Home » Italië dichtbij » Kleur je eigen Michelangelo!
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Kleur je eigen Michelangelo!

Michelangelo is een van de grootste kunstenaars die Italië ooit gekend heeft. Een van zijn beroemdste en kleurrijkste werken is het plafond van de Sixtijnse Kapel.

Sixtijnse-Kapel-Michelangelo-Rome (6)

Michelangelo kreeg in 1508 de opdracht voor deze schilderingen, van paus Julius II, de neef van Sixtus IV. Hij tekent het contract, maar met grote tegenzin. Dat blijkt onder andere uit zijn handtekening onder het contract: ‘de beeldhouwer Michelangelo’. Hij kon geen nee zeggen tegen de paus, maar hij zag de opdracht niet zitten. Zoals hij in een van zijn gedichten beschreef: ‘Ik ben geen schilder en mijn werk is lelijk.’

Voor Michelangelo aan de slag ging, werd het plafond van de Sixtijnse Kapel gekleurd door een blauwe hemel met een paar gouden sterren. De paus wilde graag dat Michelangelo de twaalf apostelen zou schilderen, maar dat vond Michelangelo maar niets. Hij wilde iets anders, iets met meer drama, iets nieuws.

Michelangelo begon aan de klus in juli 1508, dik 500 jaar geleden dus. Uiteindelijk zou hij de laatste penseelstreek in oktober 1512 zetten, ruim vier jaar na de start van het project.

Sixtijnse-Kapel-Michelangelo-Rome (1)

In totaal heeft Michelangelo God zes keer afgebeeld op het plafond, met als beroemdste schildering God die Adam creëert. Kunstenaarsbiograaf Vasari vergeleek Michelangelo’s werk met het penseel en Gods besluit tot scheppen, door te suggereren dat op het fresco de schepping van de mens niet zomaar wordt uitgebeeld, maar opnieuw wordt uitgevoerd.

Onze creatieve lezers kunnen deze bijzondere schepping van Michelangelo nu zelf namaken, met onze kleurplaat van dit beroemde werk dat op het plafond van de Sixtijnse Kapel prijkt.  Om even heerlijk ontspannen offline te zijn, maar dan wél met een stukje Italië dat met elk gekleurd vakje meer tot leven komt. Veel kleurplezier!

Download hier de kleurplaat

Download hier het eindresultaat

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *