Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Het zichtbaar maken van dromen

In het kader van de Fellini-tentoonstelling zag filmblogger Ron Serra een paar dagen geleden in EYE een van zijn favoriete kunstwerken: I’m not there.

I'm-not-there-Dylan

‘De film wordt vaak omschreven als een biografische film over het leven Bob Dylan maar is eigenlijk meer een onderzoek naar identiteit en toont Dylan als een ongrijpbaar fenomeen.

Maar liefst zes acteurs worden opgevoerd om de verschillende facetten van Dylans leven te behandelen. Van folkzanger en dichter tot aan rockster en outlaw. Geïnspireerd door de muziek en de vele levens van Bob Dylan, dat is de melding die de kijker ziet aan het begin van de film. Wat volgt is een mozaïekachtige vertelling waarin herinneringen, dromen, fantasieën en realiteit niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. En zie hier het antwoord waarom juist deze film is opgenomen in de Fellini-expositie.

I'm-not-there-Dylan-3de zes acteurs die Bob Dylan vertolken

Todd Haynes is de maker van de film en heeft zich duidelijk laten beïnvloeden door de Italiaanse regisseur. Net als in de films van Fellini laat Haynes in I’m not there de gekte de vrije loop. In het bijzonder is hij daarbij schatplichtig aan Otto e Mezzo waarin het leven en werk van een kunstenaar (Guido, het alter ego van Fellini zelf) niet los van elkaar te zien zijn. En Bob Dylan is natuurlijk bij uitstek de geschikte persoon om de relatie tussen kunst en haar schepper verder uit te diepen.

I'm-not-there-Dylan-4de gekte de vrije loop: Cate Blanchett speelt Bob Dylan

In beide films wordt op speelse manier duidelijk dat alle elementen die gezamenlijk een kunstwerk vormen – een film of een lied – vaak afgeleid zijn van het persoonlijke leven van de kunstenaar. Op zichzelf niets nieuws onder de zon, zou je zeggen. Het unieke zit hem namelijk in de visuele vertaling van dit aloude concept. Fellini zei ooit eens: ‘Film is het zichtbaar maken van dromen’. En dat is precies waar zowel Otto e Mezzo als I’m not there op drijven. Alles wat je als kijker te zien krijgt, moet je zelf maar uit zien te vogelen. Dromen, fantasieën en werkelijkheid wisselen elkaar dan ook constant af. Hoe subjectief wil je het hebben?

I'm-not-there-Dylan-5shot uit I’m not there en een direct citaat uit Otto e Mezzo

Alleen al voor het idee verdient Todd Haynes alle lof. Maar ook in de uitwerking van zijn film toont Haynes zich een groot filmregisseur. Oké, eerlijk is eerlijk: zonder Fellini geen I’m not there. En daar ben ik hem persoonlijk ongelofelijk dankbaar voor. Nog jaren zal ik blijven genieten van deze bijzondere film. Zelfs voor mensen die helemaal niks met Bob Dylan hebben valt er nog genoeg te beleven. Haynes heeft met zijn film namelijk een op zichzelf staand kunstwerk gecreëerd dat de tand des tijds zal doorstaan. Net als de films van Fellini. En tja, wie is er uiteindelijk niét schatplichtig aan de Italiaanse grootmeester. Het is zoals de titel van de tentoonstelling: Alles is Fellini.’

I’m not there draait helaas niet meer in EYE maar de film is wel op dvd verkrijgbaar. De tentoonstelling ‘Alles is Fellini is nog te bezichtigen tot en met 22 september 2013.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *