Home » Italië dichtbij » Gelatissimo!
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Gelatissimo!

Voor wie elke dag wel een Italiaanse gelato lust een lijstje met het lekkerste Italiaans ijs in Amsterdam. Uiteraard ook een top 10 met de lekkerste adresjes buiten onze hoofdstad!

Italiaans ijs in Amsterdam

1 Pisa
Scheldeplein to nr. 10, Amsterdam

 

Al jarenlang woedt er een hevige strijd tussen Pisa en Venetië (nummer 2 in deze lijst) om wie nu het lekkerste ijs maakt. Voor mij persoonlijk is Pisa net even meer favoriet, vooral vanwege het onovertroffen pistache-ijs. Op hete zomerdagen is het grapefruitijs een aanrader: heerlijk verkoelend.

Pisa zit al sinds 1935 in Amsterdam. Enrico Morelli opende in 1935 samen met zijn twee compagnons IJssalon Roma aan de Beukenweg. Zijn zoon, Marco, is in 1956 naar Nederland gekomen en in het bedrijf van zijn vader gaan werken. Hij is daardoor een zeer professionele ‘Maestro Gelatiere’, oftewel een Meester IJsbereider geworden. Per seizoen worden er meer dan 60 verschillende smaken ijs gemaakt. Bijna te veel om allemaal uit te proberen!

2 Venetië
Scheldestraat 68, Amsterdam

Van Pisa naar Venetië is het in Amsterdam slechts een paar stappen. Deze geringe afstand is een goed excuus om beide ijssalons op een en dezelfde avond aan een smaaktest te onderwerpen! Zoals ik hierboven al schreef strijden beide ijssalons al jaren om de eerste plek in Amsterdam. De meningen van mijn mede-ijseters zijn verdeeld; vooral het donkere chocolade-ijs valt erg in de smaak. Oordeel zelf!

3 Monte Pelmo
2e Anjeliersdwarsstraat 17, Amsterdam

De Italiaanse ijssmaken van Monte Pelmo vinden gretig aftrek in het kloppend hart van de Amsterdamse Jordaan. Na een bolletje mascarponeroomijs of een bolletje aardbeienijs met hete pepers (zeer favoriet in Italië!) wil je niets liever dan de andere 68 smaken uitproberen. Betreden op eigen risico! Bij Monte Pelmo maken ze trouwens ook de lekkerste sgroppino van heel Amsterdam, maar daarover later deze maand meer!

4 Tofani
Kloveniersburgwal 16, Amsterdam

Hoewel je het bij binnenkomst misschien niet zou zeggen, maken ze hier het lekkerste chocolade-ijs van Amsterdam. Bestel dus een hoorntje met minimaal twee bolletjes chocolade en wandel naar de dichtbijgelegen Nieuwmarkt om daar van al dat heerlijks te genieten!

5 Metropolitan Deli
Warmoesstraat 135a, Amsterdam

Kees Raat opende vorig jaar zomer in de Warmoesstraat een culinaire hemel op aarde. Hoewel hij zelf geen Italiaan is, weet hij als geen ander hoe je het lekkerste Italiaans ijs moet bereiden. Aangezien zijn zaak op de route van het station naar mijn huis ligt, kan ik het bijna niet laten om regelmatig even langs te fietsen. Of langs te fietsen, eerlijk is eerlijk: meestal stap ik even af voor een citroen-limoenijsje met basilicum. Of, als het daar te koud voor is, een sterke espresso met een stukje van zijn zelfgemaakte chocolade. Een klein vakantiemomentje na een werkdag vol hectiek!

6 IJscuypje
o.a. Eerste van der Helststraat 27, Amsterdam

Ook bij het IJscuypje werken geen Italianen, maar hun stracciatella-ijs is werkelijk onovertroffen! Het is een hele uitdaging om de enorme bakken ijs voorbij te lopen zonder overstag te gaan. Zeker nu ze op meerdere plekken in de stad een vestiging hebben geopend is er geen ontsnappen meer aan!

7 Carlo di Luca
Gerard Doustraat 224, Amsterdam

Mijn bijna-buurman mag in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken! Niet alleen maakt hij elke dag zelf het heerlijkste Italiaanse ijs, hij liet mij ook kennismaken met het Italiaanse fenomeen van een broodje ijs. Zie voor het uitgebreide verslag van deze bijzondere ervaring Ciao tutti van 17 mei.

8 Fior di Gelato
Nieuwe Spiegelstraat 56, Amsterdam

Zo af en toe duikt er een nieuwe Italiaanse ijssalon op in Amsterdam. Mijn laatste ontdekking is Fior di Gelato, op een steenworp afstand van het Rijksmuseum. Er werken echte Italianen, dus bestellen in het Italiaans (hetgeen de vakantiebeleving van een ijsje eten ten goede komt) is geen enkel probleem. Ik heb nog te weinig smaken getest om te kunnen beslissen welke nu de lekkerste is, maar dat probleem hoop ik voor het einde van de zomer te hebben verholpen!

9 L’Arcobaleno
Van Limburg Stirumstraat 15, Amsterdam

Sinds een paar maanden kun je ook in de buurt van het populaire Westerpark een echt Italiaans ijsje halen, en wel bij L’Arcobaleno (Italiaans voor De Regenboog). Bernard Oosterveen, de eigenaar, groeide op met het ijs van Venetië (nummer 2 op deze lijst). Het kon dan ook niet uitblijven: een eigen gelateria, met een keur aan smaken. Zelfs aan ijsliefhebbers met een allergie is gedacht. Zelf ben ik helemaal weg van het cappuccino-ijs, dat in tegenstelling tot de koffie zelf gelukkig ook ’s middags en ’s avonds mag worden genuttigd!

10 Jordino
Haarlemmerdijk 25a, Amsterdam

Jordino noemt zichzelf geen gelateria maar een desserteria, en daar kun je ze geen ongelijk in geven. Naast heel veel smaken versbereid room- en sorbetijs kun je bij Jordino terecht voor chocolade, bonbons, kleine makaronnetjes en barronettes, Nederlandse cakes met een Italiaans tintje. Lekker met een bolletje ijs!

Italiaans ijs in de rest van Nederland

1 Roberto’s Gelato – Utrecht
De onbetwiste nummer 1! Zie voor het uitgebreide artikel over Roberto’s Gelato Ciao tutti van gisteren, 10 augustus.

2 Garrone – Haarlem

Het grote voordeel van wonen in Amsterdam en werken in Haarlem is een wekelijks bezoekje aan de ijssalon van de familie Garrone. Al zestig jaar lang wordt het straatbeeld in de Haarlemse Grote Houtstraat bepaald door een lange rij wachtende mensen. Jong en oud staat geduldig in de rij voor een van de versbereide ijssmaken van de familie Garrone, smachtend naar een van de heerlijke smaken. Het ijs smaakt hier bijna nog lekkerder dan in Italië, zeker na een lange dag werken!

3 Luciano’s – Wassenaar
Luc Blok, alias Luciano is al een aantal keren uitgeroepen tot beste ijsmaker van heel Nederland, en dat proef je! Het personeel is vriendelijk en gastvrij en de zaak ziet er altijd schoon uit. Luc Blok weet als geen ander hoe je ijsliefhebbers moet verwennen. Zijn vanille-ijs blijft het meest populair, maar als je een iets avontuurlijker ijsje wilt kun je ook smaken proeven als buffelmelk en mojito.

4 Casa del Gelato – Assen

Het meest noordelijke stukje Italië van vandaag! Net als in Turijn eet je hier goddelijk gianduia-ijs, maar ook smaken als amaretto, bloedsinaasappel en kokos zetten je hersenen direct in Italiaanse stand. Van de eigenaar begreep ik dat ze ook al eens ijs gemaakt hebben op basis van prosecco en op basis van witbier. Daar ga ik graag nog eens voor terug!

5 Oberije – Brunssum

Van het hoge noorden naar het diepe zuiden, naar het terras voor ijssalon Oberije waar het een komen en gaan is van ijsjeslikkende mensen. Tijdens een lange zomermiddag proefden we hier zo ongeveer alle ijssmaken. Maar welke nu de lekkerste was? We durfden niet meer opnieuw te beginnen, dus die beoordeling laat ik graag aan de lezers van Ciao tutti over!

6 Luna Rossa – Maastricht
Meesterkok Huub Biro (van het succesvolle Italiaanse restaurant Ca’del Biro) heeft de Maastrichtenaren binnen zeer korte tijd aan het Italiaanse ijs gekregen. Of beter gezegd, aan het Napolitaanse ijs, want Biro haalt zijn inspiratie met name uit Napels. Bij Luna Rossa betaal je overigens niet per bolletje, maar per smaak: un gusto heb je al voor € 1,25.

Maar ja, 1 smaak… Als je de vitrine van Luna Rossa hebt gezien wil je alle smaken wel uitproberen. Niet gek dus dat buurtbewoners soms wel twee keer op een dag binnenwippen om een ijsje te halen. Zoals Biro het zelf ook zegt: ‘Als ik in Italië ben, eet ik zeker ook twee ijsjes. Per dag, uiteraard!’

7 Vivaldi – Hoorn
‘De beroemde componist Antonio Vivaldi leefde van 1675 tot 1741. Als deze Italiaan in de toekomst had kunnen kijken, zou hij intens tevreden zijn geweest met de wetenschap dat enkele centennia na zijn bloeiperiode een ijssalon naar hem vernoemd zou worden,’ aldus de website van de Hoornse ijssalon Vivaldi. En daarmee zeggen ze niets teveel: zo virtuoos als Vivaldi was op muziekgebied, zo weten ze hier in Hoorn de lekkerste smaakcomposities samen te stellen op ijsgebied…

Bij naamgenoot Vivaldi’s in Noordwijk proefde ik ooit overheerlijk limoncello-ijs. Helaas is één keer ijs eten te weinig om deze ijssalon in dit rijtje te plaatsen, maar we gaan uiteraard nog terug om alle andere smaken uit te proberen!

8 San Marco – Amersfoort
Gian Maria da Fies is jaren geleden helemaal uit Mareno di Piave, een dorpje in Noord-Italië, gekomen om in Nederland écht Italiaans ijs te verkopen, dat elke dag net zo vers wordt bereid als de mensen in Italië gewend zijn. De natuurlijke ingrediënten komen rechtstreeks van overwegend biologische boerderijen, zowel uit Nederland (voor het fruit bijvoorbeeld) als uit Italië (pistachenoten). Wat mij betreft mag Gian Maria nooit meer terug naar Italië, tenminste niet voordat hij zijn ijsreceptuur heeft overgedragen!

9 Talamini – Dordrecht
Riccardo Talamini kon de roep van het ijs niet weerstaan. Na een carrière als politieagent gooide hij het roer om en trad hij in de voetsporen van zijn Italiaanse vader. In de jaren dertig trok deze vanuit een dorpje in Noord-Italië naar Nederland om de inwoners van Dordrecht kennis te laten maken met echt Italiaans ijs. In de tuin van Talamini besloten we om dit keer niet een gewoon ijsje te nemen, maar een heuse coupe, met versbereid vruchtenijs en veel vers fruit. Met elke hap waan je je even op een terras aan de Italiaanse kust…

Ook in het oosten van het land vind je een aantal ijssalons met de naam Talamini, maar deze ijsbereiders zijn geen familie van Riccardo. Talamini in Deventer is naar men zegt de grootste gelateria ter wereld. Het is een 120 meter lange pijpenla van achter elkaar liggende panden, die door de Italiaanse bouwmeester Eduardo Gellner in een ultiem lusthof is herschapen en van de Brink tot de Grote Overstraat loopt, onderweg enkele bekoorlijke tuinen passerend. Er kunnen wel 500 mensen van een ijsje zitten te genieten.

De nummer 10 in deze ijs top-10 ligt vast bij jou om de hoek! Laat ons weten waar jij het lekkerste Italiaanse ijs eet via blog@ciaotutti.nl, dan komt jouw favoriete ijssalon misschien wel op de Gelatissimo-lijst!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

2 reacties

  1. ongelooflijk dat het lekkerste ijs van Nederland hier niet tussen staat!
    van der Poel uit Hengelo (overijssel) maakt onovertroffen ijs, chocolade, tripple cherry, lemon cheese cake, mmmmmmh

    ik woon in het westen van Nederland, maar rij graag om via Twente om daar een liter ijs te kopen!

  2. Probeer eens Tremonti in Haarlem, als je van grapefruit ijs houd. Onovertroffen, al meer dan 60 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *