We houden van uitgebreid Italiaans tafelen, met allerlei antipasti vooraf en grote schalen pasta’s op lange tafels, gevolgd door vlees of vis en allerlei contorni, bijgerechten. Niet alleen het eten en de wijn moeten tijdens zo’n etentje Italiaans zijn, als het even kan gebruiken we ook Italiaans servies, waarmee je de eettafel meteen in mediterrane sferen brengt.
Je vindt zo’n schitterende serviesstukken op verschillende plekken in Italië: in Deruta (in Umbrië), in Chiusdino (Toscane), in Vietri sul Mare (in Campanië), in Grottaglie (in Puglia) en in Caltagirone en Erice (op Sicilië) bijvoorbeeld.
Gelukkig kun je ook zonder veel koffer(bak)ruimte in te leveren genieten van Italiaanse schalen op tafel. Piccobella haalt het servies namelijk voor jou al naar Nederland.
In de webshop van Piccobella vind je kleine maar ook grote schalen en kommen, met dessins van bijvoorbeeld tomaten, citroenen en olijven. Ter ere van het tienjarig bestaan van Piccobella vertellen we je wat meer over de kleurrijke collectie.
Van olijfolie tot kleurrijk keramiek
Tien jaar geleden ging Isabel op zakenreis naar haar favoriete land, Italië. In eerste instantie wilde ze een mooie hoeveelheid olijfolie inkopen. Bij een ervaren olijfboer in Toscane vond Isabel echter niet alleen goede olijfolie, maar ook een paar mooie handbeschilderde schalen.
Thuisgekomen viel het Italiaanse aardewerk zo in de smaak, dat ze binnen de kortste keren door haar kleine voorraad heen was. Isabel besloot haar hart te volgen en zegde haar baan op om van haar passie haar beroep te maken. Heerlijk lang tafelen met familie en vrienden, aan mooi gedekte tafels zodat dat heerlijke la dolce vita-gevoel ook buiten de vakanties beleefd kon worden.
Van aspergeschalen tot wildterrines
Piccobella groeide langzaam maar zeker. Isabel was regelmatig aanwezig op Italiaanse evenementen en culinaire markten, waar de bezoekers steevast onder de indruk waren van haar schalen, kommen en borden.
Isabel kleedde de tafel beetje bij beetje nog verder aan, met tafelkleden, schorten en kussens die worden gemaakt van unieke Italiaanse stoffen, in het eigen atelier in Schijndel.
Gebakken in Bassano del Grappa
Isabel koos voor verschillende keramiekleveranciers, maar de meeste schalen, borden en andere tafelstukken komen uit het noorden van Italië, om precies te zijn uit Bassano del Grappa, niet ver van Venetië, Padova en Vicenza. Romantischer kan een stadje bijna niet zijn, met de overdekte, houten brug over de snelstromende rivier de Brenta en de vele ambachtelijke winkels en werkplaatsen.
Bassano is ook synoniem voor grappa, het geliefde Italiaanse digestivo, en met de kunst van het distilleren. Je vindt er nauwe straatjes met mooi beschilderde huizen en pleinen met arcaden. Tijdens een wandeling door de stad geniet je van dit pittoreske decor. Een aanrader is een bezoek aan het grappa-museum. Hier proef je de verschillende soorten grappa en ziet hoe die gemaakt worden.
Een kijkje in de keuken
Isabel reist een aantal keer per jaar naar Bassano del Grappa om nieuw servies in te kopen. Dan neemt ze natuurlijk ook een kijkje bij de keramiekkunstenaars. Hun handen toveren het ene na het andere kleurrijke kunststukje tevoorschijn.
Wellicht is het overbodig om te melden, maar omdat het handwerk is, is geen enkele schaal hetzelfde. Dat maakt elk serviesstuk uniek en origineel. Voor elk product, of het nu gaat om een bord of een zoutvaatje, zijn er zo’n achttien handelingen nodig.
Als de klei eenmaal de vorm van een schaal of kommetje heeft aangenomen, worden alle vormen met een natte spons ‘gewassen’ om de randjes en oneffenheden weg te wassen. Dan gaan ze in een glazuurbad en worden ze een eerste keer gebakken.
De fase die hierop volgt, is het mooiste om te zien. Dan worden de serviesstukken namelijk gedecoreerd. Dit gebeurt helemaal met de hand. Dit werk vindt overigens niet alleen in de fabriek plaats, maar ook veel thuis. De thuiswerkers krijgen schalen, kommetjes en borden thuis bezorgd en beschilderen ze in eigen keuken of atelier.
Nadat ze tot in detail versierd zijn, krijgt het keramiek een tweede glazuurbad. Opmerkelijk is dat ze daarna helemaal wit zijn en de beschildering dus niet meer te zien is. Ze zijn binnen enkele seconden droog en gaan dan voor de tweede maal de oven in. Na het bakken is de handgemaakte versiering weer in volle glorie te zien, om een onuitwisbare indruk achter te laten op elke gedekte tafel.
Buon Giorno,
Ik ben al geabonneerd op de krant én middels e-mail Ciao Tutti. Hierdoor volg ik mooie Reportages én Ludieke Italiaanse
weetjes en plekjes.
Zóó mooi en interessant. Ga vóóral zo door.