Home » Italië dichtbij » Fellini in Amsterdam
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Fellini in Amsterdam

Vanaf vandaag presenteert EYE (het nieuwe filmmuseum in Amsterdam) een grote tentoonstelling over Federico Fellini, een van de gezichtsbepalende meesters van de naoorlogse Italiaanse cinema.

Fellini-EYE

‘Fellini – The Exhibition’ ontrafelt het universum van de filmmaker en boort de bronnen van zijn rijke verbeelding aan. Groot geprojecteerde filmfragmenten, foto’s, archiefstukken, brieven en affiches – onder meer afkomstig uit de EYE-collectie – geven 20 jaar na zijn overlijden inzicht in de obsessies en drijfveren van de man achter La strada, La dolce vita en Otto e mezzo.

Veertig jaar beslaat de carrière van Federico Fellini (1920-1993), misschien wel de beroemdste filmmaker die Italië heeft voortgebracht. Die veertig jaar hebben titels gebaard die zich voorgoed in het geheugen van de filmliefhebber hebben genesteld. De brullende boeienkoning uit La strada (1954), de gekwelde societyreporter uit La dolce vita (1960), de tirannieke regisseur met de zweep uit Otto e mezzo (1963) of de vrouw die de jonge jongen uit het dorp liefdevol tussen haar grote borsten klemt: ze zijn uitgegroeid tot archetypen van een universum dat we ‘felliniaans’ zijn gaan noemen. Een universum waarin Fellini’s alter ego – meerdere keren gespeeld door Marcello Mastroianni – in steeds wisselende gedaantes opduikt en een parade van groteske menselijke zwakheden de revue passeert.

Fellini1Marcello Mastroianni tijdens de opnames van Otto e  mezzo in 1963
(foto genomen door Paul Ronald, © Archivio Storico del Cinema / AFE)

Visueel laboratorium
De tentoonstelling werpt licht op de bronnen van Fellini’s rijke verbeelding en laat zien hoe Fellini in zijn films en daarbuiten een mythisch beeld van zichzelf en van het Italiaanse leven schiep. Als in een visueel laboratorium doemt een beeld op van een man die voortdurend nieuwe interpretaties gaf van zijn jeugdjaren, zijn dromen en de door het onbewuste opgeroepen beelden en verhalen. Te zien zijn opnamen uit de films, door Fellini gemaakte tekeningen, Fellini’s reclamefilms en de talloze droombeelden die hem inspireerden – op aanraden van de psychoanalyticus Ernest Bernhard bijeengebracht in de teksten en schetsen van de ‘droomboeken’ (ook te zien).

Daarnaast brengt de tentoonstelling nooit eerder getoonde foto’s samen van fotografen als Gideon Bachmann, Deborah Beer en Paul Ronald. Hun opnamen achter de schermen werpen licht op de fantasiewereld van Cinecittà, de studio waar Fellini vrijwel al zijn latere films opnam. Een internationale selectie affiches, waarvan een aantal afkomstig uit de EYE-collectie, laat zien hoe Fellini door de jaren heen de receptie van zijn films en zichzelf probeerde te sturen. Ook te zien zijn allerlei tijdschriften uit het tijdvak 1960-1985, die een belangrijke rol speelden in de beeldvorming over de regisseur, zijn films en de acteurs.

Fellini3

Fellini4

Het Italië van Fellini
De tentoonstelling plaatst het werk van Fellini in een breder perspectief: de tijd waarin hij leefde en werkte. Met name in Italië veroverden vanaf eind jaren vijftig de massamedia film, pers, televisie en reclame in rap tempo het publiek, dat zich enthousiast laafde aan het alomtegenwoordige beeld. Fellini – niet voor niets de bedenker van de term paparazzi in La dolce vita – voorzag al vroeg de invloed die de media op het gedrag van mensen zouden uitoefenen en verwees ernaar in zijn films (zoals het gigantische reclamebord met een tot leven komende Anita Ekberg in de film Boccacio ’70).

Fellini2fragment uit Het dromenboek – een tekening van Federico Fellini (1 april 1975)
© Fondazione Federico Fellini, Rimini

Alles is Fellini
Fellini – The Exhibition gaat vergezeld van een uitgebreid omlijstend programma onder de titel ‘Alles is Fellini’. Onderdeel daarvan is een compleet filmretrospectief (van Luci del varietà uit 1950 tot en met La voce della luna uit 1990), een workshop scenarioschrijven à la Fellini, en lezingen, round tables, interviews en een filmquiz. Verschillende sprekers zullen aandacht besteden aan de invloed van Fellini op andere filmmakers en op de Europese cultuur en media. Ter sprake komt ook de bijzondere samenwerking tussen Fellini en componist Nino Rota en Fellini’s interesse in de psychoanalyse, dromen en de ideeën van Carl Gustav Jung. 

Meer informatie
De tentoonstelling is nog te zien tot en met 29 september 2013. Je vindt het hele programma op de website van EYE.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *