Home » Italië dichtbij » Geniaal getekend – een uniek portret van Da Vinci in Amsterdam
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Geniaal getekend – een uniek portret van Da Vinci in Amsterdam

In het Cromhouthuis in Amsterdam schitteren deze zomer grootse tekeningen op zakformaat, gemaakt door wereldberoemde kunstenaars als Leonardo da Vinci, Rembrandt, Rubens, Van Dyck, Fra Paolo da Pistoia en Francesco Salviati.

Vrouwenhoofd | Francesco Salviati

De expositie ‘Geniaal getekend – van Da Vinci tot Rembrandt’ presenteert vijfentwintig kleine potloodtekeningen van grootmeesters uit de beeldende kunst. Het topstuk is een portret van een oude man van de hand van Leonardo da Vinci, een van de twee schetsen van deze kunstenaar die in Nederlands bezit zijn.

Kop van een grijsaard | Leonardo da Vinci

De tentoonstelling introduceert de Amsterdamse verzamelaar Carel Joseph Foder (1801-1860), die zijn fortuin verdiende als handelaar in steenkolen. Hij was zeer actief als verzamelaar en speelde een belangrijke rol in de Amsterdamse kunstenwereld, onder andere als bestuurslid van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.

Zijn verzameling omvat onder andere ruim negenhonderd tekeningen, waarvan een aantal van wereldklasse. Gastconservator Taco Dibbits, tevens directeur van het Rijksmuseum, koos uit deze collectie vijfentwintig portretten en schetsen van mensen, allemaal daterend van vóór 1700.

De virtuoze hand van Leonardo da Vinci, de spontane lijnvoering van Rubens en het typische handschrift van Rembrandt… Ze vragen om een zomers bezoek aan het Cromhouthuis.

Een oude vrouw met een platte muts | Rembrandt van Rijn

Praktische informatie
De expositie ‘Geniaal getekend – van Da Vinci tot Rembrandt’ is nog tot en met 15 oktober te zien in het Cromhouthuis, aan de Herengracht 366-368 in Amsterdam. Het museum is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Een kaartje kost € 8,50 (incl. audiotour) en is ook geldig voor het Bijbels Museum op de bovenste verdiepingen.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *