finale: in 1974, in 1978 en in 2010.

Hall of Fame van het Italiaanse voetbal
De in Bologna geboren Pierluigi Collina is een van de beste scheidsrechters ter wereld. Hij werd maar liefst zes keer op rij tot de beste scheidsrechter wereldwijd uitgeroepen. In 2011 werd hij vanwege zijn verdiensten opgenomen in de Hall of Fame del Calcio Italiano. Marco van Basten staat als enige Nederlander in deze Italiaanse classificatie, als beste buitenlandse voetballer in 2012.

foto: Oleh Dubyna

Het lied van de Italianen
Wil je uit volle borst meezingen met de Italiaanse voetballers en supporters – en hopelijk een goede afloop afdwingen? Il Canto degli Italiani, oftewel ‘het lied van de Italianen’, is de officiële naam van het Italiaanse volkslied. De Italianen zelf noemen hun volkslied ook wel Inno di Mameli, omdat het werd geschreven door Goffredo Mameli. In deze blog delen we de tekst, zodat je woord voor woord kunt meezingen!

 

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *