Home » Italië dichtbij » De sleutels tot het Rome van Augustus
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De sleutels tot het Rome van Augustus

Dit jaar is het tweeduizend jaar geleden dat keizer Augustus,de eerste keizer van Rome, overleed. De Romeinse auteur Suetonius omschreef de nalatenschap van keizer Augustus als volgt: ‘Hij trof een stad aan gebouwd uit baksteen en liet deze in marmer achter.’

Statue of Julius Caesar Augustus in Rome. Roman sculpture

Onder het bewind van keizer Augustus voerde Rome namelijk een uitgebreid bouwprogramma door en ontwikkelde de stad zich van ‘plattelandsstad’ tot rijke hoofdstad van het Romeinse Rijk.

Waar tijdens de Republiek de nadruk vooral lag op het vergroten van de machtspositie en gebiedsuitbreiding zorgde Augustus voor rust en stabiliteit in het Rijk. Het bouwprogramma richtte zich niet alleen op grootse bouwwerken ter ere van de goden of de keizer zelf maar juist ook op accommodatie voor het gewone volk. Hiermee maakte de keizer zich bij hen geliefd en groeide de welvaart in de stad.

Augustus-Rome

In de loop van de tijd zijn deze bouwwerken onder de grond verdwenen, van functie veranderd of gerestaureerd. Maar nu zijn ze in volle oude glorie te zien, zowel in Rome zelf als in Amsterdam, tijdens de tentoonstelling Keys to Rome – te zien in het Allard Pierson Museum.

De expositie Keys to Rome is ontwikkeld in samenwerking met het Museo dei Fori Imperiali nei Mercati di Traiani in Rome, het Antiquities Museum van de Bibliotheca Alexandria in Alexandrië en het Museum of Sarajevo.

Rome-markt-Trajanus

In al deze musea worden zes gebouwen uit het Rome van Augustus getoond aan de hand van een digitale reconstructie op basis van de archeologische vondsten, de visie van de achttiende-eeuwse Italiaanse kunstenaars Giovanni Battista Piranesi én door de lens van de moderne camera.

Op elke locatie kun je een virtuele tijdreis maken. Kies je eigen perspectief: Egypte, het Middellandse Zeegebied of de Lage Landen en ontdek hoe de objecten uit het familiearchief de verschillende regio’s in het Romeinse Rijk laten zien.

Keys-to-Rome-Amsterdam

Volg Marcus, een jongen uit een familie van handelaren die leeft in Rome rond 500. Hij begint een zoektocht naar voorwerpen in zijn familiearchief, verzameld door zijn voorouders die overal in het Romeinse rijk als handelaar actief waren en deze spullen meebrachten.

Of volg de Bataafse ruiter Titus Aurelius Probus, die in Rome deel uitmaakte van de keizerlijke lijfwacht. Of treed in de voetsporen van de Griekse soldaat Drakon die in Egypte was gestationeerd met zijn eenheid, of in die van  Quintus Iunius Rusticus, prefect van de stad Rome en een goede vriend van keizer Marcus Aurelius.

Keys-to-Rome-villa-Volusi

Op je tijdreis volg je het spoor van de sleutelobjecten en bezoek je de virtuele villa van Mook-Plasmolen, de Villa dei Volusi in Rome of een Romeins huis in het Egyptische Karanis. In de prachtige virtuele villa’s en huizen ga je op zoek naar de sleutelobjecten, zoals theatermaskers, bronzen godenbeeldjes, soldatenhelmen, terracotta beeldjes en prachtige portretten, en ontdek je de vele gezichten en perspectieven van het Romeinse rijk, van Nijmegen via Rome tot Alexandrië.

Nieuwsgierig? De tentoonstelling is nog tot 1 februari 2015 te zien, o.a. in het Allard Pierson Museum in Amsterdam en bij de Mercati di Traiani in Rome. Nog alle tijd voor een reisje naar de Romeinen dus!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *