Ga op pad met onze City Walks!

Italië in Nederland en Vlaanderen – Agenda september & oktober

De leukste, bijzonderste en mooiste evenementen en tentoonstellingen die je in Italië kunt beleven in september en oktober deelden we in onze blog van vanochtend, vanmiddag delen we de leukste tips voor Italiaanse happenings dicht bij huis, in Nederland of in Vlaanderen.

Italië-Nederland-Vlaanderen

Vogalonga in Giethoorn
Niet alleen in Venetië is er een Vogalonga, ook in Giethoorn, het Venetië van het noorden, wordt zo’n vaarspektakel georganiseerd. In het weekend van 5 en 6 september vormt Giethoorn het decor van de eerste editie van The Dutch Vogalonga.

Dutch-Vogalonga-Giethoorn

Van luxe sloepen tot authentieke Gieterse punters, van stille fluisterboten tot sportieve kanoërs en stoere roeiers, van oosterse drakenboten tot hippe suppers… het wordt druk op het water. Alle informatie en details vind je op DutchVogalonga.nl.

Bacchus Wine Festival Amsterdam
Op 4, 5 en 6 september 2015 staat het Amsterdamse Bos in het teken van wijn. Tijdens het Bacchus Wijnfestival geniet je drie dagen lang van lekkere wijn, eten, muziek en gezelligheid.

Bacchus-Wijnfestival-Amsterdam

Met een glas in de hand kan het feest beginnen want bij de wijnwinkels staan alle wijnen klaar, beginnend bij € 3,- per glas. De meewerkende wijnwinkels zijn onder meer Chabrol Wines, Wijnkoperij de Gouden Ton en Wijnhuis Zuid.

Kleurrijke mobiele keukens serveren bij de wijn heerlijk finger food. Ook kun je aan tafel, in een unieke ambiance, genieten van een heerlijk driegangenmenu, uiteraard met een goed glas wijn. Tickets zijn te koop via BacchusWijnfestival.nl.

The Merchant of Venice in het Muiderslot
De American Drama Group Europe speelt in ruim vijftig kastelen over de hele wereld The Merchant of Venice, van Shakespeare. Op 10 september is dit beroemde stuk te zien in het Muiderslot. Op de binnenplaats van het kasteel luister je ademloos naar het verhaal over Bassanio, die zich voor de liefde roekeloos in financiële moeilijkheden stort.

Muiderslot

Net open: Castellum Hoge Woerd
Op de plek waar ooit Romeinen vanuit een fort de rivier bewaakten, staat nu een moderne interpretatie van het fort met wallen van zes meter hoog: Castellum Hoge Woerd. Achter de hoge muren bevinden zich sinds 30 augustus een archeologisch museum, stallen, een educatief centrum, een theater en een café-restaurant.

Download via deze link het programma voor openingsmaand september en houd Ciao tutti in de gaten, want binnenkort vertellen we je (veel) meer over Castellum Hoge Woerd.

Castellum-Hoge-Woerd

Ook leuk voor in de agenda: bij Fort Vechten komt er dit najaar een tentoonstelling over de Romeinse geschiedenis van het fort en de omgeving.

Italiaanse films in de bioscoop
Komende maanden kun je als Italiëliefhebber genieten van diverse films, die in de filmhuizen te zien zullen zijn. We tipten eerder al de speciale voorstelling van The Godfather in Amsterdam en Brussel, I nostri ragazzi, de Italiaanse bewerking van Herman Kochs Het diner die in oktober in première gaat, én Mia Madre, de nieuwe film van Nanni Moretti, die te zien is vanaf 3 september.

Mia-Madre-Nanni-Moretti-film

Vanaf 12 september zet EYE Amsterdam filmregisseur en schrijver Michelangelo Antonioni (1912-2007) in de schijnwerpers, met de unieke tentoonstelling ‘Michelangelo Antonioni – Il maestro del cinema moderno’. Met zijn beroemde trilogie L’avventura, La notte en L’eclisse groeide Antonioni uit tot een van de meest vernieuwende regisseurs van de twintigste eeuw.

Tijdens de tentoonstelling tonen filmfragmenten op dertien grote projectieschermen de overrompelende visuele kracht van Antonioni’s beelden. Ook zijn er bijzondere documenten, foto’s en brieven te zien, uit het Antonioni-archief in Ferrara, de geboorteplaats van de regisseur, en wordt er regelmatig een van zijn films vertoond. Uniek!

Antonioni-EYE-Amsterdam

Op 15 oktober gaat Sworn Virgin in première, met in de hoofdrol de Italiaanse Alba Rohrwacher. De film volgt een vrouw op weg naar haar vrijheid, over de overweldigende Albanese bergen tot in Italië. De film werd voor het filmfestival van Berlijn 2015 genomineerd voor de Gouden Beer. We zijn benieuwd en zullen jullie t.z.t. uiteraard meer vertellen over deze film.

Sworn-Virgin

Dat geldt ook voor de film waar we het meest naar uitkijken: de nieuwe Paolo Sorrentino, Youth (of, in het Italiaans, La Giovinezza). In Modica zagen we al de prachtige poster van de film, met in de hoofdrol Michael Caine en Harvey Keitel.

Ze spelen Fred en Mick, twee oude vrienden die in een luxe resort in de Alpen vertoeven voor een lange rustgevende vakantie. Ze kijken terug op hun veelbewogen leven als respectievelijk componist/dirigent en regisseur, en geven ondertussen op humoristische wijze hun ongezouten mening over de levens van hun kinderen, over de jonge studenten in Micks schrijversgroepje en over de andere hotelgasten.

Youth-La-Giovinezza-film-Sorrentino

Rome in Amsterdam en in Tongeren
Vanaf 3 oktober schittert er een stukje Rome in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, tijdens de tentoonstelling ‘Rome. De droom van keizer Constantijn’. We schreven er al een blog over en zullen jullie komende tijd regelmatig even meenemen naar het christelijke Rome. Mariska is aanstaande vrijdag bij de persconferentie in de Vaticaanse Musea in Rome, dus updates over de tentoonstelling volgen snel.

Rome-De-droom-van-keizer-Constantijn-Nieuwe-Kerk-AMmterdam

In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren staat niet het Rome van Constantijn centraal, maar het Rome van de gladiatoren. Tijdens de expositie ‘Gladiatoren – helden van het Colosseum’ (te zien van 24 oktober) bewonder je absolute topstukken uit tal van musea uit heel Europa, in een unieke samenwerking met het Colosseum.

Authentieke wapens, helmen, beenbeschermers en tal van andere sprekende attributen laten niets aan de verbeelding over. Samen met grafstenen, godenbeeldjes, gebruiksvoorwerpen en meer brengen deze topstukken de leefwereld van de gladiatoren tot leven. En dan zijn er nog de levensechte figuren, de meeslepende films en de boeiende interactieve installaties en workshops – deze tentoonstelling wordt een totaalervaring die je niet gauw zal vergeten…

Gladiatoren-Helden-van-het-Colosseum

Nog meer Italiaanse exposities
Liefhebbers van Italiaanse kunst en cultuur kunnen hun hart ook nog ophalen aan de expositie over Aldo Rossi in het Bonnefantenmuseum in Maastricht (tot en met 15 november), aan prachtige Romeinse aquarellen in het Rijksmuseum, aan Italiaanse kunstenaars tijdens ArtZuid in Amsterdam (tot en met 22 september), aan een Romeins raadsel in het Haagse Museum Meermanno en aan papierkunst tijdens Paper Art in het CODA Museum in Apeldoorn (tot en met 25 oktober).

Caduto-a-Ragione-Mimmo-Paladino-ArtZuid-Amsterdam (2)

Pinokkio in de Efteling
De van oorsprong Italiaanse Pinokkio laat vanaf deze maand ook zijn neus zien in Nederland! In de Efteling is vanaf 20 september 2015 een musical over deze kleine marionet te zien (en in het voorjaar van 2016 komt er ook een heuse attractie met de houten pop in de hoofdrol).

Parco-Pinocchio-cast-musical-Pinokkio-Efteling (38)

Saskia maakte in juli een reis naar Toscane met de vier Pinokkio’s Thijs Overpelt (10), Max Mies (11), Davy Gomez (11) en Jannes Heuvelmans (11). Zij spelen afwisselend de hoofdrol van Pinokkio. Verder spelen er in deze familievoorstelling iedere keer maar liefst dertig kinderen mee – allemaal eenmalig. Op 20 september mag ook het nichtje van Ciao tutti’s Willemijn op het podium staan. Uiteraard doen we daar nog uitgebreid verslag van.

Pinokkio-musical-Efteling

Sicilië en de Zee
In het Allard Pierson Museum in Amsterdam is vanaf 9 oktober de tentoonstelling ‘Sicilië en de Zee’ te bekijken. Als voorproefje staat in de hal van het museum al een grote bronzen scheepsram opgesteld, een van de belangrijke stukken van de tentoonstelling.

De scheepsram is afkomstig van een scheepswrak dat vlak bij Sicilië werd gevonden en afkomstig is van een Punisch schip dat was betrokken bij de Eerste Punische Oorlog in 241 voor Christus. Voor op de ram zie je V-vormige inkepingen die veroorzaakt zijn door een frontale aanvaring van ram tegen ram. De ram is afkomstig van de Soprintendenza del Mare in Palermo en is in 2010 uit zee gehaald.

Italiaanse maestro’s van de muziek
Binnenkort weerklinken er regelmatig Italiaanse klanken in de grote concertzalen in Amsterdam en Brussel. Zo luister je naar Mario Biondi in Q Factory in Amsterdam (op 23 september) en naar Eros Ramazzotti (26 en 27 oktober in Brussel; 3 november in Amsterdam).

Perfett-Eros-Ramazzotti

Aangezien de kaartverkoop enorm hard gaat, tippen we ook al twee bijzondere Italiaanse concerten in 2016. Allereerst Ennio Morricones ‘60 Years of Music World Tour’. Op 20 februari 2016 komt Ennio Morricone met een volledig symfonieorkest en polyfonisch koor naar het Sportpaleis in Antwerpen.

De eeuwig jonge maestro zal er een nieuwe ‘best of’ uit zijn carrière ten gehore brengen. Uiteraard is er een plaats voor de klassieke stukken uit de Sergio Leone-westerns en The Mission, maar de totaalervaring zal deze keer anders zijn. Zo zal Morricone een suite brengen met stukken muziek uit zeven Oscar-winnende films.

Ennio-Morricone-1

Op 10 mei 2016 vult Ludovico Einaudi het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel met zijn betoverende klanken. Het wordt een avond lang genieten van elegante, toegankelijke maar vooral ontroerend mooie pianomuziek, die we onder andere kennen van films en televisieseries, zoals Black Swan en Intouchables.

Op het raakvlak van hedendaags klassiek en minimalisme, aangevuld met spaarzame elektronica en loops, tast Einaudi de grenzen van verschillende genres af en weeft ze aan elkaar tot een nieuwe, eigen stijl.

Ludovico-Einaudi

Italiaanse auto’s en motoren
In het weekend van 3 en 4 oktober hoor je in het Autotron in Rosmalen het geronk van Italiaanse motoren, tijdens Auto Moto d’Italia. De beursvloer is groter dan ooit, maar daarnaast kun je op 3 oktober ook deelnamen aan de Cinquanta Miglia, een unieke autotour als knipoog naar de Mille Miglia.

Auto-Moto-Italia-Rosmalen

Op een heerlijk Italiaans najaar!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *