Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

IJssalon Florencia – de huiskamer van Den Haag

In de grootste ijssalon van Den Haag, Florencia, worden al generaties lang huisgemaakte ijsjes geschept – Italiaans ijs zonder weerga. Er wordt koffie geschonken, liters en liters koffie. Maar er wordt gediscussieerd, gelachen, gemijmerd, gewuifd naar bekenden, vriendelijk geknikt naar onbekenden, op schouders geklopt, en af en toe innig gezoend. Anekdotes vliegen over en weer, levensverhalen worden breed uitgemeten.

Florencia-Otto-Snoek (1)

In Florencia ontmoet de hele stad elkaar; dikwijls vormt een vast groepje al een rij voordat om half acht ’s ochtends de deuren open gaan. Tot bijna middernacht is Florencia zoiets als het Europees Parlement maar dan gezellig en ongedwongen, met vertegenwoordigers van alle nationaliteiten, alle religies, alle politieke richtingen, en in alle leeftijden – van ministers tot werk- en thuislozen, van dametjes tot lolita’s, van fiscalisten tot belastingontduikers, van schakers tot boksers.

Geroezemoes. Hilariteit. Debat. De verleidelijke geur van de beste ouderwetse koffie (met een flinke scheut melk) voor de beste ouderwetse prijs. In een sinds de jaren zestig praktisch ongewijzigd interieur achter een altijd enerverend terras.

Florencia-Otto-Snoek (2) Florencia-Otto-Snoek (3) Florencia-Otto-Snoek (4)Florencia-Otto-Snoek (5)

Florencia is de huiskamer van Den Haag – hier proef je de nostalgie én het leven van alle dag. De unieke betekenis van deze ijssalon is vastgelegd in een fotoboek ontworpen door Rieme Gleijm en Stephan Csikós. Fotograaf Otto Snoek heeft in de afgelopen jaren tal van bezoekers geportretteerd; meer dan zeventig van zijn sfeerrijke portretten zijn opgenomen in dit boek dat is gelithografeerd en gedrukt door Colorativa.

Florencia-Den-Haag

In een inleiding brengt cultureel antropoloog prof. dr. Frank Bovenkerk Florencia’s betekenis in historisch perspectief. Redactionele bijdragen van George Vermij en Bob van der Sterre onderstrepen de unieke sociaal-culturele betekenis van dit ‘instituut’.

Florencia – huiskamer van de stad | Stephan Csikós | foto’s: Otto Snoek | ISBN 9789460013584 | € 24,95 | bestel Florencia via deze link bij bol.com

Florencia-Fotomuseum-Den-Haag

Florencia in het Fotomuseum Den Haag
Tot en met 18 oktober is de tentoonstelling ‘Florencia, huiskamer van de stad’ met de foto’s van Otto Snoek uit het boek te zien in het Fotomuseum Den Haag (Stadhouderslaan 43). Daarna hoef je voor een ijsje niet per se naar Florencia zelf, want het museumrestaurant serveert tijdelijk een klassieke Florencia-sorbet.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *