Home » Italië dichtbij » Ciao tutti duikt de keuken in met… Alessandro Coppola
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ciao tutti duikt de keuken in met… Alessandro Coppola

Op vrijdag 12 december brengt de band Nidi d’Arac Puglia naar Nederland, naar theater Korzo in Den Haag om precies te zijn. Ciao tutti mocht ook de keuken induiken met Alessandro Coppola, de zanger van de band – waar hij speciaal voor jullie een heerlijk recept uit Puglia maakte!

Pizzica – een wervelende dans
De streek Salento, in de hak van la bella Italia, is een verschroeide rotspunt die ver de Adriatische Zee in steekt. Ooit stond het gebied bekend als Groot-Griekenland, eeuwen geleden vestigden zich hier immigranten uit Albanië.

Salento

Deze mengcultuur bracht onder meer de bliksemsnelle pizzica voort. Deze vurige dans ligt ten grondslag aan de wervelende muziek van de groep Nidi d’Arac, afkomstig uit de Salento. Ze spelen de dans op viool en keyboard, hitsen het tempo verder op met krachtig slagwerk en de tollende tamboerijn van zanger Alessandro Coppola. Daar trekken ze sluiers van elektronica overheen, die de muziek in een zinsbegoochelend schijnsel zetten. Met dit repertoire zette de band een paar jaar geleden het Montreux Jazz Festival op zijn kop. Je kunt zitten luisteren, maar de energie die de groep op het publiek afvuurt, laat zich beter ontladen op de dansvloer.

Nidi d'Arac @Womadelaide

Wij waren wel benieuwd naar de roots van deze band en doken de keuken in met Alessandro Coppola om hem al kokend het hemd van het lijf te vragen. Al blijkt dat niet nodig, want tijdens het koken praat Coppola honderduit over zijn band, zijn streek en de tradities die hier leven – ook en vooral in de keuken!

Alessandro Coppola; ‘Tussen muziek en lekker koken bestaat altijd al een sterke band. Beide zijn een originele manier om nieuwe plekken te ontdekken en authentieke ervaringen op te doen. Ook in Puglia, waar wij als Nidi d’Arac al vijftien jaar lang muziek maken. We hebben inmiddels vijf albums gemaakt, die ook buiten Puglia bijzonder goed in de smaak vallen. We reizen de hele wereld over, naar grote festivals, waar onze muziek, een combinatie van rock, punk, dub en onze Salentijnse volksmuziek, de mensen meteen in beweging brengt. Tijdens onze optredens kun je gewoon niet stil blijven zitten!’

Dat geldt ook voor het gezamenlijk koken. Alessandro heeft tijdens de voorbereidingen Guerra de rizzi van Nidi d’Arac opgezet – en dat betekent swingen in de keuken! Alessandro zet al dansend alle ingrediënten klaar voor het traditionele gerecht dat we vandaag gaan maken: een puree van witte bonen, met wilde cichorei en olijfolie. Een gerecht dat voor 100% de smaken van de Salento weerspiegelt. Alessandro: ‘Anders dan bij het maken van muziek, houd ik in de keuken niet van experimenteren. Integendeel juist, ik ga vaak op zoek naar de smaken van thuis, naar de recepten van mijn grootmoeder of zelfs van mijn overgrootmoeder. Zo reis ik weer even terug naar al die bijzondere feestdagen en andere feestelijke familiemomenten die we vaak rond een grote tafel doorbrachten.

cichorei

Het belangrijkste kenmerk van de keuken van de Salento is eenvoud. De recepten komen voort uit een boerentraditie en zijn gebaseerd op de producten die hier als het ware voor het oprapen lagen: olijven, peulvruchten, kappertjes… en wilde cichorei dus. Ik weet dat je deze wilde groente moeilijk kunt vinden buiten Puglia, maar je kunt uiteraard ook gewone cichorei gebruiken.’

Voor de fae nnette e cecore reste, zoals het gerecht in het dialect van de Salento heet, heb je het volgende nodig: (wilde) cichorei, een halve ui, tomaten, extra vergine olijfolie, 500 gram gedroogde witte bonen en sneden brood.

tuinbonen-puree-cichorei-Puglia

Alessandro heeft de dag voor onze komst al de bonen in de week gezet. Zo kunnen ze als de klanken van Guerra de rizzi wegsterven meteen op het vuur, in een pan met heel veel water en een beetje zout, samen met de halve ui en een paar partjes tomaat.

Dit geheel kun je op middelhoog vuur ongeveer een uur laten koken, tot de bonen zacht zijn. Belangrijk is wel dat je niet door de bonen roert. Je mag alleen met een schuimspaan het overtollige schuim weghalen, maar niet roeren dus! Ondertussen mag wel de volumeknop weer omhoog!

Tegen het einde van de kooktijd van de bonen maak je de cichorei schoon en kook je ook deze in een ruime hoeveelheid gezouten water. De cichorei hoeft slechts vijf minuten te koken. Bak in de tussentijd ook de sneetjes brood in de oven tot mooie crostini.

Haal voor het opdienen de pan met bonen van het vuur en pureer de bonen met een staafmixer tot een mooie puree. Giet de cichorei af en serveer met de bonenpuree en een flinke scheut olijfolie.

Nidi-dArac-photo-by-P Soriani

Zuidelijke passie in Den Haag
Op 12 december barst om 20.30 uur de zuidelijke passie los in Den Haag! Kaartjes kosten € 16,- (online € 14,-) en zijn te bestellen bij Theater Korzo.

Nóg leuker: maak er een hele avond Puglia van! Voorafgaand aan het concert kun je bij de band aanschuiven tijdens De Keuken van Nidi d’Arac, een muzikaal driegangendiner vol verrassingen en interessante ontmoetingen (aanvang 18.00 uur). De kosten hiervoor bedragen € 30,- (inclusief concertticket).

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *