Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De Romeinen komen tot leven!

Komende tijd duik je dicht bij huis in de Romeinse geschiedenis. Van Romeinse legionairs op weg naar Gallo-Romeins Museum tot een Romeinse kookwedstrijd, van de Romeinenweek (met als thema Romeinen op reis) tot de Week van de Klassieken – de Romeinen komen voor je ogen tot leven!

foto: Studio Jheronimus | Romeinenweek

Romeinse legionairs op weg naar Gallo-Romeins Museum
Van 4 tot en met 8 april reis je in België even terug naar de Romeinse tijd. Romeinse legionairs trekken in volle wapenrusting naar het Gallo-Romeins Museum.

De soldaten van de Romeinse Legio VII maken een voettocht van honderd kilometer, van Tienen naar Geetbets en vervolgens via Linter, Landen, Gingelom, Zoutleeuw, Sint-Truiden en Borgloon naar Tongeren. Hun tocht eindigt op zondag 8 april, rond 14.00 uur, in het Gallo-Romeins Museum. De soldaten zijn dan tot 17.30 uur aanwezig. De demonstraties zijn gratis en vinden plaats op het museumplein (of bij slecht weer in de entreehal).

foto’s: Legio VII

De tien legionairs dragen een uitrusting uit de eerste eeuw voor Christus, uit de tijd van de Gallische oorlogen. Vanaf 57 voor Christus begint het leger van de Romeinse veldheer Julius Caesar aan de verovering van onze streken. Ook Ambiorix en zijn Eburonen worden verslagen. Vanaf dan maakt ook dit deel van België deel uit van het Romeinse Rijk.

De soldaten zijn te zien in volledige wapenrusting. Ze trekken rond met hun lastdieren, die tenten en maalstenen dragen. Onderweg zorgen de legionairs voor hun voeding. Ze malen graan en bakken brood. Ook proberen ze een aantal antieke recepten uit. ’s Nachts trekken ze de wacht op en leggen ze een kampvuur aan.

Via dit experiment willen de leden van Desmumhnach proefondervindelijk leren over het soldatenbestaan in de Romeinse tijd. Ze willen ervaren hoe het er dagelijks tijdens zo’n mars aan toeging. Alles gebeurt met kennis van de laatste wetenschappelijke inzichten.

foto’s: Bart Vos | Legio VII

De legionairs maken ruim de tijd om verslag uit te brengen over hun tocht. Geïnteresseerden mogen hun wapenrusting uitproberen: een wapen in de hand nemen, een helm opzetten of borstharnas aantrekken. Ook zijn er demonstraties zoals het breien van netten en malen van graan.

Romeinen op reis tijdens de Romeinenweek
Van 28 april tot en met 6 mei vindt in heel Nederland de Romeinenweek plaats. Een week die volledig in het teken staat van de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland, met dagelijks tientallen activiteiten en evenementen voor jong en oud.

Dit jaar nemen de Romeinen je mee op reis! De Romeinen zaten immers niet stil. Militairen, handelaars en bewoners overbrugden grote afstanden via wegen, rivieren en de zee. Ook de Lage Landen vormden een bestemming voor tal van reizigers, van Noord-Afrikaanse soldaten tot Friese handelaren.

foto: Studio Jheronimus | Romeinenweek

Van Friesland tot Limburg, en van Amsterdam tot Ermelo. Er is de hele Romeinenweek van alles te doen. Je vindt een overzicht van alle evenementen, workshops, fiets- en wandeltochten, kinderactiviteiten en nog veel meer op de website van de Romeinenweek.

foto’s: Milosz-Bauza, Robert-Lakuta
& Cezary Wyszynski | Romeinenweek

Romeinse kookwedstrijd
Speciaal voor alle geschiedenis- en kookliefhebbers organiseren RomeinenNU en eet!verleden de kookwedstrijd ‘Nederland kookt Romeins’, voor avontuurlijke koks en kookgrage geschiedenisliefhebbers die een uitdaging niet uit de weg gaan. Wek een gerecht van tweeduizend jaar oud op creatieve wijze tot leven op basis van een Romeins boodschappenlijstje en misschien mag jij dan tijdens de finale in de Nationale Romeinenweek je gerecht koken voor een professionele jury!

foto: Jeroen Savelkouls

Ga de uitdaging aan en kook een van de tien geselecteerde Romeinse recepten uit het enige overgeleverde kookboek uit de oudheid, De re coquinaria (Over de kookkunst). Kenmerkend voor recepten uit de oudheid is dat er nauwelijks hoeveelheden en bereidingswijzen in vermeld worden. De recepten zijn als het ware slechts boodschappenlijstjes. Dat is wellicht lastig, maar zo kun je al je culinaire creativiteit aanboren.

Uitgeschreven recepten met foto en eventueel video lever je voor 25 april aan via kookwedstrijd@romeinen.nu. Van 28 april tot en met 3 mei kan gestemd worden op de inzendingen. De makers van de drie gerechten die het hoogst eindigen in de stemming worden uitgenodigd om op zondag 6 mei hun gerecht voor een professionele jury te koken in Castellum Hoge Woerd in Utrecht.

De professionele jury bestaat uit culinair schrijver Onno Kleyn, archeoloog Erik Graafstal en culinair historica Manon Henzen. Het prijzenpakket bevat een workshop Romeins koken, een boekenpakket over Romeinse geschiedenis en diverse Romeinse lekkernijen. En als je gerecht heel erg in de smaak valt bij de jury, is er een kans dat je recept in de Volkskeuken (van de Volkskrant) terecht komt…

Ook meedoen? Je vindt alle informatie, inclusief de boodschappenlijstjes, de procedure en de voorwaarden, op de website van de Romeinenweek.

foto: Jeroen Savelkouls

Wat is wijsheid? – Week van de Klassieken
Van 5 tot en met 15 april vindt de Week van de Klassieken plaats. Het thema van dit jaar is ‘Wat is wijsheid? Denken in de klassieke wereld’. Rond dit thema zijn er volop activiteiten, zoals de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz, lezingen, kinderactiviteiten en een pubquiz. Alle activiteiten vind je in de agenda.

Uitgeverij Omniboek stelt speciaal ter gelegenheid van de Week van de Klassieken een gratis e-book beschikbaar, De twaalf Caesars (Matthew Dennison). Dit is van 5 tot en met 15 april gratis te downloaden.

Begin tweede eeuw beschreef Gaius Suetonius Tranquillus in Keizers van Rome de levens van de keizers Julius Caesar tot en met Domitianus. Suetonius’ anekdotes en details maakten zijn boek in de middeleeuwen bijzonder populair.

In De twaalf Caesars treedt Matthew Dennison in het spoor van de klassieker, en voegt daar vaart, moderne inzichten en bellettrie aan toe. In de vorm van portretten beschrijft hij de historie, de liefdes en de ondeugden van de eerste twaalf keizers van Rome.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *