Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Escher op reis – Italiaanse inspiratie in het Fries Museum

Leeuwarden is dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa. Ter ere van deze bijzondere status zet het Fries Museum een van de bekendste inwoners van de stad in het zonnetje: Maurits Cornelis Escher.

Tijdens de tentoonstelling Escher op reis (die nog tot en met 28 oktober 2018 te zien is) treed je in de voetsporen van de grote kunstenaar. Je reist met Escher mee, onder andere naar prachtige plekken in Italië, waar Escher zijn hart aan had verloren en die hij in bijna perfecte tekeningen vereeuwigde.

Er zijn meer dan tachtig originele prenten, circa twintig tekeningen en diverse foto’s en voorwerpen te zien van de reislustige graficus, die in Italië volop inspiratie vond voor zijn bekendste werken.

Castrovalva
© The M.C. Escher Company | www.mcescher.com

Italiaanse inspiratie
Na zijn studie trok Escher de wijde wereld in. Vooral Italië raakte hem. Hij werd niet zozeer geïnspireerd door de klassieken uit de kunstgeschiedenis, maar door de betoverende omgeving waarin hij zich bevond: hooggelegen bergdorpjes, sprookjesachtige silhouetten van torens, het aanzicht van nachtelijk Rome…

Escher verbleef van 1923 tot 1935 in Italië. Het waren gelukkige en zeer productieve jaren. Italië inspireerde de kunstenaar. Daarbij verliet Escher regelmatig de toen gebaande paden.

De werken die Escher hier maakte bleken de opmaat naar het spel met de werkelijkheid dat we zo goed kennen uit zijn late werk. Zijn verbeelding van Atrani aan de Amalfikust speelde jaren later bijvoorbeeld een sleutelrol in de bekende houtsnede Metamorphose II (1940).

deel van Metamorphose II
© The M.C. Escher Company | www.mcescher.com

Atrani en Eschers Metamorphose II
In de interactieve documentaire De metamorfose Van Escher van de NTR bewonder je Eschers Metamorphose II in detail. Je kunt het werk en leven van Escher van heel dichtbij ontdekken. Als je de tentoonstelling bezoekt, kun je via een digitale tafel de interactieve documentaire ook bekijken en beleven.

Nooit eerder was Eschers werk zó gedetailleerd online te bekijken. Je kunt door het werk heen en weer bewegen en inzoomen op bijzondere details. Via audiotours kom je meer te weten over het persoonlijke leven van Escher, de technieken die hij gebruikte en zijn werk in kunsthistorisch perspectief.

Niet alleen Metamorphose II, maar ook een tiental andere werken zoals Relativiteit, Reptielen en Verbum zijn op die manier te beleven, met op de achtergrond de speciaal gecomponeerde muziek van Paul M. van Brugge die van de interactieve documentaire een extra meeslepende ervaring maakt.

Geïnspireerd geraakt? Je kunt ook aan de slag met je eigen stukje metamorfose. Technieken die Escher over de jaren met de hand ontwikkelde zitten nu ingebouwd in de zogenaamde ‘Metamorfose Machine’. Je kunt je zelf gemaakte afbeeldingen roteren, spiegelen, verschuiven en vervolgens morfen naar een tweede afbeelding.

Praktische informatie
Escher op reis is tot en met 28 oktober 2018 te zien in het Fries Museum, Wilhelminaplein 92 in Leeuwarden. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Een kaartje kost € 18,- en is te bestellen via deze link.

deel Dag en Nacht
© The M.C. Escher Company | www.mcescher.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *