Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Da non perdere: Sant’Eustachio-koffie uit Rome in Amsterdam!

Hoera! We zijn helemaal happy, want onze favoriete koffie uit Rome, waar we vanochtend over schreven, is sinds kort ook in Amsterdam verkrijgbaar! Het schitterende Archipelago aan de Prinsengracht heeft namelijk niet alleen een prachtige collectie stoffen, antiek en kunst, maar mag ook – als enige adres in Nederland – de koffie van Sant’Eustachio verkopen.

Archipelago-Amsterdam (2b)Archipelago-Amsterdam (2) Archipelago-Amsterdam (1)Archipelago-Amsterdam (8)

Bovendien kun je er ter plekke genieten van een kopje Sant’Eustachio-koffie. En het leuke is: anders dan in Rome zelf wordt er geen geheim gemaakt van het koffiemaakproces.

Archipelago-Amsterdam (10) Archipelago-Amsterdam (12)

Guc Essiz, een van de eigenaren, laat Saskia zelfs voor de Pavoni plaatsnemen. ‘Het is de Ferrari onder de espressomachines,’ zo vertelt hij, ‘en de koffie wordt dan ook helemaal handmatig gemaakt. Dat betekent dat je na het malen van de bonen geen knopje indrukt, maar zelf, met je eigen handen dus, ervoor zorgt dat de koffie in je kopje terecht komt.’

Dat wonderlijke proces mag Saskia uitvoeren, door de hendel met de hand naar beneden te drukken, vijf seconden vast te houden en langzaam weer terug te laten komen. Al snel druppelt inderdaad de eerste donkergekleurde koffie in onze kopjes, die langzamerhand een bijzonder mooi cremalaagje krijgt.

Archipelago-Amsterdam (11) Archipelago-Amsterdam (14) Archipelago-Amsterdam (17)Archipelago-Amsterdam (9)

Terwijl Guc de melk opschuimt, het is nog vroeg in de ochtend en dus cappuccinotijd, vertelt hij over zijn eigen liefde voor Sant’Eustachio-koffie. Hij groeide op in Rome, als kind van een Italiaans-Turks echtpaar. ‘Mijn roots liggen in Rome en Istanbul, in het vroegere West- en Oost-Romeinse rijk,’ zo vertelt hij. In Rome dronk hij graag zijn koffie aan de bar bij Sant’Eustachio. Hij raakte bevriend met de eigenaren. ‘Bijna niemand weet hoe zij koffie maken, ze houden het echt geheim en hun espresso-apparaat is zelfs afgeschermd voor de blikken van bezoekers.’

Bij Archipelago is er niks verborgen en schittert de koffiemachine midden in de zaak, voor een prachtige spiegelwand. Alles ademt Italië, van de kunstwerken met engeltjes die de muren sieren tot de weelderige stoffen van Fortuny en Chiarastella Cattana.

Archipelago-Amsterdam (4) Archipelago-Amsterdam (5) Archipelago-Amsterdam (6) Archipelago-Amsterdam (7)

Dat is ook het doel van Guc en zijn compagnon Patrick Poli, half Zweeds en half Italiaans. Ze bundelden hun ideeën, een mooie mix van kunst, antiek, koffie en thee (want ze verkopen en maken er ook Mariage Fréres, de Gucci van de thee), tot een uniek geheel, net als een eilandenrijk in de zee. Vandaar ook de naam: Archipelago.

Het pareltje van dit prachtige Amsterdamse eilandenrijk is voor ons de Sant’Eustachio-koffie, die Guc inmiddels mooi op een dienblad heeft geschikt, vergezeld van een chocolaatje en bloemen. Bij de eerste slok doen we onze ogen even dicht en staan we midden in Rome, aan de bar bij Sant’Eustachio.

Archipelago-Amsterdam (23)Archipelago-Amsterdam (24) Archipelago-Amsterdam (25) Archipelago-Amsterdam (27)

Het beste van Rome midden in Amsterdam, we love it!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Deze week nog een Sant’Eustachio-cappuccino gedronken in Rome! Vlak achter het Pantheon.
    Staand aan de bar genieten van deze heerlijke koffie en wat een zacht melkschuim!

  2. Heerlijk! De beste plek natuurlijk – al zijn we wel blij met een adresje dichterbij 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *