Ga op pad met onze City Walks!

Io e te, Ammaniti en Bertolucci

Sinds 7 februari is de langverwachte verfilming van de bestseller Io e te (‘Ik en jij’) van Niccolò Ammaniti ook in de Nederlandse filmtheaters te zien. De roman is verfilmd door niemand minder dan Bernardo Bertolucci, de befaamde regisseur van onder andere Novecento en The Last Emperor. De film beleefde zijn wereldpremière tijdens het filmfestival van Cannes en sindsdien wachtten we vol verwachting op de Nederlandse release.

filmposter Io e te

Ik en jij
In Io e te vertelt Ammaniti het verhaal van Lorenzo, die het liefst met rust gelaten wil worden. Om aan een verplichting te ontkomen, verzint hij een handige leugen waardoor hij een hele week alleen in Rome kan zijn. Maar zijn plannen vallen in het water wanneer plotseling zijn halfzus Olivia, het gedoodverfde zwarte schaap van de familie, voor zijn neus staat. In eerste instantie wil Lorenzo niets van Olivia – beeldschoon, brutaal en gevaarlijk – weten, totdat hij zich realiseert dat ze elkaar misschien wel kunnen helpen.

Tegen de achtergrond van het turbulente Italië van vandaag de dag, vertelt Ammaniti het ontroerende verhaal van een moedige generatie: over jonge mensen die hunkeren naar acceptatie, maar die bang zijn zichzelf te verliezen. Tegelijkertijd is het een universele ode aan de kracht van familieliefde. Bernardo Bertolucci heeft dit subliem weten te vertalen naar een meeslepende en ontroerende film. Een paar scènes uit de film:

Io e te - scene  (1)

Io e te - scene  (3)

Io e te - scene  (4)

Io e te - scene  (5)

Io e te - scene  (6)

Een geboren acteur
De rol van Lorenzo wordt gespeeld door de jonge Romein Jacopo Olmo Antinori (1997). Hij beleefde zijn theaterdebuut op tienjarige leeftijd in het stuk The Winter’s Tale van Shakespeare. Daarna speelde hij in nog twee grote Italiaanse theaterproducties, maar Io e te is zijn filmdebuut.

Bertolucci zei over Jacopo: ‘Terwijl ik naar hem luisterde, vroeg ik me af of hij echt nog maar 14 jaar was zoals hij zei. Hij stelde zich steeds meer open. Hij was een kind, maar ook een geboren acteur, opvallend goed in het begrijpen van mijn regie. Ook al is hij pas 14 jaar, ik heb maar weinig acteurs ontmoet die zo professioneel zijn als hij.’

Mail&win!
Benieuwd naar Io e te? Namens Cinemien en uitgeverij Lebowski mogen we 3 x 2 kaartjes voor de film en 2 x de filmeditie van het boek weggeven. Wil je kans maken op de kaartjes of op het boek, stuur dan voor 11 februari 2013 een e-mail naar winnen@ciaotutti.nl met daarin je naam en adresgegevens. Vermeld ook of je kans wil maken op de filmkaartjes of op het boek. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *