Home » Italië dichtbij » Italiaanse kunstenaars stralen tijdens Amsterdam Light Festival
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Italiaanse kunstenaars stralen tijdens Amsterdam Light Festival

Amsterdam geeft deze winter weer licht! Afgelopen zaterdag werd het Amsterdam Light Festival geopend door niemand minder dan prinses Beatrix. Tijdens de vierde editie van het lichtfeest zijn ook twee lichtinstallaties te zien van Italiaanse kunstenaars. In deze blog stellen we ze aan je voor – en natuurlijk geven we ook een voorproefje van wat je deze winter allemaal kunt verwachten in, boven en langs de grachten en in de Weesper- en Plantagebuurt.

Paths-Crossing-Ralf-Westerhof-2015-Amsterdam-Light-Festival (1)

In 2011 beleefde het Amsterdam Light Festival zijn vuurdoop en sindsdien groeit het lichtfestival ieder jaar. Lichtfestivals worden over de hele wereld steeds populairder. De Amsterdamse versie neemt daarin een belangrijke plek in, want de lichtkunstwerken die je hier ziet, zijn vaak van veelbelovende kunstenaars die voor het eerst hun werk tonen. Het is dus een podium voor jong talent, maar ook gevestigde namen hebben een plekje binnen het festival.

Vriendschap met een vreemde
Het motto van de editie van 2015 is vriendschap. Licht wordt gebruikt als een taal om te verbinden. Sommige werken sporen aan tot het sluiten van vriendschap met een volslagen vreemde, terwijl andere installaties zijn gericht op vriendschappen binnen Europa. Op het eerste gezicht een verrassende invalshoek, maar niet als je weet dat Nederland in de eerste helft van 2016 voorzitter van de Europese Unie zal zijn.

Sprong naar vrijheid
De Europese vriendschap wordt onder meer bezegeld met de deelname van twee Italiaanse kunstenaars, die hun lichtinstallaties laten stralen. Beide kunstwerken maken deel uit van de Water Colors vaarroute, die je kunt met een rondvaartboot van een van de Amsterdamse rederijen kunt volgen (al kun je ze natuurlijk ook vanaf de waterkant bewonderen).

De eerste installatie die je tegenkomt, springt je letterlijk tegemoet, bij de brug waar de Herengracht en de Leidsegracht elkaar kruisen. Het heet Run Beyond en is speciaal voor het Amsterdam Light Festival gemaakt door Angelo Bonello.

Angelo-Bonello-Run-Beyond-2015-Amsterdam-Light-Festival

Bonello werd in Turijn geboren en leerde schilderen en beeldhouwen van impressionist Sergio Manfredi. Hij heeft de hele wereld over gereisd, maar woont sinds 1997 in Rome, waar hij samen met Alberta Nunziante eigenaar is van KitonB.

Waterdichte lichtjes
Bonello’s rennende mannen bestaan uit neon-led lichtjes die allemaal waterdicht zijn. De organisatie moest Bonello diverse malen manen nieuwe lichtjes bestellen, want keer op keer bleken de gekozen lampjes niet waterdicht genoeg te zijn. Bonello liet zich leiden door het Italiaanse klimaat en het duurde even voordat de productie van het Light Festival hem ervan had overtuigd dat het in Nederland toch echt een stuk natter is dan in Italië.

Angelo-Bonello-Run-Beyond-2015-Amsterdam-Light-Festival-2

Kracht van verbeelding
Run Beyond verbeeldt de sprong. De sprong naar vrijheid, die iedereen minstens één keer in zijn leven moet maken. Volgens Bonello is niets is onmogelijk als je het maar graag genoeg wilt. Bonello: ‘Het gaat mij in dit werk om de kracht van de verbeelding; een kracht die zo sterk is dat die individuen zover brengt om hun angsten en beperkingen te overwinnen, zodat ze zichzelf ertoe kunnen zetten om zichzelf open te stellen voor andere culturen, nieuwe vriendschappen en onbekende werelden.’

Vandaag houd ik van jou
Een zin die iedere forens komende tijd dagelijks tegenkomt als hij of zij het Centraal Station uitloopt: Today I Love You. Vandaag houd ik van jou. Een zin die uitblinkt door zijn prachtige eenvoud.

Today-I-love-you-2015-Amsterdam-Light-Festival (1)

Massimo Uberti en Mazio Police creëerden deze op het eerste oog eenvoudige lichtinstallatie, met een zin waardoor je weer even kunt opladen. Maar ook een zin die heel veel vragen oproept. Want is liefde voor altijd? Houd ik nog wel van mij geliefde? En volgend jaar ook nog?

De installatie roept op om in het huidige moment te leven, maar de Italiaanse kunstenaar Massimo Uberti hoopt vooral dat bezoekers verliefd zullen worden op het kunstwerk en er regelmatig naar terug zullen keren om nieuwe energie op te doen. ‘Het is een vriendelijke groet, geschreven in licht. Het is een zin waarvan ik hoop dat’ie iedere dag door iedereen zal worden uitgesproken,’ aldus Uberti.

Today-I-love-you-2015-Amsterdam-Light-Festival (2)

Verbonden levenslijnen
We gaan niet alle 38 kunstwerken van het Amsterdam Light Festival verklappen, maar wel lichten we een klein tipje van de sluier op.

Laat je bijvoorbeeld betoveren door de installatie van Ralf Westerhof, een Amsterdamse kunstenaar die zich liet inspireren door schilder Egon Schiele. Zijn Paths Crossing bestaat uit kleurige lijnen van licht die zich met een lengte van 160 meter over de Herengracht uitstrekken, van brug tot brug.

Paths-Crossing-Ralf-Westerhof-2015-Amsterdam-Light-Festival (2)

Elke lijn heeft een kleur en staat voor een persoon. Lijnen die naar elkaar toe bewegen, zijn vriendschappen die groeien. De lijnen vormen soms ook figuren, zoals een huis en een baby; beeldengroepen die een bepaalde levensfase verbeelden. Sommige lijnen kruisen elkaar kort, maar andere bijna levenslang.

Praten met licht
Verderop op de Herengracht vind je vlak voor het huis van burgemeester Van der Laan (nummer 510, het huis met het witte balkon) twee spectaculaire hoofden van de Hongaarse lichtkunstenaar Viktor Vicsek. Deze twee Talking Heads bestaan uit vierduizend individueel bestuurbare ledlampjess die verschillende gelaatsuitdrukkingen kunnen tonen – en dat ook nog eens in diverse kleuren. Omdat ze met elkaar verbonden zijn door middel van wifi, reageren ze op elkaar, maar ook op bezoekers… Laat je verrassen door hun kleurige conversaties!

De vlieger op de Amstel
Beleef weer even je kindertijd langs de Amstel, ter hoogte van theater Carré. Met de lichtinstallatie The Light Kite brengt het collectief Tijdmakers het fijne gevoel van de zomer naar de winter. ‘We associëren de vlieger met zon, zomer, licht en warmte,’ aldus het kunstenaarsduo Lieuwe Martijn Wijnands en Saskia Hoogendoorn. ‘Het zien ervan brengt je als vanzelf terug naar de zomers van je jeugd. Naar de dagen dat je alle tijd van de wereld had en eindeloos kon vliegeren. De vlieger is daarmee een universeel symbool voor vriendschap en vrijheid.’

Nederlandse bezoekers zullen deze winter bij het zien niet alleen denken aan zomers en eindeloze vakanties, maar ook aan het beroemde Nederlandse lied met de gelijknamige titel van André Hazes.

Praktische info
Amsterdam Light Festival – Water Colors is te zien tot 17 januari 2016. De Illuminade wandelingen zijn er van 10 december 2015 tot en met 3 januari 2016.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Prachtig uitgebeeld, mooie sfeer en je hebt er echt werk van gemaakt. Complimenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *