Home » Italië dichtbij » Italiaanse filmfestivals in eigen land
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Italiaanse filmfestivals in eigen land

De winter is bij uitstek het seizoen om, lekker warm gekleed en met een glas rode wijn binnen handbereik, weg te dromen bij Italiaanse films. In februari komen er weer twee nieuwe Italiaanse films in de bioscoop (waarover tegen die tijd meer), deze maand zijn er twee unieke filmfestivals in eigen land.

Dutch Mountains Film Festival
In Zuid-Limburg wordt vandaag, morgen en overmorgen het Dutch Mountains Film Festival georganiseerd, met o.a. de shortfilms Il Capo (2010) en Passage2011.

Il Capo biedt een onverwachte blik ‘in’ de bergen. Deze prachtige korte film (15 minuten) van Yuri Ancarani over het werk in een marmergroeve in Italië is een parel die al op veel festivals in de prijzen is gevallen. Zware graafmachines worden gedirigeerd alsof het om een klassiek concert gaat.

Ancarani: ‘In a lot of documentaries about the marble quarries, the quarrymen, are shown as Neorealist archetypes, tough guys made of sweat and swear words. I, on the other hand, admire their practical intelligence: it is a form of elegance that can teach us a lot, and which my head quarryman possesses: he is a man who has style in his gestures and manners. In such a tough and dangerous environment I wanted to highlight an aspect of delicacy.’

Passage2011 is een filmverslag van 27 minuten van een kunstproject van curator Christian Schoen ter gelegenheid van de Biënnale van Venetië van 2012. In dit ‘transalpien drama’ slepen de kunstenaars Thomas Huber en Wolfgang Aichner een roodgeverfde boot over de Alpen naar Venetië. Een sisyfusarbeid in een machtig decor, die doet denken aan de film Fitzcarraldo van Werner Herzog en vragen oproept over zin en onzin van het zwoegen van kunstenaars.

Kijk voor meer informatie op de website van het Dutch Mountains Film Festival.

Barbaarse toestanden in Helmond
Filmhuis Helmond en Stichting Luigi Pirandello presenteren in januari, februari en maart tien Italiaanse topfilms met als thema ‘Barbaarse toestanden’. In het programmaboekje verklaart Will Friederichs, voorzitter van de Stichting Luigi Pirandello de keuze voor dit thema:

‘Uitgangspunt van de filmreeks is het thema ‘barbaarse tijden’, naar aanleiding van een boek van Alessandro Baricco, De barbaren. Een interessant boek over een fascinerend thema.

De vrees voor barbaren is van alle tijden. Het liefst zien we ze niet opduiken en houden we ze buiten onze grenzen. Wij handhaven het liefst ons beeld van de samenleving en verdedigen dat tegen wat anders is. Wat vreemd, te nieuw of onbekend en dus onbemind is, niet in ons idee van de maatschappij of de werkelijkheid past, wordt al gauw barbaars genoemd. Het vormt een bedreiging, moet dus afgehouden worden.

Op die opvatting reageert Baricco als volgt: ‘Elk van ons bevindt zich waar iedereen zich bevindt. Op de enige plaats die er is, in de stroom van verandering, maatschappelijke verandering. Daar noemen we beschaving, wat we kennen. Wat nog geen naam heeft, heet barbaarsheid.’ Hij is dus bepaald niet somber over de huidige ontwikkelingen, integendeel.

Een bijzondere soort angst aanjagende barbaren zijn de zogenaamde cultuurbarbaren. Ook zij zijn van alle tijden, maar in tegenstelling tot hun naamgenoten zijn zij fysiek ongevaarlijk. Wat hen echter gevaarlijk – of is het vervaarlijk – maakt, is dat zij niet van buiten komen, maar onder ons zijn. Misschien zijn ze wel deel van ons!

Over al deze aspecten van een veranderende samenleving, over gewelddadige barbaren, over vermeende barbaren, over vernieuwende, zoekende barbaren, over de aangename kanten van de zelfkant, over de saaie kanten van het burgerbestaan, over barbaarsheid in de natuur, over wat wij willen behouden of juist willen veranderen, gaan dus de tien films die wij je voorschotelen.

Mocht je denken dat we toch wel een zwaar thema gekozen hebben, dan zullen de makers van de films je regelmatig verrassen. Want natuurlijk laten zij (zelf vaak cultuurbarbaren) je met al hun frisse nieuwsgierigheid niet alleen de ernstige kanten, maar juist ook de vrolijke, de humoristische kanten van ons bestaan zien.’

De films die tijdens het festival worden vertoond zijn La grande bouffe, Il deserto dei Tartari, Italy love it or leave it, Gomorra, Cesare deve morire, Terraferma, Le quattro volte, Brutti sporchi e cattivi, Reality en Il grande sogno.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *