Home » Italië dichtbij » Diciotto – ons nieuwe geluksgetal
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Diciotto – ons nieuwe geluksgetal

Gisteren ontdekten we een klein beetje Italië in Amsterdam. Aan de Eerste Constantijn Huygensstraat, niet ver van het Vondelpark en het Leidseplein, huist Diciotto, waar je elke dag terecht kunt voor Italiaanse koffie en Italiaans ijs.

De naam is Italiaans voor achttien – een mooie verwijzing naar het geluksgetal van José, een van de eigenaren. Samen met haar man Rob staat zij elke dag achter de toonbank en in de keuken, om vers ijs te maken, koffie te zetten, tig verschillende ijsjes te maken – soms zelfs wel met drie bollen!

Diciotto-ijs

Ciao tutti ging kijken en proeven – en was zo onder de indruk van al het lekkers dat we jullie vandaag 18 redenen voorschotelen om hetzelfde te doen.

Caffè al banco
Wanneer mensen vragen wat we nu het meeste missen als we niet in Italië zijn, dan is dat onder andere het koffiedrinken op zijn Italiaans. Fijn aan de bar, waar je snel een espresso kunt drinken en een praatje maakt met de barista of de koffiedrinker naast je. Goed nieuws voor iedereen die net als wij dol is op dit principe: bij Diciotto kan het!

Diciotto-koffie

Espresso voor een euro
Bij Diciotto is niet alleen de manier van koffie drinken Italiaans, ook de prijs is zoals we van de Italianen gewend zijn. Voor een espresso betaal je slechts een euro (ook als je niet aan de bar blijft staan maar aan een van de tafeltjes of de grote leestafels plaatsneemt). Drie keer raden waar wij voortaan onze dag beginnen…

Koffie uit Rome
De koffie van Diciotto komt uiteraard uit Italië, uit Rome om precies te zijn. Want hoewel er op Italiaans grondgebied geen enkele koffieplant te vinden is, maken ze de lekkerste koffiemelanges. Stefano Palombini verwoordt dat als volgt: ‘We hebben het melangeren tot kunst verheven. Daarin leggen we onze creativiteit.’

Palombini staat aan het hoofd van Buscaglione, waarvoor hij net buiten Rome een nieuwe roosterij liet bouwen, zodat het allerbeste uit de koffie gehaald kan worden. In deze hypermoderne roosterij worden de single origin bonen van Buscaglione apart van elkaar geroosterd, en daarna pas gemelangeerd. Zo houdt elke boon zijn eigen karakteristieken – en dat proef je!

Diciotto-ijskoffie

Koude koffie
Hoe dol we ook zijn op cappuccino en espresso, ’s zomers gaat er niets boven een lekkere, verse ijskoffie. Die maken ze bij Diciotto zelf, met de Buscaglione-koffie. Als we jullie vertellen dat er meer dan 40 espresso’s in de machine gaan, dan weten jullie genoeg. Da morire! Overigens: houd je van de combinatie ijs en koffie, dan zit je hier ook goed. De caffè affogato, een bolletje ijs dat ‘verdrinkt’ in de espresso, staat ook op de kaart, en er is natuurlijk koffie-ijs. Verslavend lekker!

koffie-ijs

Volop vers fruit
En niet alleen het koffie-ijs doet ons huiveren van genot. We mochten alle (ja, alle!) smaken ijs proeven. Wat de lekkerste was? Moeilijk… de fruitsmaken waren allemaal meer dan smakelijk en vooral supervers. Alle ijs wordt dagelijks vers gemaakt, met pure ingrediënten. Voor de fruitsmaken worden er allerlei soorten fruit gebruikt, de pistachenootjes komen van Sicilië en zijn de beste in hun soort en voor het chocolade-ijs wordt de puurste chocolade gebruikt.

Diciotto-Rob

Rob was tijdens ons bezoek nog druk bezig met het ijs van die dag. Het mango- en bosvruchtenijs werd meteen na bereiding aan ons tafeltje gebracht (mooi met een spatel in een bakje geschept, zoals het hoort!), de rest was net klaar en lag ons vanuit de vitrine toe te lachen.

Er is voor ieder wat wils: watermeloenijs, citroenijs, bananenijs, perenijs, mandarijnenijs… Nou goed, als we moeten kiezen: het sinaasappelijs is onze favoriet. Vooral vanwege de onovertroffen sinaasappelsmaak. Zo lekker aten we het zelfs in Italië nog nooit….

Extra puur
Alle gusti zijn hier heel puur van smaak, maar de extra pure chocolade… hemels! Goed nieuws voor iedereen die geen melk mag: dit extra pure chocolade-ijs wordt namelijk alleen met water gemaakt. Je kunt er dus gerust van proeven…

Diciotto2

Overigens zijn er ook glutenvrije ijshoorntjes, zodat niets een Italiaanse ijsbeleving in de weg staat. Uiteraard zijn er ook coppette, bakjes, voor als je liever alleen bolletjes ijs eet zonder hoorntje.

Koekje erbij
Niet alleen krijg je bij Diciotto een heerlijk amarettokoekje bij de espresso of cappuccino, ze maken met deze koekjes ook ijs! Heerlijk bij die extra pure chocolade, maar ook bij het panna cotta-ijs, vanille-ijs en koffie-ijs.

amaretto-ijs

Alleen voor volwassenen
Niet voor i bambini, maar voor volwassenen een heerlijke keuze voor na of bij een kopje koffie: limoncello-ijs! Heel leuk in de vitrine, met kleine flesjes limoncello erbij, maar vooral heel lekker in de mond! Alsof je pure limoncello drinkt, maar dan nog frisser. Het enige ijs dat we nog niet konden proeven, omdat het nog in de maak was, is het prosecco-ijs, maar daarvoor gaan we snel terug. Dat klinkt immers veelbelovend!

limoncello

Voor de liefhebbers van ijs en Italiaanse drank: op de kaart staat ook sgroppino, met huisgemaakt citroenijs, prosecco en wodka.

Bovendien:

*zijn er ’s ochtends cornetti voor bij de koffie, zodat je Italiaans kunt ontbijten
*is er een terras voor de deur waar je heerlijk in het zonnetje geniet van ijs en koffie
*mag je overal zitten, ook als je alleen een ijsje komt eten – en kun je natuurlijk alles meenemen, van de koffie tot het ijs, in grote bakken zodat het onderweg niet smelt
*kun je bij Diciotto ook terecht voor een mooie ijscoupe, van feestelijk tot fruitig, in mooie glazen en prachtig opgemaakt, helemaal bella figura
*kun je van (bijna) elke smaak ijs ook à la minute een milkshake of smoothie laten maken
*uniek – wij hadden het nog nooit geproefd – is de sorbetshake, met een van de smaken sorbetijs en bruisend bronwater, zoals de mandarijnsorbetshake – heerlijk fris en dorstlessend!
*is er buiten bovengenoemde lekkernijen ook een uitgebreide menukaart met tosti’s, Italiaanse broodjes en piadine
*is er gratis wifi, waardoor je er ook fijn kunt schrijven en werken
*zijn er twee grote leestafels met kranten en tijdschriften, en fijne fauteuils om te lezen
*hebben Rob en José een enorme passie voor wat ze bij Diciotto doen en maken, wat de beleving helemaal compleet maakt. Ze zorgen ervoor dat alles perfect is qua smaak, maar vooral dat iedereen die binnenkomt voor een ijsje of koffie helemaal happy weer naar buiten stapt.

Zo ook wij. Vol van al dat lekkere ijs, de espresso zoals in Italië en de prachtige verhalen van Rob en José. Diciotto is vanaf nu ook ons geluksgetal!

Diciotto

Diciotto, Eerste Constantijn Huygensstraat 60, Amsterdam

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *