Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Jeff Koons’ Gazing Ball met Perugino schittert in Amsterdam

Nog tot en met 8 april 2018 bewonder je in de Nieuwe Kerk in Amsterdam een van de Gazing Ball Paintings van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons (1955).

De Gazing Ball – Perugino Madonna and Child with Four Saints is een wonderbaarlijke combinatie van een met de hand opnieuw geschilderde versie van Madonna en kind met vier heiligen (1500-1501) van de Italiaanse renaissanceschilder Perugino, met een gladde kobaltblauwe glazen bol.

© Jeff Koons, Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints), 2014-2015

Het kunstwerk in detail
De spiegelende bol, die op een geschilderde aluminium plaat aan de voorkant aan het schilderij is bevestigd, reflecteert de kijkers in hun omgeving. Ze worden daardoor letterlijk in het kunstwerk opgenomen.

De omgeving, het hier en nu, wordt deel van het werk, een nieuwe, steeds veranderende optische én spirituele eenheid. Zo geeft de Gazing Ball het oude schilderij oneindig veel nieuwe dimensies.

foto: Janiek Dam

Jeff Koons bedacht dit nieuwe kunstwerk na analyse op microniveau van de door Perugino gebruikte kleuren. Koons en zijn assistenten schilderden Perugino’s werk minutieus na, met duizenden verschillende handgemengde kleuren.

Het oog van Perugino, het oog van Koons en het oog van de kijker komen samen in dit nieuwe driedimensionale meesterwerk.

Het is in wezen een dubbel meesterwerk, omdat het originele doek van Perugino ook als meesterwerk geldt. De uit Umbrië afkomstige schilder had tijdens de renaissance een grote groep beroemde navolgers. Zo was hij de leermeester van Rafaël en werd hij gevraagd voor talloze opdrachten in Florence en vele andere Italiaanse steden.

Praktische informatie
De Nieuwe Kerk (Dam, Amsterdam) is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De kassa sluit een half uur eerder. Een toegangsticket kost € 9,-. Kijk voor meer informatie op de website van De Nieuwe Kerk.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *