Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Mercato Campari – cocktails uit Florence, Venetië en Milaan in Amsterdam

Aan de Amsterdamse Ten Katestraat 117 opende vorige week vrijdag een nieuw pop-up adres: Mercato Campari, waar je terecht kunt voor allerlei Italiaanse cocktails.

cocktails-Italie

Cocktail met een scheutje gin
De specialiteit van deze cocktailbar is de Negroni, een aperitivo van Campari, gin en zoete rode vermout. Het drankje zou ontstaan zijn in 1919, toen Camillo Negroni, een Florentijnse edelman, in zijn stamcafé Casoni Bar wel eens iets anders wilde bestellen dan de Americano die hij normaal gesproken altijd dronk (een mix van Campari, vermout en spuitwater). Negroni was echter niet zo heel inventief, dus het enige dat hij uiteindelijk wilde was een scheut gin in zijn cocktail. De barman van Casoni had daar echter geen problemen mee en stelde de allereerste Negroni samen.

Negroni-cocktail

Cocktail naar Venetiaanse kleuren…
Op de kaart ook een cocktail die voor het eerst werd geschonken in Veneti:e. Giuseppe Cipriani, de eigenaar van Harry’s Bar in Venetië, maakte ooit een cocktail van prosecco en perziken. De kleur van het drankje was volgens Cipriani precies hetzelfde als de kleur van de pij van een heilige op een van de schilderijen van Bellini. Als eerbetoon aan zijn stadgenoot besloot Cipriani het drankje dan ook zijn naam te geven.

…en naar Nederlands gebruik
Naast deze Florentijnse en Venetiaanse specialiteiten staat er uiteraard ook Campari Soda op de kaart: Campari gemengd met bruisend water.

Campari

De geschiedenis van dit rode drankje begint in 1860 het Caffé dell’Amicizia, het ‘Café van de Vriendschap’, in Novara, dat eigendom was van Gaspare Campari. Campari wilde naast de bekende drankjes ook een eigen brouwsel schenken, maar hoewel hij er bijna dag en nacht aan werkte, slaagde hij er maar niet in iets lekkers te maken. Tot hij die ene avond het zoveelste proefslokje nam en zo verrast was, dat hij spontaan het hele glas leegdronk. Hij vervolmaakte het recept nog iets voordat hij het officieel aan de gasten ging schenken, onder de naam bitter all’uso di Olanda – omdat Nederlandse likeuren in zijn café zo populair waren.

Campari

Gelukkig zijn de rollen nu omgedraaid en kunnen we in Nederland genieten van aperitivi all’uso di Italia. Bij Mercato Campari helaas niet lang – deze Italiaans geïnspireerde cocktailbar is slechts tot half december open. Gauw gaan proosten dus!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *