Home » Italië dichtbij » La Dolce Vita aan het IJ
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

La Dolce Vita aan het IJ

La-grande-bellezza-4

Deze week ging Paolo Sorrentino’s La Grande Bellezza feestelijk in première in Eye Amsterdam. Willemijn was namens Ciao tutti aanwezig om dit Italiaanse feestje aan het IJ te beleven!

Onderuit met een Martini
Vanavond geen popcorn en cola – bij ontvangst op de première van La Grande Bellezza in het schitterende Eye in Amsterdam krijgen we een heerlijke Martini Royal in handen gedrukt. Bianco of rosato? De Italiaanse sfeer zit er meteen lekker in. In de zaal proosten we eerst op een feestelijke gebeurtenis: de lancering van ANDIAMO! in Nederland, specialist op het gebied van evenementen en (bedrijfs)uitjes in Italië – en nu dus ook in Nederland. Dan dooft het licht en zakken we met Martini’s in de hand onderuit om te genieten van La Grande Bellezza.

La-grande-bellezza-6

Rome door de ogen van Jep
La Grande Bellezza wordt ook wel Paolo Sorrentino’s cinematografische ode aan Fellini’s La Dolce Vita en aan de stad Rome genoemd. Wie Fellini kent, merkt de subtiele verwijzingen ongetwijfeld op.  Rome – steeds groots en theatraal in beeld gebracht – is niet alleen het decor van de film, maar ook een van de hoofdrolspelers. Jep Gambardella (Toni Servillo) is je soms aanstekelijk vrolijke maar vooral genadeloos sarcastische gids door de stad. Toni Servillo’s vertolking van de rol Jep Gambardella, zo zullen weinigen tegenspreken, is fenomenaal.

Gambardella, een succesvol journalist die ooit een roman schreef die hem een literaire prijs opleverde, leeft tussen de Romeinse jetset en adel van weleer en beweegt zich in de hoogste kringen. ‘Morgen heb ik het voorrecht te dineren met de heilige zuster Maria,’ fluistert de ene kardinaal in het oor van de ander. ‘Ah. Bij de Heilige Vader?’ ‘Nee, bij Jep Gambardella.’

La-grande-bellezza-5kopie

Gambardella’s dolce vita
Steeds weer duiken we het knotsgekke, uitbundige en bij vlagen dieptreurige mondaine leven van Rome in, maar we zien ook hoe de stad tegelijkertijd teleurstelt en frustreert. Te midden van al die blabla staat Jep, in de ogen van velen de gefrustreerde schrijver die nooit aan zijn tweede roman begon. Jep Gambardella, il re dei mondani, de koning van het mondaine leven. In zijn eigen kringen wordt hij – elke avond, op elk feestje – nog altijd bewonderd en bejubeld om zijn scherpe geest. Het is diezelfde scherpe geest die wij – kijkers – volgen naar een ver verleden, naar vergeten herinneringen aan een jeugdliefde die ineens weer opduikt. Naar de stilte en het sentiment. De emotie en de angst. De bij vlagen luttele sprankjes van schoonheid.

Arrivederci Roma
Met ons hoofd nog in Rome sluiten we de première in stijl af, napratend over de film, met nog meer Italiaanse hapjes en drankjes. Langzaam keren we weer terug naar Amsterdam, naar hier en nu. Maar met in de linkerhand een schaaltje prosciutto en formaggi, in de rechterhand een Martini Royal, Italiaans geklets om ons heen en uitzicht op het verlichte Martini-bord achter de bar is er maar een beetje verbeelding nodig om het te zien: Eye was voor één avond La Dolce Vita aan het IJ.

La-Grande-Bellezza-7

Ook een vleugje la dolce vita in eigen land?
Ga voor een vleugje la dolce vita in eigen land zeker naar La Grande Bellezza! Op de Facebookpagina van Ciao tutti vind je een mooie winactie waarmee je twee kaartjes kunt winnen voor een bijzondere vertoning van deze film, aanstaande zaterdagavond 9 november  in Filmtheater Kriterion te Amsterdam, waar volop genoten kan worden van de ‘grote schoonheid’ van het Italiaanse leven. Na de film kan er genoten worden van muziek en dans.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *