Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ciao tutti tipt: Italiaanse uitjes in april

Italie-collage-april

April doet wat hij wil, maar ondanks die wispelturigheid brengt de komende maand ons een flinke dosis Italië, ook dicht bij huis. Ciao tutti tipt vandaag een aantal activiteiten die de komende maand een plekje in je agenda verdienen:

Doe een museum
Op zaterdag 5 en zondag 6 april 2014 is het in Nederland Museumweekend, met dit jaar als thema Doe een museum. Bijna 300 Nederlandse musea organiseren voor jong en oud verschillende doe-het-zelf activiteiten. Wat er allemaal te doen is? Dat vind je op Museumweekend.nl. Hieronder alvast twee Italiaanse tips:

*bezoek het Thermenmuseum in Heerlen voor slechts één euro. Speel Romeinse spellen, bezoek de tentoonstellingen en bekijk in zes filmpjes hoe een badhuis er 2000 jaar geleden uit heeft gezien.

Thermenmuseum

*bewonder 450 paar schoenen in de Kunsthal Rotterdam, van Victoriaanse laarzen tot aanlokkelijke muiltjes en van pumps tot futuristische creaties.

Archeoloog voor een dag
Op woensdag 2 april is er dit jaar voor het eerst een museumdag speciaal voor kinderen: Museumkids. Museum Het Valkhof organiseert die dag ‘Archeoloog voor een dag’. Als een echte archeoloog graven naar resten uit de Middeleeuwen en de Romeinse tijd? Dat kan tijdens ‘Juniorlab op de schop: graven naar het verleden!’ in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Er is ook een Romeinse werkplaats waar je zelf aan de slag kunt met echte museumobjecten.

MuseumKids

Pompeii in 3D
Komende maand kun je gewoon vanuit een bioscoopstoel naar Pompeii afreizen. Op 17 april gaat de film Pompeii 3D in Nederland in première, een avontuurlijke actiefilm, gebaseerd op de meest beroemde vulkaanuitbarsting uit de geschiedenis, met in de hoofdrollen Kit Harington (Game of Thrones), Emily Browning, Kiefer Sutherland en Jared Harris.

1231429 - Pompeii

De film vertelt het verhaal van Milo, een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat zij al vergeven is aan een corrupte Romeinse senator en dat hijzelf verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius uit dreigt te barsten, beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en doet hij er alles aan om haar te redden.

Ook nog te zien:
*schitterende Medici-kostuums in Breda
*vanaf 10 april draait Viva la libertà in de Nederlandse filmhuizen
*Ennio Morricone speelt zowel in Brussel als in Amsterdam de sterren van de hemel

Ook in Italië is er in april volop feestelijks te beleven. Een kleine selectie:

Artisjokkenfeest
In april viert men op veel plekken feest ter ere van de artisjok. De leukste Sagra del Carciofo wordt van 11 tot en met 13 april gehouden in Ladispoli (in de buurt van Rome). Geniet van de vele schitterende creaties die van de artisjokken worden gemaakt om ze tentoon te stellen. Olifanten, schildpadden, een koffiekopje, een steigerend paard, een vliegtuig en zelfs een schitterend Italië…

sagra-carciofo-ladispoli

Kikkers in kruiwagens
Elke eerste zondag na Pasen worden in Fermignano (Le Marche) kikkers in kruiwagens door de stad gereden, in een hoog tempo. Hier houdt men namelijk de zogenaamde Palio della Rana, de Race van de Kikker, waarbij de kikker niet zelf naar de finish hupt, maar daar door wijkbewoners naartoe wordt gereden. De moeilijkheid zit hem er natuurlijk in dat de kikker niet van de wagen af mag springen: men moet met kikker en al over de finish komen. Hilariteit gegarandeerd!

Palio-della-ranafoto: Marche Tourism Network

Bloemenzee in Lucca
Elk jaar op 27 april wordt er een grote bloemenmarkt gehouden in het centrum van Lucca. Het ovale Piazza dell’Anfiteatro verandert tijdens dit de Fiera dei Fiori di Santa Zita in een kleurrijke bloemenzee, die je al van verre tegemoet geurt…

Luccafoto: Lucca Travel Blog

Beecoming Umbria
In april gaat in Umbrië  het Umbria Beecoming Festival van start. Tijdens dit festival maak je kennis met alle bijzonderheden van deze groene regio in het hart van Italië. Van culturele uitjes tot unieke rondleidingen, van proeverijen tot vrolijke festivals… je wordt echt onderdeel van deze Italiaanse regio!

 beecoming-Umbria

Ook nog te doen en te zien:
*bezoek tot 30 april de Corridoio Vasariano in Florence
*Vermeers Meisje met de parel ver van huis bewonderen, in Bologna

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *