Ontdek Italië op een Vespa!

Italiaans feestje in eigen land

Het is mei – en dat betekent naast steeds hogere temperaturen en langere dagen ook dat het weer tijd is voor een van de leukste Italiaanse feestjes van het jaar: het Italië Evenement. Dit jaar wordt kasteel Haarzuilens op 23, 24 en 25 mei omgetoverd tot een Italiaanse enclave. Ciao tutti is er op zaterdag bij!

Italie-liefde

Het Italië Evenement richt zich dit jaar meer dan ooit op alle zintuigen. Dat betekent onder meer proeven van bekende Italiaanse chefs en genieten van Italiaanse artiesten, maar ook het ontdekken van Italië op de weg, vanuit de lucht en op het water. Alle dingen die Italië zo’n heerlijk land maken, zul je straks ook vinden tijdens het elfde Italië Evenement.

Het Italiaanse weekend rond het prachtige Kasteel de Haar was van oorsprong bedoeld om Nederlanders (beter) voor te bereiden op hun vakantie. In dat opzicht wordt het evenement door veel bezoekers nog steeds gezien als stemmingmaker en de symbolische start van de zomer, maar het is al lang niet meer een evenement van kraampjes en stands vol informatie.

Venetie

Het is met recht een belevenis geworden waar alle aspecten van Italië in woord en daad worden gepresenteerd. Er valt dan ook heel veel te doen, te zien, te horen en te proeven. Weet je bijvoorbeeld dat er steeds vaker milieuvriendelijk gereden en gevaren wordt in Italië? Weet je hoe de beste barista een perfecte cappuccino bereidt? En weet je wat er allemaal bij komt kijken om te trouwen in Italië? Tijdens het Italië Evenement kom je het niet alleen te weten, maar kun je het ook aan den lijve ervaren!

Een klein voorproefje:

Op het Piazza del Gusto Puro is het puur genieten van de Italiaanse keuken. Want puur, biologisch, duurzaam, verantwoord zijn thema’s die in de Nederlandse keuken steeds vaker klinken. In de Italiaanse keuken zijn ze bijna vanzelfsprekend. Immers, la mamma kookt niet anders dan met pure, verse ingrediënten uit eigen tuin. Dat de pure keuken ook puur genieten is, ontdek je op dit themaplein, waar de smaken van vroeger terug te vinden zijn. Proef hier bijvoorbeeld misschien wel de beste olijfolie ter wereld of volg de gratis olijfolieworkshops van Francesca de Ritis.

trouwen-Italie

Op het Piazza del Matrimonio zie je het meteen: er is geen mooiere plek om te trouwen dan in Italië. Alle elementen voor de mooiste dag van je leven zijn hier vertegenwoordigd, van bruidsboeketten en trouwringen tot huwelijksreizen. En om alvast extra in de stemming te komen, heeft FestAmore Weddings enkele prachtige (trouw)modeshows voor je in petto.

Altijd al Italiaans willen leren? ItaliaItalia en het Istituto Italiano di Cultura (stand 304) verzorgen gratis lessen Italiaans tijdens het Italië Evenement. De lessen vinden plaats op vrijdag (15.30 uur), zaterdag (14.00 en 16.00 uur) en zondag (11.30 en 15.00 uur). Bovendien maak je bij inschrijving op een jaarcursus kans op het winnen van een kortingsbon van 5% tot 50% van de cursusprijs!

pizza

Tijdens het Italië Evenement zal het eerste Nederlands kampioenschap voor pizzaioli plaatsvinden; pizzabakkers die uitsluitend werken volgens de traditionele eisen. Onder toezicht van een deskundige jury en veel publiek laten deze professionele bakkers zich van hun beste (Napolitaanse) kant zien tijdens de bereiding van de pizza Margherita. Dat gebeurt uiteraard in een houtgestookte steenoven.

Onze favoriet? Het Piazza dell’Aperitivo. Met een vrolijk oranje gekleurde Spritz is het heerlijk bijpraten met alle andere Italiëfans – waarbij je je echt even in Italië waant! Liever een glas wijn? Alberto Bocelli (ja, de broer van) zal tijdens het Italië Evenement met veel liefde de wijnen van de familie Bocelli presenteren en flessen signeren. Klassieke wijnen van topkwaliteit, net als de aria’s van Andrea. Een persoonlijke film en groet zullen in de stand van Bocelli niet ontbreken.

signeren

Saskia signeert!
Maar voor de aperitivo moet er eerst nog even ‘gewerkt’ worden. Saskia signeert op zaterdag 24 mei tussen 13.00 en 14.30 uur een aantal van haar boeken in de stand van More than Travel (standnummer 412, aan de Via Aurelia). Uiteraard mag je ook je eigen, eerder gekochte boeken meenemen om te laten signeren.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze City Walks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *