Home » Italië dichtbij » Medusa van Caravaggio voor het eerst in Nederland te zien
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Medusa van Caravaggio voor het eerst in Nederland te zien

Goed nieuws voor alle liefhebbers van het werk van Caravaggio: er komt nóg een werk van deze Italiaanse schilder naar Nederland, ter ere van de tentoonstelling ‘Utrecht, Caravaggio en Europa’.

We schreven eerder al dat er een uniek topstuk te zien is tijdens deze tentoonstelling. Het Vaticaan geeft namelijk – bij hoge uitzondering – De graflegging van Christus van Caravaggio in bruikleen voor de eerste maand van de tentoonstelling (die vanaf 16 december te zien is). Het is voor het eerst dat het werk in Nederland te zien is.

De graflegging van Christus | Caravaggio | 1602-1603
Pinacoteca Vaticana, Musei Vaticani

Dat geldt ook voor ‘de opvolger’ van dit unieke bruikleen. Als Caravaggio’s graflegging terug naar Rome gaat, komt een andere Caravaggio naar Utrecht: zijn Medusa, te zien vanaf 15 januari 2019. Ook dit werk is voor het eerst te zien in Nederland.

Medusa | Caravaggio | ca. 1596
bruikleen particuliere collectie

Caravaggio’s Medusa
Caravaggio’s Medusa is een schilderij van 60 bij 55 centimeter, bevestigd op een houten schild. Caravaggio geeft de ontsteltenis van Medusa, nadat haar hoofd van haar lijf is gehakt, perfect weer.

Er zijn overigens twee versies van deze Medusa. Voor Caravaggio’s andere Medusa reis je naar de Galleria degli Uffizi in Florence. Volgens de inventaris van de Uffizi is het werk hier al bijna sinds de opening te bewonderen!

Medusa is een van de Gorgonen, de drie verschrikkelijke zusters uit de Griekse mythologie. Haar uiterlijk was zo afzichtelijk dat iedereen die hen in de ogen keek, versteende. Ze hadden woeste ogen, twee grote slagtanden, een uitpuilende tong en slangen in plaats van haar.

Perseus bedacht echter een list, waardoor hij Medusa niet recht in de ogen diende te kijken en onthoofdde haar met één haal van zijn zwaard. Zelfs na haar dood behield haar hoofd echter zijn verstenende kracht. Vandaar dat haar afbeelding op een schild meer dan toepasselijk is voor deze bijzondere dame.

Lees ook: Het Rome van Caravaggio

Praktische informatie
‘Utrecht, Caravaggio en Europa’ is van 16 december 2018 tot en met 24 maart 2019 te zien in het Centraal Museum in Utrecht. Tickets zijn te koop via de website van het Centraal Museum.

Het Centraal Museum (Agnietenstraat 1) heeft tijdens de tentoonstelling speciale openingstijden. De eerste maand (van 16 december t/m 13 januari) kun je er dagelijks terecht van 10.00 tot 18.00 uur. Deze openingstijden gelden ook voor elk weekend gedurende de hele looptijd van de tentoonstelling.

Tijdens de feestdagen gelden er aangepaste openingstijden: 24 en 31 december kun je er terecht van 10.00 tot 16.00 uur, op 25 december en 1 januari is het museum gesloten.

Op de volgende dagen kun je de tentoonstelling ook ’s avonds bewonderen (tot 21.00 uur): donderdag 20 december, donderdag 3 januari, vrijdag 4 januari, donderdag 10 januari, vrijdag 11 januari, donderdag 7 februari en donderdag 7 maart.

Tijdens de voorjaarsvakantie (van 16 februari tot 3 maart) is het museum dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Voor de overige periodes gelden de gebruikelijke openingstijden: van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *