Ga op pad met onze City Walks!

Muziek om bij te huilen, muziek om bij te drinken, muziek om feest bij te vieren

De excentrieke Italiaanse singer‐songwriter Vinicio Capossela, die door de Sunday Times werd omschreven als ‘Italy’s greatest secret’ en door Mojo als ‘Italiës meest intrigerende muzikale reiziger’, komt naar Amsterdam. Op zondagavond 14 april mengt hij in De Melkweg op avontuurlijke wijze pop, americana en burleske, tango en opera met zigeuner‐, folk‐, en walsmuziek gelardeerd met een fijnzinnig gevoel voor humor. ‘Mijn muziek is als een caleidoscoop van emoties. Ik maak muziek om bij te huilen, muziek om bij te drinken, muziek om feest bij te vieren en zo kan ik nog wel even doorgaan,’ aldus Capossela zelf.

Milan, Italy, March 4rd, 2012. Vinicio Capossela.

foto: Isabella de Maddalena

Het album Rebetiko Gymnastas, waaraan de avond van 14 april is gewijd, nam Capossela een aantal jaar eerder op in Athene. Het is zijn eerbetoon aan de Griekse rebétika, ontstaan in het Griekenland van de jaren twintig. Deze muziek wordt ook wel de Griekse blues genoemd. In de soundtrack van de film Pulp Fiction zit de bekendste rebétika‐hit, Misirlou. Op Capossela’s album zijn onder anderen Marc Ribot en bouzouki-grootheid Manolis Pappos te horen. Pappos zal ook optreden in De Melkweg. Voor aanvang van de show zullen de teksten in de Nederlandse vertaling worden uitgedeeld aan het publiek, zodat je wel weet waar het over gaat.

Als kind luisterde Capossela naar Italiaanse zangers als Renato Carrosone, later naar traditionele ouderwetse dansmuziek, Italiaanse bruiloftsmuziek en Italiaans Amerikaanse crooners als Louis Prima. Muzikaal is hij beïnvloed door Tom Waits en Goran Bregovic, tekstueel door Charles Bukowski, John Fante en Jack Kerouac. Vorig seizoen trad Capossela ook al op in De Melkweg. Zijn show Marinai, profeti e balene (Zeelui, profeten en walvissen) kreeg enorm veel aandacht, niet in het minst door de theatrale manier waarop Capossela allerlei karakters uit de wereldzeeliteratuur verbeeldde.

Manolis Pappos bouzouki, Vinicio Capossela_ph Valerio Spada

foto: Valerio Spada

Na ‘de zee’ van zijn vorige album, nu ‘de haven’, zegt Capossela over het werk. ‘Havens zijn voor muziek wat pollen zijn voor bloemen. Dit album in het Grieks is een eerbetoon aan alles wat we aan de Griekse beschaving te danken hebben. De rebétika bijvoorbeeld. Voor mij een van de meest geweldige genres ooit. Rebetiko Gymnastas is als een spirituele oefening naar onze identiteit. We mogen nooit vergeten dat we uniek zijn, een oorsprong hebben. We moeten niet bang zijn om te leven.’

Win kaartjes voor Capossela’s concert in Amsterdam
We mogen 3 x 2 kaartjes voor Capossela’s concert in De Melkweg weggeven. Wil jij zondag 14 april om 20.30 uur genieten van ‘Italiës meest intrigerende muzikale reiziger’? Vul dan voor maandag 8 april 12.00 uur onderstaand winformulier in o.v.v. Capossela en wie weet sta jij volgende week zondag te swingen!

Je voornaam (verplicht)

Je achternaam (verplicht)

Je email (verplicht)

Wat wil je winnen?

Je bericht

Wil je de Ciao tutti nieuwsbrief ontvangen?

We ontvangen erg veel spam en daarom vragen we je deze karakters in te vullen (exact, dus hoofdlettergevoelig)
captcha

Vinicio-Capossela

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *