Download gratis de Ciao tutti app!

15x een Italiaanse start van 2021

Om het nieuwe jaar goed te beginnen, delen we 15 tips waarmee je 2021 op z’n Italiaans van start kunt gaan:

1 Luid het nieuwe jaar in met prosecco
Geen champagne, wél bubbels – bij een Italiaanse start van het nieuwe jaar hoort een toost met prosecco.

2 … én met linzen
Deze peulvruchten symboliseren volgens de Italianen de overvloed aan geld waarover je in het nieuwe jaar zal beschikken, dus deze Italiaanse traditie houden we in ere. Al zijn geluk, gezondheid en liefde natuurlijk veel belangrijker, dus om daarop te kunnen toosten hebben jullie de eerste tip natuurlijk al ter harte genomen en wat prosecco koud gelegd.

3 Verorber een stukje varkenspoot of zeepaling
Hét nationale gerecht tijdens Oud & Nieuw is zampone (varkenspoot), al staat er ook wel cotechino (worst) of capitone (zeepaling) op het menu, afhankelijk van waar je in Italië woont.

4 Gooi al je oude ballast overboord…
Maak aan het einde van het oude jaar de balans op en gooi al je ballast overboord. Figuurlijk, maar ook letterlijk, zoals ze in verschillende delen van Napels doen met oude wasmachines, computers en andere niet-werkende apparaten. Daar is het 31 december dus opletten geblazen!

5 … en haal je rode lingerie uit de kast
Volgens een oeroud en rotsvast Italiaans geloof in l’amore zorg je voor liefdesgeluk in het nieuwe jaar als je Oudejaarsavond in rode lingerie doorbrengt. Wie niet waagt…

6 Bak frittelle in plaats van oliebollen
Net zoals we de champagne vervangen door prosecco, bakken – en eten – we in plaats van oliebollen frittelle. Dit recept van Yvette van Boven is om je vingers bij op te eten!

frittelle-oliebollen-Italië

7 Doe Italiaanse spelletjes
Zin in een spelletje voor de klok twaalf uur slaat? Doe een potje Napolitaanse bingo of waag je aan het kaartspel bestia.

8 Start Nieuwjaarsdag met een caffè of cappuccino
Net als elke dag van het jaar is een caffè of cappuccino de beste start van de dag. Even lekker wakker worden met de geur van koffie en dan extra genieten van je eerste kopje van de dag.

9 …en met je dagelijkse portie Ciao tutti!
Zeker als je die koffie drinkt mét de dagelijkse blog op Ciao tutti erbij – want die blijven we ook in 2021 schrijven natuurlijk!

Naast de dagelijkse blogs delen we ook de mooiste foto’s via Instagram. Je kunt ons ook volgen via Facebook, Twitter en Pinterest. Last but not least is er onze nieuwsbrief, met extra veel Italië-tips (en soms ook een extra cadeautje, waarmee we 2021 zullen aftrappen).

10 Luister naar Italiaanse muziek
Geen beter begin van de dag dan met Italiaanse muziek. Of je nu naar de radio luistert (onze favorieten zijn Radio Subasio en Radio Lattemiele) of naar je favoriete Italiaanse artiest, een beetje musica op de vroege morgen doet altijd goed.

Muzikale inspiratie nodig? Check dan onze playlists:
*de mooiste Italiaanse filmmuziek
*swingende Italiaanse songs over koffie
*de  mooiste Italiaanse liedjes over muziek
*Forza Italia – liedjes van tijdens de lockdown
*de mooiste liedjes over de liefde
*de mooiste liedjes uit / over Napels
*de meest swingende songs uit Puglia
*zinderende zomerhits

Via deze link vind je ál onze muziekblogs, geniet ervan!

11 Leer Italiaans
Je geniet nóg meer van Italië als je de taal spreekt. Dat hoeft niet meteen vloeiend te zijn natuurlijk, al met een paar zinnetjes en een reeks woorden kun je je verstaanbaar maken.

Italiaans leren kan bijvoorbeeld bij ItaliaItalia in Tilburg en Amsterdam. Nog veel meer opties om Italiaans te leren, zowel in Nederland als in Vlaanderen, vind je via deze link.

Liever online Italiaans leren? Dat kan bij Tutta Lingua. Wil je graag naar Italië om ter plekke de taal te leren? Dat kan met Italstudio of met ESL Taalreizen.

12 Vier op 6 januari La Befana…
In Italië vliegt er in de nacht van 5 op 6 januari een heks langs alle huizen, La Befana. Ze brengt de kinderen die braaf zijn geweest cadeautjes; wie niet zo lief was, krijgt een stuk houtskool.

In Venetië wordt La Befana onder andere gevierd met een roeiwedstrijd tussen heksen op het Canal Grande – een geweldig schouwspel!

13 Strijk de Italiaanse vlag
Op 7 januari, als La Befana nog maar net uit het Italiaanse luchtruim is verdwenen, wordt er weer feest gevierd in Italië. De nationale driekleur verjaart dan – dus zorg er alvast voor dat het groen-wit-rood dan mooi kan wapperen!

vlag-Italie-tricolore

14 Geniet van de Italiaanse keuken
Tien dagen later, op 17 januari, vieren we de Internationale Dag van de Italiaanse keuken. Op deze dag staat elk jaar een ander gerecht centraal.

Wat er in 2021 gemaakt gaat worden, is nog niet bekend – maar je kunt alvast in onze recepten grasduinen om in januari veel Italiaans lekkers op tafel te zetten om het jaar extra goed te starten en alvast het vakantiegevoel aan te wakkeren.

15 Bewaar een plak panettone
Last but not least: smul nog even volop van panettone maar bewaar ook een stukje voor het feest van San Biagio, de heilige Blasius, op 3 februari. Volgens de Italianen eet je die dag het állerlaatste stukje van deze kerstlekkernij – als bescherming tegen keelpijn en als afsluiting van alle feestelijkheden.

Je kunt dat laatste stuk natuurlijk zo opeten, maar je kunt er ook deze wentelteefjes van maken. Heerlijk bij een cappuccino en met Italiaanse muziek op de achtergrond.

Ook na 3 februari valt er vast weer veel te genieten. Februari is onze jubileummaand (dit jaar mag Ciao tutti elf kaarsjes uitblazen), dus we gaan ons best doen om dat op een bijzondere samen met jullie te vieren. Maar eerst genieten we van een Italiaanse start van 2021, op een mooi, gezond, gelukkig nieuw jaar!!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *