Home » Italië dichtbij » Luca Giordano’s Sint Michaël te zien in De Nieuwe Kerk in Amsterdam
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Luca Giordano’s Sint Michaël te zien in De Nieuwe Kerk in Amsterdam

Van 16 februari tot en met 7 april 2019 schittert het imposante werk Sint Michaël van de Napolitaanse kunstenaar Luca Giordano, een van de grote namen van de Italiaanse barok, in Amsterdam. De komst van dit werk, dat normaal gesproken te zien is in de Gemäldegalerie in Berlijn, is extra bijzonder omdat er in Nederland nauwelijks werken van Giordano te zien zijn.

Sint Michaël | Luca Giordano | ca. 1633
Staatliche Museen zu Berlin, Gemäldegalerie | eigendom van de Kaiser-Friedrich-Museums-Verein

Giordano’s engel  imponeert niet alleen door het grote formaat, de schoonheid en overweldigende dynamiek, maar ook door de symboliek die typerend is voor de contrareformatie: de triomferende rooms-katholieke kerk in de strijd met het opkomende protestantisme.

Giordano’s meesterwerk
Het schilderij verbeeldt het Bijbelverhaal waarin de aartsengel Michaël de duivel en de gevallen engelen verslaat (Openbaring 12:7–9). Naast de al genoemde symboliek van de contrareformatie, vertegenwoordigt de strijd tussen de engel en de demonische figuren die tussen goed en kwaad.

De devote Giordano maakte dit werk vermoedelijk als altaarstuk. Giordano was een typische Italiaanse barokschilder, te herkennen aan sterke licht-donker contrasten, dynamische composities en dramatische voorstellingen met bijpassende gebaren. Hij bewonderde Dürer, Rafaël en Titiaan, maar liet zich eveneens inspireren door Rubens en Rembrandt.

Zijn oeuvre is enorm. Giordano stond ook wel bekend als ‘Luca, fa presto’ (Luca, werk snel). Hij bezat het talent om in slechts vierentwintig uur een altaarstuk te schilderen. Uiteindelijk maakte hij maar liefst 1200 werken!

Praktische info
Deze editie van het Meesterwerk is te zien van 16 februari tot en met 7 april 2019, in De Nieuwe Kerk op de Dam te Amsterdam. De Nieuwe Kerk is in deze periode dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *