Ontdek Italië op een Vespa!

Klaar voor de start?

Komende maanden kunnen liefhebbers van Italiaanse auto’s hun hart ophalen, zowel in Nederland als in Italië zelf. Er staan namelijk heel wat evenementen en races op de agenda! Ciao tutti selecteerde er alvast vijf:

2013-stijliconen

Stijliconen in Den Haag
We beginnen in eigen land, met de expositie ‘Stijliconen, passione per il design italiano’ die morgen zijn deuren opent in het Louwman Museum te Den Haag. Het belooft een unieke expositie te worden, met vijftien Alfa Romeo’s van vermaarde Italiaanse carrosseriebouwers. De auto’s vormen een prachtig overzicht van vooral naoorlogse ontwerpen van de meest begenadigde Italiaanse ontwerpers die wereldwijd vele prijzen ontvingen op talrijke Concours d’Elegances.

Jarenlang speelden de carrosseriebouwers een belangrijke rol in het ontwikkelingsproces van Alfa Romeo. Zij moesten rekening houden met de steeds strengere eisen op het gebied van producttechnologie. Dat dit niet ten koste ging van hun werk en creativiteit, is te zien op deze overzichtstentoonstelling. Morgen een virtueel voorproefje!

CM13_logo_web

Toscaanse rally in Limburgse heuvelland
Volgend weekend kleurt het zuiden van Limburg even rood-wit-groen. Tijdens de Cento Miglia rijden deelnemers in hun eigen Fiat 500 of op hun eigen Vespa een spectaculaire route het door heuvellandschap. Tijdens de vierde editie geldt wederom dat niet alleen de route moet worden afgelegd, maar dat de deelnemers onderweg ook opdrachten uit moeten voeren om te strijden voor de winst. Dit jaar doen maar liefst 105 teams mee aan de Cento Miglia. Om 12.00 uur vertrekken ze vanaf Château Neercanne; om 17.00 uur worden de winnaars aan de finish verwacht.

Vanmiddag lees je op Ciao tutti alvast een voorproefje uit het speciale Cento Miglia Magazine, waarin initiatiefnemers Bas Hubers en Jérome Meijers vertellen over hun passie voor Italië en alles wat met dit land te maken heeft. Kijk voor meer informatie over de Cento Miglia op de speciale website.

Mille-Miglia-1

Magische mijlen
In Italië rijden ze nog wat verder; daar moeten duizend mijlen op de teller komen te staan tijdens de beroemde Mille Miglia. Deze race start in Brescia, waar de inwoners volgens een veel aangehaald gezegde benzine in plaats van bloed door hun aderen hebben stromen. De stad en haar inwoners hebben een enorme passie voor auto’s en vooral voor autoraces. Het is dan ook niet gek dat in Brescia het startpunt van de Mille Miglia ligt.

Dit jaar vindt de start plaats op 16 mei. Van Brescia gaat het via Verona naar Ferrara. Van daaruit voert de route naar Ravenna en San Marino, waarna de oversteek naar Rome wordt gemaakt. Via Viterbo, Siena en Florence rijden de coureurs vervolgens weer richting Brescia, met tussenstops in onder andere Bologna en Modena. Meer over de Duizend Mijlen race lees je op de Mille Miglia- website.

mig2

Verzot op de Mille Miglia maar geen gelegenheid om in mei in Brescia of een van de andere plaatsen op de route te zijn? Het hele jaar door kun je je hart ophalen in het Mille Miglia Museum in Brescia, gevestigd in een prachtig klooster.

Lamborghini 50 jaar RX 500

Grande Giro met Lamborghini
Ter ere van het vijftigjarig bestaan van Lamborghini wordt er van 7 tot en met 11 mei een heuse Grand Tour gereden. In precies dezelfde week als waarin 50 jaar geleden de eerste steen werd gelegd voor de Lamborghini-fabriek in Sant’Agata Bolognese zullen Lamborghini-eigenaren van over de hele wereld meer dan 1200 kilometer door Italië afleggen. Van de onvergetelijke GT’s uit lang vervlogen tijden tot de futuristische wagens die anno 2013 de fabriek uit rollen – ze zijn allemaal aanwezig voor een feestelijke tocht langs een aantal Italiaanse steden.

De Lamborghini’s verzamelen zich op 7 mei in Milaan, waar ze de volgende dag vertrekken voor een tocht naar Forte dei Marmi, een van de meest luxe badplaatsen van Italië. De dag erna wordt de tocht voortgezet en rijden de auto’s naar Rome, waar ze ’s avonds de stad in komen rijden. De dag erna gaat het terug noordwaarts, via Orvieto naar Bologna. De laatste dag is gereserveerd voor een feestelijke stoet van Bologna naar de geboorteplaats van de Lamborghini’s, Sant’Agata Bolognese, waar de deelnemers het unieke Lamborghini-museum zullen bezoeken en een kijkje mogen nemen in de fabriek.

Italia A Zandvoort Logo 2013

Italiaanse sferen in Zandvoort
Circuit Park Zandvoort staat op zondag 30 juni volledig in het teken van alles dat met Italië te maken heeft. Italia a Zandvoort is daarmee de ultieme ontmoetingsplaats voor liefhebbers van Italiaanse auto’s en lifestyle. Centraal bij het temperamentvolle festival staan de gemotoriseerde voertuigen. Van klassiek tot modern, bij Italia a Zandvoort zal elke autoliefhebber zijn vingers aflikken bij het zien van de diverse Italiaanse auto’s. Naast de vele bijzondere Ferrari’s, Maserati’s, Lancia’s, Abarth’s, Fiat’s en Alfa Romeo’s is er volop aandacht voor de Italiaanse keuken, mode en lifestyle.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze City Walks

Een reactie

  1. richard ramaker

    geweldig dit artikel.heb zelf een oude fiat ritmi abarth gerestaureerd.en ben daar rwaalf jaar mee bezig geweest.nu hij klaar is,gaan we elk jaar naar italie …de reacteies zijn overweldigend.passo de stelvio is mijn favoriet.maar deze evenmenten zijn goede ideen.buona fine settimane…ciao ries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *