Ga op pad met onze City Walks!

Muren die spreken – 55 Italiaanse kalligraffiti

Sommige muren spreken, zo ontdekte Italiëliefhebber Joris Wouters. Zeker in Italië, het land van de pokdalige, gebochelde, ongemanierde muren, maar ook van de naïeve, spontane, altijd weer verfrissende vernieuwing.

Soms zijn de muren naakt, dan weer zijn ze overdadig bewerkt met graffiti. Tijdens het internationale project I muri parlano (‘De muren spreken’) kozen vijfenvijftig personen die allemaal een bijzondere band hebben met de Italiaanse taal één Italiaans woord.

Graffiti

Die woorden – van addiopizzo tot viandanza – werden vervolgens vormgegeven door vijfenvijftig kalligrafen uit dertien landen. Elke kalligraaf verdiepte zich in één woord en goot dat in de juiste vorm, rekening houdend met de inhoud, betekenis, klank, ritme en gevoel – nog zonder te weten op welke muur het zou terechtkomen.

Tot slot werden de gekalligrafeerde woorden fotografisch op evenzoveel zorgvuldig geselecteerde Italiaanse muren gezet. Resultaat: een collectief verhaal op basis van 55 kalligraffiti, waarin fotografie, kalligrafie en taal samenkomen.

Onder meer deze drie schitterende sprekende muren zijn te zien:

De-muren-spreken-Joris-Wouters-1 De-muren-spreken-Joris-Wouters-2 De-muren-spreken-Joris-Wouters-3

Sprekende muren in Alden Biesen
Van 15 t/m 30 oktober 2016 is de tentoonstelling te zien in Alden Biesen, een Landcommanderij in Bilzen, in het oosten van Vlaanderen, niet ver van de grens met Nederlands Limburg.

De-muren-spreken-Joris-Wouters

Het boek ‘De muren spreken’ bevat de vijfenvijftig kalligraffiti met steeds een bijbehorende tekst. Het is een drietalige uitgave (Nederlands-Italiaans-Engels) die vanaf 17 september verkrijgbaar is bij de tentoonstelling (à € 35,-).

Wil je het boek bestellen? Vanuit Nederland kan dit door € 40,- (de prijs incl. verpakking en verzending) over te schrijven op IBAN NL60INGB0682594245 – BIC INGBNL2A, t.n.v. A. P. S. Schoonens Kock, o.v.v. ‘De muren spreken’. Vanuit België maak je hetzelfde bedrag over op bankrekening BE76 7360 1484 4195, t.n.v. De muren, o.v.v. ‘De muren spreken’.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *