Ga op pad met onze City Walks!

Ciao tutti trakteert op kleurrijk keramiek uit Italië

We houden van uitgebreid Italiaans tafelen, met allerlei antipasti vooraf en grote schalen pasta’s op lange tafels, gevolgd door vlees of vis en allerlei contorni. Niet alleen de gerechten en de wijn moeten tijdens zo’n etentje Italiaans zijn, als het even kan gebruiken we ook Italiaans servies.

Sinds kort kunnen we daarvoor ook terecht in eigen land. Jean Hermens, eigenaar van de Italiaanse delicatessenwinkel Culitalia in Valkenburg, importeert sinds begin dit jaar borden, schalen en andere blikvangers van Froolik Keramiek. Ter ere van het eerste lustrum mag Ciao tutti vandaag vijf winnaars verrassen met een mooi item uit de collectie van Froolik Keramiek!

Froolik-keramiek-tomaat

Met dessins van bijvoorbeeld tomaten, citroenen en olijven vind je in de collectie van Froolik Keramiek kleine maar ook grote schalen en kommen voor op een buffet. Leuk voor thuis, om cadeau te doen of om in een winkel of restaurant te gebruiken.

Keramiekkunst in Bassano del Grappa
Jean vertelt hoe hij het kleurrijke keramiek op het spoor kwam: ‘Afgelopen jaar, tijdens een rondreis door het noordoosten van Italië, kwam ik met mijn vrouw in Bassano del Grappa. Bassano ligt aan de rand van de Alpen, niet ver van Venetië, Padova en Vicenza. Romantischer kan een stadje bijna niet zijn, met de overdekte, houten brug over de snelstromende rivier de Brenta.

Bassano-del-Grappa

Bassano is ook synoniem voor grappa, het geliefde Italiaanse digestivo, en met de kunst van het distilleren. Je vindt er nauwe straatjes met mooi beschilderde huizen en pleinen met arcaden. Tijdens een wandeling door de stad geniet je van dit pittoreske decor. Een aanrader is een bezoek aan het grappa-museum. Hier proef je de verschillende soorten grappa en ziet hoe die gemaakt worden.

Bassano del Grappa staat echter ook bekend om het stijlvolle keramiek en hier werd ik direct enthousiast van. Via mijn (web)winkel is het nu mogelijk om een klein beetje van deze Italiaanse sfeer op een eenvoudige manier in huis te halen. Deze veelkleurige en vrolijke schalen, kommen en borden zijn een ware blikvanger in ieder huis. Daar komt ook de bedrijfsnaam uit voort: Froolik Keramiek is keramiek waar je blij van wordt.’

Een kijkje in de keuken
Jean nam vorige week zelf een kijkje bij de keramiekkunstenaars. Hij zag de basisvormen in de rekken hangen en volgde het proces van het persen van de klei. Als de klei eenmaal de vorm van een schaal of kommetje heeft aangenomen, worden alle vormen met een natte spons ‘gewassen’ om de randjes en oneffenheden weg te wassen.

Froolik-keramiek-Italie (13)Froolik-keramiek-Italie (3) Froolik-keramiek-Italie (4) Froolik-keramiek-Italie (6)

Dan gaan ze door een glazuurbad en worden ze een eerste keer gebakken. Het mooiste gedeelte om te zien komt daarna: het decoreren. Dit gebeurt helemaal met de hand. Dit werk vindt overigens niet alleen in de fabriek plaats, maar ook veel thuis. De thuiswerkers krijgen de stukken thuis bezorgd en beschilderen ze in eigen keuken of atelier.

Froolik-keramiek-Italie (7) Froolik-keramiek-Italie (8) Froolik-keramiek-Italie (12)

Nadat ze tot in detail versierd zijn, krijgen de stukken een tweede glazuurbad. Opmerkelijk is dat ze daarna helemaal wit zijn en de beschildering dus niet meer te zien is. Ze zijn binnen enkele seconden droog en gaan dan voor de tweede maal de oven in, waarna de vrolijke versiering weer in volle glorie te zien is!

Froolik-keramiek-Italie (10) Froolik-keramiek-Italie (11)Froolik-keramiek-Italie (1) Froolik-keramiek-Italie (2)

Win een antipastoschaal met olijven van Froolik Keramiek!
De winactie is helaas afgelopen. Helly Rietveldt-Vincken, Nathalie Theunissen, Anne Deijkers, Yvo Beckx en Jacqueline de Haan krijgen een mooi Italiaans pronkstuk voor op tafel!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Een reactie

  1. Zijn helemaal verliefd op Italië gaan straks weer een maand dat prachtige land doorkruisen met de auto om zoveel schoonheid te ontdekken en er van te genieten!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *