Ga op pad met onze City Walks!

Jubileumeditie Italië Evenement – 2018

De vijftiende editie van het Italië Evenement komt eraan en dat betekent feest! Knallende kurken, volop verrassingen voor jong en oud, een kleurrijke Mercato delle Pulci (vlooienmarkt), heel veel kooktheaters en proeverijen én het Viva la Repubblica-concert van het koor Amici in Musica.

Het Italië Evenement vindt dit jaar plaats op 1, 2 en 3 juni bij Kasteel De Haar in Haarzuilens. Lees hieronder wat je dit jaar allemaal kunt verwachten!

Op zoek naar de allerbeste pizzabakkers & barista’s
Tijdens het Italië Evenement wordt voor de vijfde keer het NK Pizzabakken georganiseerd. De eerste Nederlandse pizzakampioen was Ciro Cuciniello van Mangiassai in Amsterdam. Vorig jaar was deze prestigieuze titel weggelegd voor Rocco Cagliostro uit het Belgische Genk. Wie zal tijdens de komende editie de titel beste pizzabakker veroveren?

Het kampioenschap is niet alleen een eerbetoon aan het Napolitaans erfgoed, maar ook bedoeld om de authentieke pizza onder de aandacht van Italië-liefhebbers te brengen: een pizza belegd met verse ingrediënten, gebakken in een traditionele houtoven.

Maar er wordt niet alleen gezocht naar de beste pizzabakker, ook de kwaliteit van koffiezetters wordt beoordeeld. Tijdens Barista di Casa, hét thuisbarista kampioenschap van Nederland, gaat Segafredo op zoek naar de beste thuisbarista van Nederland.

Wat is het állerbeste Italiaanse kookboek?
Als ode aan de Italiaanse keuken en de vele prachtige Italiaanse kookboeken die de afgelopen jaren zijn verschenen, 
staat dit jaar voor het eerst de verkiezing van het beste Italiaanse kookboek op de agenda.

Het beste kookboek wordt beloond met een Pomo d’Oro, die maar liefst drie keer wordt uitgereikt: de Pomo d‘Oro vakjuryprijs op vrijdag 1 juni, de Pomo d‘Oro publieksprijs op zaterdag 2 juni en de all-over winnaar op zondag 3 juni. Iedereen kan een stem uitbrengen op een van de door de organisatie geselecteerde Italiaanse kookboeken van Nederlandse bodem die tussen 2004 en 2018 verschenen zijn.

Maar dat is nog niet alles… Tijdens het evenement kun je ook een aantal schrijvers ontmoeten, kookboeken laten signeren maar ook de handen uit de mouwen steken tijdens kookboek gerelateerde workshops. Zo geeft Antoinette Coops van het net verschenen kookboek Mangiamo! zowel op vrijdag als op zaterdag om 15.00 uur een demonstratie risotto maken.

Duik zelf de keuken in!
Italië is natuurlijk bij uitstek een land van heerlijk eten. De Italiaanse keuken zal daarom goed vertegenwoordigd zijn, met onder meer een aantal Sardijnse kookworkshops.

Federico Mocci, voorzitter van de Nederlandse tak van de Federazione Italiana Cuochi zal je samen met chefs Luciano Sabeddu en Alfredo Scanzano laten zien hoe je de lekkerste Sardijnse gerechten maakt. Zesmaal daags staan ze klaar om je te inspireren met gerechten uit de zonnige eilandkeuken.

Musica per favore!
Ah, ah, aahh, a far l’amore comincia tuuu! Van recente hits tot klassiekers die iedereen mee kan zingen, het wordt een swingende editie dit jaar met héél veel muziek. Via deze link vind je alle artiesten die zullen optreden tijdens de jubileumeditie.

Ook de prachtige stem van de half Italiaans, half Nederlandse Veronique Sodano zal het podium verwarmen. Haar ontwapende en poëtische programma Ciao Papa is een ode aan haar Italiaanse vader.

Speciaal voor de jonge bezoekers is er Circus Boltini, met Italiaanse acts  in de prachtige tent in de tuin van Kasteel de Haar. Bovendien trekken de artiesten, naar Italiaanse traditie, voor elke voorstelling met een parade langs de stands.

Una serata particolare
Het programma van het Italië Evenement zit bomvol met artiesten, workshops, muziek en feest, maar de zaterdagavond is de avond waarop nóg meer feest wordt gevierd. Op het grote hoofdpodium Renzo’s begint om 18.00 uur het spetterende jubileumfeest (waarvoor je aparte kaartjes kunt reserveren, zie hier voor meer info).

De dames en heren van Renzo’s bereiden een heerlijke Italiaanse maaltijd onder leiding van Giovanni Caminita, als gepassioneerde chef-kok bekend van zijn 24Kitchen-programma en bovendien de bassist van Marco Borsato. Hij zal persoonlijk aan tafel komen om te horen of zijn gerechten in de smaak vallen. Maar niet alleen het eten, ook de bediening wordt een feest! De zingende dames van de bediening komen rechtstreeks uit het befaamde Pasta & Basta uit Amsterdam en maken er een swingend feestje van!

Ook Petra Berger is van de partij. Deze inspirerende dame zong duetten met Andrea Bocelli en Alessandro Safina. Tijdens de jubileumavond brengt ze onder meer moderne bewerkingen van grote klassiekers als O Mio Babbino Caro en Caruso, nieuwe en bestaande klassieke cross-over nummers zoals Spente le Stelle en Con te Partiro, prachtige werken van Ennio Morricone.

Viva la Repubblica!
Het feest van de Italiaanse Republiek wordt dit jaar in stijl gevierd. Weliswaar een dagje later, op 3 juni, maar dat heeft een goede reden: dan kan de Italiaanse ambassadeur, zijne excellentie Andrea Perugini, er ook bij zijn.

Het uit Rome afkomstige koor Amici in Musica, bestaande uit veertig koorleden, acht operazangers en een pianist brengen in de kapel van Kasteel de Haar een uur en een kwartier lang de prachtigste Italiaanse aria’s ten gehore.

Genoeg redenen om begin juni naar Kasteel De Haar te komen, want het worden heerlijke feestdagen!

Praktische informatie
Het Italië Evenement vindt plaats op 1, 2 en 3 juni 2018 bij Kasteel de Haar (Haarzuilens, Utrecht). De entree bedraagt € 17,50 per persoon (incl. diverse optredens en workshops); kinderen tot en met twaalf jaar mogen gratis naar binnen. Een parkeerkaart kost € 8,-.

Alle workshops, presentaties en activiteiten vind je op de website van het Italië Evenement. Zo stel je je eigen ideale dagje Italië in eigen land samen!

 

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Een reactie

  1. C troiano charite

    Leuke site ik heb wat met italie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *