Home » Italië dichtbij » Kijktip: Collegetour met Dan Brown
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Kijktip: Collegetour met Dan Brown

In januari was Dan Brown een paar dagen in Nederland. Saskia mocht hem interviewen tijdens een treinreis naar Leeuwarden (lees hier haar verslag). Een hele eer, niet alleen omdat ze dit mocht als ‘beste reisblogger van Nederland’, maar vooral omdat Dan Brown niet veel interviews geeft.

Hij is het liefst bezig met onderzoek doen én met schrijven. Desondanks maakte hij tijdens zijn bezoek aan Nederland tijd voor Saskia én voor Collegetour, waarvoor Twan Huijs hem samen met tal van studenten interviewde.

Dan Brown 132-1met dank aan Ben Rijks voor deze unieke foto!

De uitzending van Collegetour met Dan Brown in de hoofdrol wordt morgen, vrijdag 7 februari 2014, uitgezonden, om 20.25 uur op Nederland 3. Dan Browns laatste boek, Inferno, zal uitgebreid aan bod komen. Brown deed maar liefst twee jaar onderzoek voor dit boek en was uitermate geïnspireerd door Dante én door Florence.

Dante-Florence

Wij geven vandaag een klein voorproefje van een mooi verhaal met Dante en Florence in de hoofdrol van een collega van Dan Brown, Franco Sacchetti, een Florentijnse schrijver uit de veertiende eeuw. In zijn Trecentonovelle vertelt deze Sacchetti een grappige anekdote over Dante, die op het Piazza San Pier Maggiore  een smid een geïmproviseerde versie van een van zijn gedichten hoorde zingen. De dichter kon het niet aanhoren en besloot verhaal te gaan halen.

Waarom verhaspelde de man zijn schitterende verzen? Hij kreeg geen bevredigend antwoord en gooide uit frustratie wat gereedschap van de smid op straat. De smid riep uit: ‘Ben je gek geworden? Blijf van mijn spullen af!’ Dante kaatste de bal terug en schreeuwde: ‘Ik? Ben ik gek geworden? Weet jij eigenlijk wel wat je aan het doen bent?’

‘Ik ben gewoon aan het werk,’ zei de smid, zich nog steeds van geen kwaad bewust, ‘maar als jij mijn gereedschap stuk maakt, kan ik niets meer doen. Toon eens wat respect!’

‘Respect?’ schamperde Dante. ‘Als jij wil dat ik je met respect behandel en jou en je gereedschap met rust laat, heb dan ook respect voor mijn werk!’ Of de smid ooit heeft begrepen wat Dante bedoelde, zullen we nooit weten – maar het voorval maakt wel duidelijk hoeveel belang Dante hechtte aan correct taalgebruik.

Dante-Florence

De geheimen van Inferno
Bovenstaand verhaal over Dante en de smid is afkomstig uit het boek dat Saskia bij Inferno schreef (en dat ze tijdens de treinreis aan Dan Brown gaf; op bovenstaande foto houdt hij het in zijn handen). In De geheimen van Inferno neemt Saskia je mee naar Florence, in de voetsporen van Dante en van Dan Brown. Je leest over Dantes hel, over de plekken in Florence die met hem verbonden zijn en over andere duivels én paradijselijke plekken in deze bijzondere stad.

kerkhof-San-Miniato-Monte-Florence (6)

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *