Home » Italië dichtbij » Italië is dit najaar dichterbij dan je denkt!
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Italië is dit najaar dichterbij dan je denkt!

Nu het meteorologisch gezien herfst is, geven we jullie graag wat tips om het Italiëgevoel in eigen land op te zoeken. Van bijzondere tentoonstelling tot uren film kijken en shoppen met de hoofdletter M: Italië is dit najaar dichterbij dan je denkt!

Da Vinci in Rotterdam
Vanaf komende vrijdag, 6 september, strijkt de reizende tentoonstelling Da Vinci – The Genius neer in Rotterdam. Deze bijzondere tentoonstelling over het genie Leonardo da Vinci is het meest complete overzicht ooit van deze Florentijnse uitvinder, kunstenaar, anatoom, beeldhouwer, ingenieur, muzikant, architect, filosoof – een geniaal man.

Da-Vinci-The-Genius

De tentoonstelling Da Vinci – The Genius laat je tot en met 6 januari 2014 kennismaken met de vele facetten van Da Vinci’s opmerkelijk talent, zijn buitengewone intelligentie en zijn zeer vooruitstrevende uitvindingen: Da Vinci was zijn tijd ver vooruit en deze tentoonstelling illustreert dit als nooit tevoren!

De tentoonstelling wordt gerealiseerd door Grande Exhibitions, de Italiaanse stichting Anthropos en de Fransman Pascal Cotte. Wereldwijd brachten al meer dan 4 miljoen belangstellenden in 45 steden een bezoek aan de expositie. Wij nemen volgende week een kijkje en zullen daarna uiteraard verslag doen.

Caravaggio in Den Haag
Vanaf 11 oktober is in Galerij Prins Willem V Een jongen gebeten door een hagedis van Caravaggio te zien. Het werk is normaal gesproken te bewonderen in de National Gallery in Londen. Dat er over een paar weken een werk van Caravaggio op Nederlandse bodem hangt, is bijzonder. Geen enkel Nederlands museum bezit namelijk een schilderij van Caravaggio.

caravaggio-hagedisCaravaggio – Een jongen gebeten door een hagedis, 1595-1600
The National Gallery, Londen

De Galerij over de Italiaanse kunstenaar: ‘Caravaggio’s ongepolijste realisme, zijn dramatische licht-donkercontrasten en zijn natuurlijke kleuren veroorzaakten kort na 1600 een sensatie in Rome. Iedereen werd meegesleept door de opvallende nieuwe manier van werken. Zijn levensechte stijl werd in korte tijd immens populair. In de eerste helft van de zeventiende eeuw had Caravaggio navolgers in Italië, maar ook in Frankrijk, Spanje en de Nederlanden. Hij is de enige vernieuwer in de kunstgeschiedenis naar wie een wijd verbreide internationale kunststroming is vernoemd: het caravaggisme.’

Tijdens deze bijzondere tentoonstelling (die duurt tot en met 8 december 2013) zijn ook twee voorbeelden van het caravaggisme te zien, afkomstig uit de collectie van het Mauritshuis, een van Rubens en een van Honthorst.

Nog even: Fellini in Amsterdam
Nog tot en met 22 september kun je in EYE terecht voor een overzichtstentoonstelling van het werk van Federico Fellini. ‘Fellini – The Exhibition’ ontrafelt het universum van de filmmaker en boort de bronnen van zijn rijke verbeelding aan. Groot geprojecteerde filmfragmenten, foto’s, archiefstukken, brieven en affiches – onder meer afkomstig uit de EYE-collectie – geven 20 jaar na zijn overlijden inzicht in de obsessies en drijfveren van de man achter La strada, La dolce vita en Otto e mezzo.

Fellini-EYE

Naast de tentoonstelling kun je bij EYE tot en met 22 september ook nog terecht voor heel veel films van Fellini. Als grande finale van de bijzondere tentoonstelling annex filmparade wordt op zondagavond 22 september de nieuwe film van Paolo Sorrentino vertoond, La grande bellezza. Deze weelderig vormgegeven film van Paolo Sorrentino is na de première in Cannes veelvuldig vergeleken met Fellini’s best werk. Een ‘La dolce vita voor de eenentwintigste eeuw’, zo wordt La grande bellezza wel genoemd.

In november in de bioscoop: La grande bellezza
Het duurt dan nog even voor La grande bellezza ook in andere bioscopen te zien is. Vanaf 7 november krijg je als kijker via de bitterzoete herinneringen van een ooit succesvolle schrijver een fascinerend portret van Rome, la città eterna.

la-grande-bellezza-846492l

Volgens de critici had de Gouden Palm voor beste acteur dit jaar naar Toni Servillo moeten gaan. In La grande bellezza vertolkt Servillo Jep Gambardella, een Romeinse schrijver die na zijn briljante debuutroman nooit een tweede roman heeft weten af te leveren, en die op 65-jarige leeftijd op nostalgische wijze terugblikt op ‘het bunga bunga-feest dat wij het leven noemen’. De hoofdrol in Sorrentino’s film is echter niet voor Servillo, maar voor la più bella città del mondo; Rome.

Romeins raadsel in Nijmegen
We vermeldden deze tentoonstelling al eerder, maar in dit overzicht noemen we hem graag nog een keer. Nog tot en met 22 september kunnen kinderen van 4 tot 12 jaar in Museum Het Valkhof in Nijmegen als een echte speurneus aan de slag gaan met ‘Het Romeinse raadsel’. In deze interactieve ontdekkingstocht onderzoeken ze vragen rondom een Nijmeegse vondst: van een kuil vol oude scherven. De restaurator heeft de scherven weer aan elkaar geplakt. Maar wat zal het zijn geweest? Hoe oud is het? Wie heeft het gebruikt en waarvoor?

Valkhof_Het_Romeinse_Raadsel

Het bijzondere verhaal van de Etrusken in Tongeren
In het Gallo-Romeins Museum in het Belgische Tongeren is wegens groot succes de tentoonstelling over de Etrusken verlengd tot en met 11 november. Heb je nog geen gelegenheid gehad om deze bijzondere expositie te bekijken, eerder in Leiden of recent in Tongeren? Plan dan zeker een najaarsdagje voor een bezoek aan ‘De Etrusken – una storia particolare’.

Etrusken

Ook voor kinderen is deze tentoonstelling een aanrader. Een twintigtal stukken krijgt informatie op kindermaat, te beluisteren via een audioguide. De jonge bezoekers worden aangespoord om na te denken over hedendaagse vormen van contact en uitwisseling. Ook zijn er creatieve workshops, want het werk van Etruskische vaklui werkt meer dan inspirerend. Knderen gaan aan de slag met lijm, kralen en goudverf om een oosters juweel te maken. Ze krassen versieringen of beschilderen een aardewerken vaasje. De workshops vinden plaats tijdens weekends, feestdagen en schoolvakanties, steeds in de namiddag, tussen 14 en 17 uur. Deelname is inbegrepen in de toegangsprijs.

Italiaanse mode in Hasselt
Eveneens in België zijn tijdens de tentoonstelling ‘Moda. Made in Italy’ in het Hasseltse Modemuseum veel iconen van de Italiaanse alta moda aanwezig, onder wie Miucci Prada, Emilio Pucci, Salvatore Ferragamo, Valentino, Dolce & Gabbana en Roberto Cavalli.

1952, Rome, Italy --- Model Dorian Leigh wears a Simonetta Visconti evening gown. Rome, 1952. --- Image by © Genevieve Naylor/CORBIS

In steeds andere settings brengt het Modemuseum nog tot en met 9 februari 2014 het bijzondere verhaal van de Italiaanse mode tot leven. Kleding, accessoires, beelden uit Italiaanse films, mooie quotes van kopstukken in de modewereld en een heuse zaal vol modellen die zich voor het oog van de camera presenteren, wandel je langs de hoogtepunten van de geschiedenis van de Italian look.

Shoppen met een hoofdletter M
De laatste tip voor een Italiaans najaar in eigen contreien brengt ons wederom naar België, naar Antwerpen dit keer. Hier opent namelijk komende week een pop-up store van M Missoni, een dochterlijn van Missoni.

Missoni

De winkel is te vinden aan de Schuttershofstraat 35. Je kunt er terecht voor de herfst- en wintercollectie 2013-2014 en voor bijbehorende accessoires. De winkel blijft tot eind 2013 open.

Uiteraard blijven ook wij in het najaar gewoon elke dag minimaal twee keer een stukje Italiaanse inspiratie brengen, met komende maand een bezoek aan Milaan, een duik in de wereld van Da Vinci, Italiaanse herfstmode en de eerste druivenoogst.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *