Home » Italië dichtbij » Classic Beauties in de Hermitage Amsterdam
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Classic Beauties in de Hermitage Amsterdam

Op zaterdag 16 juni 2018 start in de Hermitage Amsterdam de tentoonstelling ‘Classic Beauties – Kunstenaars, Italië en het schoonheidsideaal in de achttiende eeuw.’

Antonio Canova, Hebe, 1800-1805
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Aan de hand van ruim zestig sculpturen, schilderijen en tekeningen van vijfentwintig toonaangevende kunstenaars maak je als bezoeker een unieke Italiëreis. Je ontmoet beroemde kunstenaars uit de achttiende eeuw, onder wie Pompeo Batoni, Anton Raphael Mengs, Angelika Kauffmann en de beroemdste van allemaal, Antonio Canova. Van hem zijn maar liefst acht beelden te zien, waaronder de Drie Gratiën, Amor en Psyche en Hebe.

Antonio Canova, De Drie Gratiën, 1812-1816
© State Hermitage Museum, St PetersburgAntonio Canova, De Drie Gratiën, 1812-1816 (details)

© Aurelio Amendola / State Hermitage Museum, St Petersburg

Grand Tour
Heel Europa kijkt halverwege de achttiende eeuw met grote interesse naar de opgravingen in Pompeï, Herculaneum en Tivoli. De schoonheid van de kunstschatten die boven de grond komen, slaat in als een bom. Ze worden de inspiratiebron voor kunstenaars en wakkeren een verzamelwoede onder de elite aan.

Diezelfde elite begint vaker zelf opdrachten aan kunstenaars te verstrekken, en dat veroorzaakt een nieuw kantelpunt in de kunstgeschiedenis: vanaf nu kunnen kunstenaars vrijere keuzes maken. Er wordt uiterste perfectie nagestreefd: een goddelijke schoonheid, nóg verfijnder dan bij de Grieken en Romeinen. Met meer naakt, zij het nog een tikje preuts. Dit kantelpunt betekent de geboorte van het neoclassicisme.

Anton Raphael Mengs, Het oordeel van Paris, ca. 1757
© State Hermitage Museum, St Petersburg

De kunstschatten uit de klassieke oudheid met hun toegankelijke schoonheid bieden nieuwe schwung. Italië, en Rome in het bijzonder, wordt het centrum van de artistieke vernieuwing.

Vanuit heel Europa maken dichters, schilders, schrijvers en beeldhouwers een Grand Tour door de laars, om inspiratie op te doen en om de opgegraven klassieke beelden en bouwwerken te bestuderen.

Jacob Philipp Hackert, De villa van Maecenas en de watervallen in Tivoli, 1783
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Classic Beauties
Tijdens ‘Classic Beauties’ bewonder je ruim zestig beelden, schilderijen en tekeningen van vijfentwintig kunstenaars uit de achttiende eeuw, onder wie Piranesi, Pompeo Batoni, Anton Raphael Mengs, Angelika Kauffmann en de beroemdste van allemaal, Antonio Canova.

Pompeo Batoni, Allegorie van de Wellust, 1747
© State Hermitage Museum, St Petersburg
Angelika Kauffmann, Vergilius leest de Aeneïs voor aan Octavia en Augustus, 1788
© State Hermitage Museum, St Petersburg
Antonio Canova, Hebe, 1800-1805

© State Hermitage Museum, St Petersburg
Antonio Canova, Danseres, 1805-1812
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Voor deze expositie heeft de Hermitage Amsterdam exclusief toegang tot de collectie van Staatsmuseum de Hermitage in Sint-Petersburg. Daarnaast is de tentoonstelling verrijkt met bruiklenen uit andere collecties, particulier, maar ook museaal, zoals die van het paleis van Paul en Maria in Pavlovsk in Rusland en het Teylers Museum.

Klassieke muziek dj Von Rosenthal zal voor ‘Classic Beauties’ een soundtrack maken, die ook als muziektour in de tentoonstelling te horen zal zijn. Verwacht een romantische sfeer waar de muziek de diepere, sensuele onderlaag bij de prachtige werken van Canova, Mengs en Kauffmann een extra dimensie geeft.

Giovanni Paolo Panini, Preek van een sibille op Romeinse ruïnes met de
Apollo van Belvédère, 1740-1750
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Praktische informatie
‘Classic Beauties’ is te zien van 16 juni 2018 tot en met 13 januari 2019 in de Hermitage Amsterdam (Amstel 51, Amsterdam). De Hermitage Amsterdam is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De kassa sluit om 16.30 uur. Kijk voor meer informatie op de website van Hermitage Amsterdam.

Antonio Canova, Hebe, 1800-1805
© State Hermitage Museum, St Petersburg

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *