Home » Italië dichtbij » Een Venetiaanse verrassing in de decembermaand
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een Venetiaanse verrassing in de decembermaand

Hoewel we zelf afgelopen weekend even in Limburg waren, om te proeven van de Italiaanse specialiteiten van Restaurant Diverso, zakten we niet helemaal af tot in Maastricht. Gelukkig was Aniek Rooderkerken er om de Italiaanse honneurs waar te nemen, want op het Vrijthof draaide een heuse Venetiaanse carrousel het eerste rondje! Voor Ciao tutti doet Aniek verslag:

‘Waar het Maastrichtse Vrijthof altijd al drukbezocht is, was het zaterdag echt afgeladen druk. Ik zie jonge kinderen enthousiast rondjes rennen over het plein in afwachting van wat er gaat gebeuren en op een gegeven moment hoor ik geroezemoes in de menigte. In de verte openen de deuren van de aan het plein gelegen Sint Servaasbasiliek zich en wordt de weg vrijgemaakt voor de deken van de basiliek. Hij loopt naar het midden van het plein, spreekt enkele stichtelijke woorden en zegent vervolgens een klein stukje Venetië op het Nederlandse plein; de Grande Carrousel de Maestricht is officieel geopend!

Carrousel4

Nu de winter weer zijn intrede heeft gedaan in het koude Nederland biedt het Maastrichtse Vrijthof in de decembermaand plaats aan een beetje Italiaanse zon. Een prachtige Venetiaanse carrousel is midden op het plein geplaatst om een warm welkom te bieden aan bezoekers van de stad. De carrousel is een lust voor het oog en is in Italië volledig handgemaakt in de stijl van een negentiende-eeuwse Venetiaanse carrousel. Twee verdiepingen hoog, met 24 galopperende paarden, vier Venetiaanse gondels en meer dan 1.800 flikkerende lampjes die nostalgische taferelen verlichten.

Carrousel1 Carrousel2 Carrousel3

Panelen op alle wanden verbeelden Maastrichtse taferelen en historische personages die de geschiedenis van de stad vertellen. De heilige Sint Servaas waakt voor zijn basiliek, André Rieu speelt een feestelijke wals en musketier D’Artagnan poseert vol trots in Maastricht, onwetend dat hij uiteindelijk in een gevecht zou sterven voor de poorten van dezelfde stad. En al deze schilderingen zijn met de hand aangebracht door Venetiaanse kunstenaars. Helemaal boven op de carrousel overziet d’n Ingel van Mestreech, de stadsengel met het wapenschild van Maastricht, in stilte alle feestelijkheden onder zich.

Carrousel7

De Maastrichtse carrousel is gebouwd door het Italiaanse kermisbedrijf Bertazzon 3B, dat is gevestigd in het plaatsje Sernaglia della Battaglia, nabij Treviso en Venetië. In 1951 begonnen de drie broers Luigi, Ferruccio and Marcello Bertazzon met het renoveren van bestaande kermisattracties en later met het maken van eigen attracties. Het familiebedrijf wordt nu geleid door nazaten van de oprichters en met bijna tachtig medewerkers maken zij prachtige Venetiaanse carrousels die over de hele wereld worden geroemd.

Dat zij ook een carrousel voor Maastricht gemaakt hebben, is te danken aan een café aan het Vrijthof. De uitbater van de barokke carrousel declameerde hier namelijk na een paar pilsjes dat hij een Maastrichtse carrousel zou maken. Hij bleek een man van zijn woord want een aantal weken geleden werd de carrousel in honderden onderdelen naar Maastricht gebracht, waar hij voorzichtig in elkaar werd gezet en nu te bewonderen is.

Carrousel5 Carrousel6foto’s: Aniek Rooderkerken

Het Venetiaanse hoogstandje blijft echter niet in Maastricht. Na de decembermaand maakt de carrousel als visitekaartje van Maastricht een heuse wereldtour en zal als eerste een aantal maanden in Hong Kong neerstrijken. Niet voor niets werd de carrousel eerder al ‘een uitzonderlijke hommage aan de stad Maastricht’ genoemd. Maar wel één met een Italiaans tintje!’

Dankzij Anieks enthousiasme reizen we dit weekend daarom nogmaals af naar het Limburgse, voor een rondje in de carrousel, met Maastricht onder onze voeten en Italië in ons hart!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *