Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Aan tafel in Venetië – een kookboek vol met Venetiaans lekkers

In het prachtig vormgegeven kookboek Aan tafel in Venetië deelt Skye McAlpine honderd heerlijke traditionele gerechten uit de Venetiaanse keuken.

Pagina na pagina verlekker je je aan Venetiaanse lekkernijen als crostini met ricotta en vijgen, romige pompoensoep, bigoli met walnotensaus, tagliolini met garnalen en citroenrisotto. Met gepocheerde langoustines met saffraanmayonaise, pittige gehaktballen, geroosterde radicchio met granaatappel en aardbeien-wodkasorbet zet je Venetië op tafel. Smaakt dat naar meer? Lees dan snel verder, want we mogen een recept uit dit kookboek delen!

Recepten uit de keuken van Venetië
Skye McAlpine leert je hoe je deze gerechten op authentieke wijze bereidt. Ze woont al bijna haar hele leven in Venetië, waar ze van haar familie en buren op Venetiaanse wijze leerde koken. Op haar blog From my Dining Table doet ze regelmatig verslag van haar culinaire belevenissen, op haar Instagramaccount is elke foto een levend schilderij – met tafels die bijna bezwijken onder het gewicht van al het lekkers dat ze moeten torsen.

In Aan tafel in Venetië verzamelde Skye alle verfijnde, kleurrijke recepten uit de Venetiaanse keuken. Van eeuwenoude klassiekers tot gerechten met de smaken van het moderne, dagelijkse leven in de stad, allemaal onmogelijk te weerstaan!

Pittige gehaktballetjes – polpettine piccanti
Skye: ‘Als je vanuit de wijk Castello, waar ik woon, dwars door Venetië loopt, kom je bij het joodse getto. Dit is een bijzonder charmant deel van de stad: stil en vredig, met koosjere slagerijen, restaurants en bakkerijen op elke straathoek, die allemaal een keur aan exotische lekkernijen in de etalages tentoonstellen.

Het is een van de buurten waar ik graag rondloop om de sfeer op te snuiven, die op de een of andere manier anders is dan in de rest van Venetië. Als je een paar dagen in de stad doorbrengt, is het de moeite waard ernaartoe te gaan, niet in de laatste plaats omdat de wijk zo’n vijfhonderd jaar geleden het eerste getto van de wereld was (het woord ‘getto’ komt van het Venetiaanse ghèto).

Dit recept is losjes gebaseerd op een recept dat ik tegenkwam in een boek over de joodse cultuur in Venetië en het is inmiddels een van mijn favorieten. Het is echt comfort food, maar ook heel smaakrijk, mede dankzij de combinatie van komijn, koriander en verse kruiden. Voor een traditioneel gerecht serveer je er hete, zachtgele polenta bij, maar als ik iets lichters wil, serveer ik het met een knapperige groene salade met alleen wat olijfolie, een beetje citroensap en een flinke snuf zeezout.’

Ingrediënten (voor vier personen): 600 gram rundergehakt | 100 gram verse broodkruimels | 1 ui, fijngehakt | 2 teentjes knoflook, 1 fijngehakt, 1 gepeld en heel gelaten | 2 takjes rozemarijn, gehakt | een vierde theelepel gemalen komijn | een vierde theelepel gemalen koriander | 1 groot ei | 4 eetlepels olijfolie | 750 gram gezeefde tomaten | een vierde theelepel gedroogde chilivlokken | klein bosje bladpeterselie, gehakt | klein bosje basilicum, gehakt | zeezout en versgemalen zwarte peper

Doe het gehakt, de broodkruimels, ui, gehakte knoflook, rozemarijn, komijn, koriander, het ei en een flinke snuf zout en peper in een grote kom en meng goed. Rol kleine gehaktballetjes ter grootte van een walnoot; als het goed is, heb je dan ongeveer 32 balletjes.

Verhit één eetlepel olie in een koekenpan. Voeg het hele teentje knoflook toe en bak het ongeveer drie minuten op middelhoog vuur, tot het bruin begint te worden. Voeg de gezeefde tomaten, chilivlokken en een beetje zout en peper toe. Zet het vuur laag en laat de saus sudderen terwijl je de gehaktballetjes bruin bakt.

Verhit de resterende olijfolie in een andere grote koekenpan. Bak de gehaktballetjes in gedeelten op hoog vuur tot ze rondom bruin zijn; keer ze af en toe (ik doe dat met twee lepels). Bak niet te veel balletjes tegelijk. Leg de gebakken gehaktballetjes in de pan met de tomatensaus en laat ze vijf tot tien minuten sudderen, zodat ze de heerlijke smaken opnemen.

Bestrooi het gerecht met een royale hoeveelheid peterselie en basilicum en serveer het rechtstreeks uit de pan, terwijl het nog gloeiend heet is.

Nog 99 andere Venetiaanse recepten vind je in

Aan tafel in Venetië | Skye McAlpine | ISBN 9789024582365 | uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Marieke Lowenstein

    Ooit, heel lang geleden ging ik met een vriendin naar Sicilie. Ik zou haar graag dit boek cadeau doen voor Sinterklaas of Kerst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *