Home » Italië dichtbij » Muren die spreken – 55 Italiaanse kalligraffiti in Amersfoort
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Muren die spreken – 55 Italiaanse kalligraffiti in Amersfoort

Sommige muren spreken, zo ontdekte Italiëliefhebber Joris Wouters. Zeker in Italië, het land van de pokdalige, gebochelde, ongemanierde muren, maar ook van de naïeve, spontane, altijd weer verfrissende vernieuwing.

Soms zijn de muren naakt, dan weer zijn ze overdadig bewerkt met graffiti. Tijdens het internationale project I muri parlano (‘De muren spreken’) kozen vijfenvijftig personen die allemaal een bijzondere band hebben met de Italiaanse taal één Italiaans woord.

Graffiti

Die woorden – van addiopizzo tot viandanza – werden vervolgens vormgegeven door vijfenvijftig kalligrafen uit dertien landen. Elke kalligraaf verdiepte zich in één woord en goot dat in de juiste vorm, rekening houdend met de inhoud, betekenis, klank, ritme en gevoel – nog zonder te weten op welke muur het zou terechtkomen.

Tot slot werden de gekalligrafeerde woorden fotografisch op evenzoveel zorgvuldig geselecteerde Italiaanse muren gezet. Resultaat: een collectief verhaal op basis van 55 kalligraffiti, waarin fotografie, kalligrafie en taal samenkomen.

Onder meer deze schitterende sprekende muren zijn te zien:

De-muren-spreken-Joris-Wouters-1 De-muren-spreken-Joris-Wouters-2 De-muren-spreken-Joris-Wouters-3

Sprekende muren in Amersfoort
Van 29 oktober 2018 tot en met 27 januari 2019 geniet je in Amersfoort van de expositie I muri parlano (‘De muren spreken’), in de kloostergang van de Mariënhof.

Deze expositie is naar Nederland gehaald op initiatief van Dante Alighieri Amersfoort en Dante Alighieri Antwerpen, met ondersteuning van de Gemeente Amersfoort, Dante Alighieri Rome en het Istituto di Cultura Italiana Brussel.

De-muren-spreken-Joris-Wouters

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *