Ga op pad met onze City Walks!

Een dagje Italië in eigen land

Terwijl wij genieten van Toscane, tippen we voor jullie nog een aantal Italiaanse uitjes waarvoor je niet naar de laars hoeft af te reizen:

Marino Marini in Zwolle
Sinds afgelopen weekend is er in Museum de Fundatie in Zwolle een schitterende collectie kunstwerken van de Toscaanse kunstenaar Marino Marini te zien. De expositie van 30 sculpturen en 120 schilderijen en tekeningen is ingericht in samenwerking met de Fondazione Marino Marini in Pistoia en het Museo Marino Marini in Florence.

Marino-Marini-Zwolle

Samen met kunstenaars als Jacques Lipchitz en Henry Moore behoort Marino Marini (1901-1980) tot de absolute top van de moderne naoorlogse beeldhouwkunst. In de jaren na 1945, toen abstractie steeds meer de boventoon ging voeren in de kunst, blies hij de figuratie nieuw leven in. Diep geworteld in de rijke Italiaanse beeldhouwtraditie, van de Etrusken tot Canova, vond Marini een volstrekt eigen manier om uitdrukking te geven aan de groeiende maatschappelijke en politieke onrust in het Europa van de Koude Oorlog.

Hij deed dit aan de hand van buitengewoon expressieve, soms ronduit dramatische beelden van paarden en ruiters, die met het verstrijken van de tijd alsmaar verder gedeformeerd raakten. Dit indringende werk, waarin het paard van trouwe metgezel verandert in een oncontroleerbare oerkracht, kan gezien worden als een oproep tot beschaving, die anno 2013 nauwelijks aan actualiteit heeft ingeboet. Daar tegenover zette hij het vrouwelijk naakt, dat als symbool van schoonheid en vruchtbaarheid de mensen – toen en nu – ondanks alles troost en hoop blijft bieden.

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 16 maart 2014, dus reserveer voor die tijd een kunstig dagje Zwolle in de agenda!

Caravaggio in Den Haag
In Galerij Prins Willem V in Den Haag wordt vanaf 11 oktober het doek Een jongen gebeten door een hagedis van Caravaggio tentoongesteld. Normaal gesproken hangt dit werk in de National Gallery in Londen.

caravaggio-hagedis

Caravaggio is beroemd om zijn dramatische voorstellingen. Door een combinatie van actie, emotie, levensechtheid en een sterk licht-donkercontrast spreken zijn schilderijen de kijker onmiddellijk aan. Het schilderij van de jongen die wordt gebeten door een hagedis is daar wat betreft het museum een goed voorbeeld van: de schrik spat van het gezicht, een kreet van afschuw is haast te horen – als kijker kun je er niet omheen.

Dat er straks in Den Haag een werk van Caravaggio hangt is extra bijzonder, want geen enkel Nederlands museum bezit namelijk een schilderij van Caravaggio. Tijdens ‘Caravaggio in de Galerij’ worden naast het schilderij van Caravaggio twee voorbeelden van het Caravaggisme opgehangen uit de collectie van het Mauritshuis, één van Rubens en één van Honthorst. De Caravaggio is te zien tot en met zondag 8 december 2013.

Wij gaan na terugkeer uit Italië zeker ook even kijken – en maken dan meteen van de gelegenheid gebruik om Italiaanse adresjes in de Hofstad te spotten.

Fellini in het theater
Fellini is de eerste Nederlandstalige theatervoorstelling over het leven van de beroemde Italiaanse filmregisseur uit Rimini. Van 3 oktober tot en met 21 december is deze voorstelling in theaters door heel het land (en ook in België) te zien (zie hier het speelschema).

Fellini-NNT

Tijdens de voorstelling word je als het ware ondergedompeld in het leven van de Fellini. Je gaat terug naar zijn kindertijd, naar zijn indrukwekkende kennismaking met het reizende circus en het ontstaan van zijn fascinatie hiervoor. Anekdotes uit zijn privéleven, herinneringen aan zijn vergeten kindertijd en escapistische koortsdromen toveren het theater om in een Fellini-circus waar de verbeelding over de rationaliteit zegeviert.

Regisseur Ola Mafaalani: ‘Onze tijd, waarin het verlangen en zelfs de honger van het publiek naar vermaak steeds groter en groter wordt, vraagt om het inzetten van ´wezenlijk´ vermaak. Ons tijdsgewricht vraagt om verlangens die geen geld kosten, om dromen die geleefd worden en om rijkdom waar je niets mee kunt kopen, maar die je wel met je meedraagt; we hunkeren naar dimensies die vóór deze economische crisis geen schijn van kans hadden.

De cineast Fellini is voor mij daarin een voorbeeld, hij geeft ons een handleiding. Hij geeft vertrouwen en troost en laat zien dat alles mogelijk is, als wij het maar bedenken. Droom, en als je twijfelt, verzin een alternatief! Klaag niet, maar droom jouw oplossing. Fellini bleef tot aan zijn dood getrouwd met zijn levenspartner: Giulietta, zijn muze, zijn liefde, zijn houvast. Deze liefdesrelatie is voor mij de bron voor creativiteit. Zijn werk is a-moreel, a-politiek, humanistisch: komieken en grappenmakers zijn voor hem de weldoeners van de mensheid. Ik wil van Fellini een lichtvoetige voorstelling met een bite maken: aantrekkelijk, onderhoudend, toegankelijk van toon en inhoud en vooral met de liefde als leidraad.’

Paolo Conte in Bozar en Carré
Door de Engelse Guardian werd Paolo Conte onlangs nog omschreven als misschien wel de laatste van de ‘groten’ van de Europese jazz. Met zijn kenmerkende lome stemgeluid creëert deze Italiaanse zanger bijzonder betoverende muziek. Zijn korrelige, holle stem voegt een speciale charme toe aan zijn treurige, soms melancholische teksten. Op 24 oktober is Conte te zien en te horen in het Brusselse Paleis voor de Schone Kunsten (Bozar); op zaterdag 26 en zondag 27 oktober klinkt Contes stem in het Amsterdamse Carré.

Paolo-Conte-Carre

Conte’s solo carrière begint in 1974 met het uitbrengen van zijn album Paolo Conte. Eerder schreef de voormalig advocaat al hits voor diverse Italiaanse zangers zoals Adriano Celentano en Patty Pravo, maar zijn eigen grote doorbraak komt met het album Aquaplano, met zijn grote hits Max en Gli Impermeabili staan.

Ludovico Einaudi in concert
Ook pianist en componist Ludovico Einaudi is een van ’s werelds meest succesvolle musici. Wereldwijd genieten miljoenen mensen van zijn intense pianomelodieën. Publiek én critici zijn voortdurend unaniem lovend over zijn werk. Einaudi komt eveneens op 30 oktober voor een eenmalig en exclusief concert naar Het Concertgebouw. Helaas zijn de kaartjes al uitverkocht, al zijn er via internet nog wel tickets te koop. We vonden alleen maar kaartjes tegen woekerprijzen, maar wie weet heb je in aanloop naar eind oktober geluk en vind je nog redelijk geprijsde tickers…

…en anders biedt onderstaande video van een concert dat Einaudi thuis hield en live liet registreren hopelijk een pleister op de wonde, met ruim een uur luisterplezier:

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *