Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Fabriano’s 150 Italianen

Naast de boekwinkels die ik eergisteren noemde, kan ik in Rome nooit wachten tot ik me te buiten mag gaan aan de mooie schriftjes, kaarten, notitieboekjes en andere papierwaren. De mooiste papierwarenwinkel is genoemd naar het stadje in De Marken waar ik gisteren over schreef, Fabriano.

Een bezoek aan Fabriano brengt gegarandeerd de schrijver in iedereen naar boven. In de winkel aan de Via del Babuino in Rome weet je gewoon niet waar je moet kijken – en al helemaal niet wat je moet kopen. Een deel van de winkel is gereserveerd voor notitieboekjes in alle soorten en maten; groot en klein, zwart en felgekleurd, met en zonder extra opbergvakjes en sluitingen, met en zonder opschrift…

‘I write better than Dante’ is onweerstaanbaar voor elke schrijver in spe, maar ‘I will find time for everything’ is voor een drukbezet iemand ook een aantrekkelijk alternatief. Ook de nieuwe lijn ‘150 Italiani’ is voor notitieboekjesverslinders onweerstaanbaar. De lijn is – zoals je wellicht al vermoedde – speciaal opgezet om het 150-jarig bestaan van de Italiaanse eenheid te vieren.

Voor een nieuwe lijn schriftjes heeft Fabriano vorig jaar via www.150italiani.it een enquête gehouden, waarbij de inwoners van Italië werden gevraagd naar de Italiaanse helden van weleer. Wie waren dat en waarom? Welke bijzondere bijdrage hebben zij geleverd aan Italië, aan de Italiaanse eenheid, aan de Italiaanse cultuur? De Italianen meldden massaal hun helden aan, van schrijvers en musici tot natuurkundigen en sporters.

De top 15 ziet er als volgt uit:

1 Andrea Pazienza, schilder en striptekenaar

2 Giovanni Guareschi, schrijver

3 Fabrizio de André, zanger en schrijver

4 Guglielmo Marconi, uitvinder en natuurkundige

5 Lucio Battisti, zanger en schrijver

6 Giovanni Falcone, onderzoeksrechter

7 Gino Bartali, wielrenner

8 I ragazzi di Via Panisperna, natuurkundigen

9 Enzo Ferrari, ondernemer

10 paus Johannes XXIII

11 Salvatore Luria, microbioloog en Nobelprijswinnaar

12 Gabriele D’Annunzio, schrijver

13 Filippo Tommaso Marinetti, schrijver en dichter

14 Giorgio Gaber, zanger en schrijver

15 Fausto Coppi, wielrenner

De complete lijst van de 150 Italiaanse grootheden vind je op de website 150italiani.it. Hier kun je ook alle 150 verschillende schriftjes kopen, met op de voorzijde een prachtige foto van de held in kwestie en op de achterzijde een korte biografie. Uit eigen ervaring weet ik dat zo’n grootheid op je aantekenschrift zeer inspirerend werkt!

Maar Fabriano biedt veel meer dan alleen notitieboekjes. Wat dacht je van fotoalbums met de plattegrond van Rome, Florence of Milaan, etuis, mappen en mapjes, boekenleggers, kleurboeken, adresboekjes, tassen, portemonnees, prachtige handgemaakte kaarten en – heel bijzonder! – papieren sieraden?

Een bezoek aan Fabriano brengt je in elk geval altijd op genoeg nieuwe, creatieve ideeën – die uiteraard genoteerd worden in een van de daar aangeschafte opschrijfboekjes. Benieuwd naar wat Fabriano allemaal in de collectie heeft maar de komende tijd niet in Rome? Neem dan een kijkje in Fabriano’s webwinkel: www.fabrianoboutique.com Wees wel gewaarschuwd: je wordt er heel hebberig van. Voor je het weet ben je er met 150 verschillende Italianen vandoor…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

7 reacties

 1. Inderdaad, een geweldige belevenis voor iedereen, die iets met papier en schrijven heeft. Een absolute aanrader!!!

 2. Het valt me op dat er geen voetballers bij de top 15 zitten…
  Ik ben gisteren naar de Italia el Dente geweest ..Was leuk !

 3. Je hebt niet te veel gezegd, wat een leuke hebbedingen allemaal!!
  Ik heb al een keuze gemaakt!

 4. Wat een hebbedingetjes! Net op de site gekeken waar je ze in Rome kunt kopen!
  Toekomst-muziek!

 5. Hallo Saskia, aangenaam om jou gisteren te hebben ontmoet. Ik zal zo af en toe je weblog lezen. Komt informatief over. Wens je een prettige reis in maart. P.S. Over de ‘150 Italiani’ van Fabriano. Wat een mannelijke lijst. Bijna net zo ‘erg’ als ‘De Marken’. 🙂

 6. Altrettanto! Op de barricaden voor Le Marche en meer vrouwen in de volgende 150 Italiani lijst!

 7. Ciao Marco,

  inderdaad geen voetballers bij de eerste 15; eerlijk gezegd had ik een andere top verwacht. Ondoorgrondelijk, die Italianen 😉
  Jammer dat ik je gemist heb op Italia al Dente, was leuk geweest even kennis te maken. Misschien in mei bij het evenement in Haarzuilens?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *