Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Italiaanse tekeningen van o.a. Rafaël en Michelangelo in het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam zet tot en met 23 november 2020 een aantal tekeningen van Italiaanse kunstenaars in het zonnetje. De disegni, van de hand van onder meer Rafaël, Michelangelo, Carracci, Barocci, Canaletto, Tiepolo en Piranesi, komen uit de collectie van het Rijksprentenkabinet.

studie van hoofd en linkerschouder van vrouw | Rafaël (1519-1520)

Een van de bijzonderste tekeningen is bovenstaande dame, van de hand van Rafaël, die precies vijfhonderd jaar geleden overleed. In deze blog delen we de meesterwerken van deze begenadigd schilder; in het Rijksmuseum sta je oog in oog met een onbekender pareltje uit zijn oeuvre.

De tekening toont Rafaëls talent om met enkele lijnen een figuur neer te zetten. Met fijne arceringen werkt hij de schaduwpartijen op arm en schouderblad uit. Het is een studie voor een van de prominente figuren in zijn laatste schilderij, De Transfiguratie, dat te zien is in de Vaticaanse Musea:

Het was bijna voltooid toen Rafaël plotseling overleed. Hij werd onder het schilderij in zijn atelier opgebaard en later in het Pantheon begraven.

Van Michelangelo is een ontwerp te zien voor een ruiterstandbeeld van Hendrik II van Frankrijk, dat hij maakte in opdracht van Catharina de’ Medici, als eerbetoon aan haar gestorven echtgenoot. Michelangelo concentreerde zich in deze tekening op het monumentale voetstuk. Hij voltooide het echter niet, omdat ook hij overleed voor zijn werk voltooid was.

In de vijf prentenkabinetten bewonder je verder tekeningen van Canaletto, Carracci, Piranesi en Tiepolo, plus tekeningen van Rafaëls leerlingen Perino del Vaga en Giulio Romano. Al met al een schitterende kennismaking met groot Italiaans tekentalent uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw.

Het Rijksmuseum is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Kaarten kosten wanneer je ze online bestelt € 19,-.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.