Download gratis de Ciao tutti app!

Mondo Mendini – de wereld van Alessandro Mendini in het Groninger Museum

Het Groninger Museum bestaat vijfentwintig jaar. Als eerbetoon aan de hoofdarchitect van dit kleurrijke gebouw, de Italiaanse ontwerper Alessandro Mendini, organiseert het museum de tentoonstelling Mondo Mendini – De wereld van Alessandro Mendini, die tot en met 5 mei 2020 te zien is in het Groninger Museum.

Alessandro Mendini | foto: Carlo Lavatori – Alessandro Mendini Archive

Mendini overleed op 18 februari 2019, maar heeft deze expositie kort voor zijn dood nog zelf samengesteld. Hij laat niet alleen zijn eigen werk zien, maar ook dat van kunstenaars waarmee hij zich verwant voelde. Met zowel beeldende kunst als architectuur en design is de variatie van de ruim tweehonderd tentoongestelde objecten enorm. Mondo Mendini toont de buitengewone creativiteit en humor van de designer die Groningen een internationaal vermaarde blikvanger gaf.

Groninger Museum, Groningen | foto: Erik en Petra Hesmerg, 2014

Mendini – van architect tot curator van een eigen tentoonstelling
Het museum benaderde Alessandro Mendini (1931-2019) ruim twee jaar geleden met het verzoek om een tentoonstelling van zijn werk naar eigen inzicht in te richten. Hij verheugde zich zeer om nog een keer een grote tentoonstelling in ‘zijn’ museum te kunnen maken.

In Mondo Mendini bewonder je allereerst Mendini’s beroemdste werken. Zo is er een reuzenversie te zien van de Poltrona di Proust, een drie meter hoge, met kleurrijke stippeltjes bedekte kitscherige fauteuil (collectie Fondation Cartier).

Poltrona di Proust | Alessandro Mendini, 1978, collectie Groninger Museum
foto: Marten de Leeuw

Ook Anna G mag niet ontbreken, Mendini’s ontwerp voor een kurkentrekker in de vorm van een danseres, die een bestseller werd in het assortiment van Alessi.

Anna G. | Alessandro Mendini, 1994, kurkentrekker voor Alessi
foto: Alessi – Alessandro Mendini Archive

De tentoonstelling omvat een zeer ruime selectie uit Mendini’s diverse oeuvre: van sieraden tot architectonische modellen, van huishoudelijke voorwerpen tot grote sculpturen. Met zijn verwerping van de hiërarchie tussen architectuur, autonome kunst en design – tussen ‘hoge’ en ‘lage’ kunst – werd hij een van de meest uitgesproken ontwerpers van het postmodernisme.

Zijn objecten zijn vaak kleurrijk, decoratief en verrassend van vorm: fantasie is belangrijker dan functionaliteit. Over de expressieve rijkdom van zijn ontwerpen zei Mendini ooit: ‘Mijn werk is vergelijkbaar met een roman, waarin ernst, pijn, komedie en poëzie naast elkaar bestaan. Mijn objecten zijn daarin de tragikomische figuren.’

Damina Llandrò | Alessandro Mendini, 2000, collectie Alessandro Mendini, Milaan
foto: Marco Ferrero

Geheel in de geest van zijn artistieke opvattingen heeft Mendini ervoor gekozen om in deze tentoonstelling niet alleen eigen werk te laten zien, maar ook creaties van andere designers en kunstenaars, van nu of vanuit een ver(der) verleden, die hem stuk voor stuk inspireerden.

Zo koos hij voor Mondo Mendini onder andere werk van klassiek-moderne kunstenaars als Paul Signac, Wassily Kandinsky, Henri Matisse en Oskar Schlemmer, architectuurontwerpen van Theo van Doesburg en Gerrit Rietveld en objecten van Italiaanse vormgevers als Gio Ponti, Michele De Lucchi en Gaetano Pesce.

Redesign: Zig Zag Rietveld, Alessandro Mendini, 1978, collectie Groninger Museum
foto: Marten de Leeuw
Mobili per uomo: Borsa, Alessandro Mendini, 1997, collectie Fondazione Bisazza, Vicenza

foto: Ottavio Tomassini – Fondazione Bisazza Archive

Wie was Alessandro Mendini?
Alessandro Mendini ging na zijn afstuderen, in 1959, in dienst bij het ontwerp- en architectenbureau Nizzoli Associati in Milaan. Na tien jaar praktijkervaring besloot hij, mede onder invloed van de revolutionaire geest van de jaren zestig, zich theoretisch te verdiepen in architectuur en design.

Van 1970 tot 1976 was hij hoofdredacteur van het blad Casabella, dat een spreekbuis werd voor een nieuwe generatie maatschappijkritische, avant-gardistische architecten en ontwerpers in Italië. Daarna was hij nog hoofdredacteur van de architectuur- en designbladen Modo (1977-1981) en Domus (1980-1985 en 2010-2011).

Kandissi Sofa, Alessandro Mendini, 1980, collectie Groninger Museum
foto: Heinz AebiLassù, Alessandro Mendini, uit de serie sculpturen in goud messing, 1994-2005
geproduceerd door Short Stories | foto: Riccardo Bianchi

Mendini begon zich steeds meer als ontwerper te manifesteren. Bijzonder invloedrijk werd hij met zijn grensverleggende projecten met de designgroep Alchimia, zoals het in 1981 gerealiseerde Il mobile infinito (het oneindige meubel). Ontwerpers en beeldend kunstenaars werkten hierbij samen aan experimentele meubels met verwisselbare decoratie.

Vanaf de jaren tachtig was hij als adviseur verbonden aan Alessi, waarvoor hij spraakmakende samenwerkingsprojecten op de grens tussen architectuur en design initieerde. Ook maakte hij ontwerpen voor de horlogefabrikant Swatch, voor Philips en voor tal van designfirma’s.

Depero, Alessandro Mendini, 2017, geproduceerd door Argenteria Pampaloni Firenze
foto: Arigo Coppitz

Samen met zijn jongere broer Francesco ontwierp hij ook een aantal kleurrijke gebouwen in Europa en Azië, waarvan het Groninger Museum het bekendst is.

Tot op hoge leeftijd is hij blijven bouwen aan een enorm veelzijdig oeuvre van fantasievolle, dwarse, humoristische en poëtische objecten, waarbij hij de wereld steeds een beetje kleurrijker wilde maken.

ontwerp voor Fursys, Chung Ju, Zuid-Korea | Alessandro & Francesco Mendini, 2018
collectie Atelier Mendini, Milaan / Abet Laminati, Bra | foto: Roberto Gennari Feslikenian

Praktische informatie
De tentoonstelling Mondo Mendini – De wereld van Alessandro Mendini is tot en met 5 mei 2020 te zien in het Groninger Museum (Museumeiland 1, Groningen). Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Groninger Museum, Groningen | foto: Erik en Petra Hesmerg, 2014

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *