Home » Italië dichtbij » Kijktip: 3 Italiaanse documentaires bij de VPRO
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Kijktip: 3 Italiaanse documentaires bij de VPRO

De VPRO zendt de komende weken drie interessante documentaires uit die voor elke Italiëliefhebber het kijken waard zijn.

Italië-televisie

Rosaria Schifani in Speeches
Allereerst is er zondagavond 20 december de eerste aflevering van Speeches (NPO2, 21.00 uur) met in de hoofdrol Rosaria Schifani, de vrouw die de Siciliaanse maffia op de knieën kreeg.

Speeches-Rosaria-Schifani-maffia-VPRO-NPO

‘Ik, Rosaria Schifani-Costa, weduwe van agent Vito Schifani richt me tot de mensen van de maffia en dat zijn zeker geen christenen. Weet dat ook voor jullie de mogelijkheid van vergeving bestaat. Ik vergeef jullie, maar jullie moeten op je knieën.’

Deze emotionele woorden sprak de toen 21-jarige weduwe Rosaria in een overvolle kathedraal tijdens de begrafenis van haar man, een van de lijfwachten van onderzoeksrechter Falcone, die in mei 1992 tijdens de grootste aanslag ooit door de Siciliaanse maffia om het leven kwam.

Falcone was de elfde onderzoeksrechter die werd vermoord door de maffia, maar de impact was enorm. Niet alleen was de aanslag een machtsvertoning van zeer veel geweld, maar de precisie en de timing bewezen ook dat de maffia invloed en connecties had in de overheidsapparaten. Italië trilde op z’n grondvesten. En het beeld van de jonge weduwe met haar sterke, krachtige stem galmend door de kathedraal staat tot op de dag van vandaag op het netvlies gegrift van alle Italianen.

Kort na de tragische gebeurtenis blijkt hoeveel impact de emotionele smeekbede van Rosaria heeft op de machtsverhoudingen binnen de Siciliaanse maffiawereld. Een morele kentering is het gevolg, waarin maffiosi inderdaad door de knieën gaan en samenwerking zoeken met de politie. In de VPRO-serie Speeches blikt Rosaria tweeëntwintig jaar na dato terug op de gebeurtenissen van toen en de gevolgen van haar toespraak.

De speech van de jonge weduwe Rosaria Costa-Schifani is de eerste in een reeks van zes spraakmakende toespraken in de VPRO-serie Speeches, vanaf zondag 20 december wekelijks te zien op NPO 2. Iedere week wordt een bekende of minder bekende speech uitgelicht, allen met een onmiskenbare, belangrijke impact op de moderne wereldgeschiedenis.

K. Schippers in Turijn
Op zondag 3 januari 2016 reis je in VPRO Boeken (NPO1, 11.20 uur) met dichter en prozaschrijver K. Schippers 1936) naar Turijn. Schippers wil graag het licht en de ruimte te zien waarin De Chirico en Giacometti werkten. Hij neemt oude foto’s mee uit de Amsterdamse fotografische ateliers van de negentiende eeuw, waarover zijn moeder hem vertelde. Op typisch Schipperiaanse wijze komen de mensen op die foto’s, en dus ook zijn moeder, tot leven. Ze wordt gefotografeerd en geschilderd door Breitner, en alsof ze nooit helemaal is weg geweest, gaat zij een rol spelen in zijn verhaal van nu.

Turijn (1)

Gomorra
Vanaf 4 februari 2016 (NPO 3, 22.40 uur) zendt de VPRO Gomorra uit, de twaalfdelige misdaadserie waarbij je wordt meegesleurd in het reilen en zeilen van de Camorra, de maffia in Napels.

De 30-jarige Ciro, de trouwe rechterhand van godfather Pietro Savastano en mentor van diens zoon Gennaro, die allesbehalve klaar is om zijn vader op te volgen aan het hoofd van de organisatie. Wanneer Pietro bij een nutteloze wraakactie verschillende leden van zijn eigen clan opoffert, breekt er iets in Ciro. Hij vertrouwt zijn baas niet langer.

Als Pietro vervolgens in de cel belandt, ziet Ciro de kans schoon om chaos te zaaien en een machtsstrijd te ontbinden. Hij komt lijnrecht tegenover de Savastano’s te staan en ontketent zo een zeer bloedige bendeoorlog die zich uitspreidt over heel Napels.

Gomorra-televisie-VPRO-NPO (1) Gomorra-televisie-VPRO-NPO (2) Gomorra-televisie-VPRO-NPO (3)foto’s: Emanuela Scarpa

De serie is gebaseerd op de gelijknamige film van Matteo Garrone uit 2008, die weer is gebaseerd op het gelijknamige boek van Roberto Saviano.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *